Roland CY-8 Audio Board

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Resimdeki parça roland drum setin bir parçası.
Üzerindeki minik pcb onlarca kez tamir görmüş ve artık iş yapmaz durumda. Ayrıca üzerindeki 6.3mm soketin çeşitli versiyonlarını bulsam da pcb ye uygun olanını bulamadım.

Bu pcb yi yeniden yapmaya karar verdim.

20221117_093153.jpg

20221117_093206.jpg

20221117_093331.jpg

20221117_093311.jpg

Son düzenleme:
Bu pcbin aynısı Aliexpressde 800TL ye satılıyordu. Bir pcb üzerindeki Audio Jacka ve FFC Connektore para olsa bile 800TL vermek mantıklı olmadığından bu gün PCB nin yenisini kendim yaptım. Soketi hala bulamadım. Üzerindekini bir şekilde tamir edeceğim.
Daha sonra uygun başka bir soket ile tekrar yaparım gerekirse.

20221206_135319.jpg

20221206_135259.jpg

20221206_151003.jpg

Merhabalar, aynı zilden bende var. her vuruşu algılamıyor ve zilin alt bölümünü tuttuğunuzda sesin kesilmesi gerekirken tutuşu algılamayıp sesi kesmiyor. Yurtdışında 27mm piezo değiştirerek sorunu çözenler olmuş fakat zilin alt bölgesinde bir şerit var. Benim yaşadığım sorun o şeritten de kaynaklabileceğini düşünüyorum. Zil çalışırken sizdeki sorun neydi ? Vuruş algılamama var mıydı?
Elektronik tamirinde hiç tecrübem yok fakat sorunu bir şekilde çözmek istiyorum. Zilin dış katmanındaki kauçcuğu nasıl çıkardınız alt kısmında yapışkan var mıydı ? Var ise zili toparlarken o kısmı yapıştırmak için hangi yapıştırıcı kullanılmalı?
Şimdiden bilgi için teşekkürler.

Merhabalar, aynı zilden bende var. her vuruşu algılamıyor ve zilin alt bölümünü tuttuğunuzda sesin kesilmesi gerekirken tutuşu algılamayıp sesi kesmiyor. Yurtdışında 27mm piezo değiştirerek sorunu çözenler olmuş fakat zilin alt bölgesinde bir şerit var. Benim yaşadığım sorun o şeritten de kaynaklabileceğini düşünüyorum. Zil çalışırken sizdeki sorun neydi ? Vuruş algılamama var mıydı?
Elektronik tamirinde hiç tecrübem yok fakat sorunu bir şekilde çözmek istiyorum. Zilin dış katmanındaki kauçcuğu nasıl çıkardınız alt kısmında yapışkan var mıydı ? Var ise zili toparlarken o kısmı yapıştırmak için hangi yapıştırıcı kullanılmalı?
Şimdiden bilgi için teşekkürler.
Ben oyun salonunda işe başladığım da o drum setin hali içler acısıydı. Jetonla çalışan bir sistem o. Günde belki elli kişi üzerinden geçiyor onun.
Benim baktığım zil vuruşu algılamıyordu. Dışarıdaki kauçuk yapışkan değil. 6-7 tane vidayı söküp çekince çıkıyor. içinde 1 piezo yapıştırılmış şekilde duruyor. Bu piezonun kablolarını kontrol edersin. Kopuk varsa tamir edersin. Onun dışında birde flexi bağlantı var. Gittiği yeri hiç sökmedim. İçinde ne var bilmiyorum. Son olarak flexi kablo ve piezonun bağlandığı bir kart var. Bu karttanda 6mm jack ile anakarta gidiyor.
O 6mm jack soketini de kontrol etmek lazım. Enazından multimetrenin kısadevre kademesini kullanabiliyor olman lazım. Hiç bilgin yok ise kurcalama daha beter hale getirirsin.

Bir zamanlar elektronik davul konusu ruyalarima girerdi.

Genligi vurus kuvvetine bagli digital davul projem.

Elbiseler statik elektrik oluşturup parazit yapmasın diye çıplak çalıyorsun değil mi abi? :katil2:

Bende ses yok belki ciplanarak unlu olurum dediydim.

videodaki ev enerji verimliligi konusunda odullu bir sitede idi. Buz gibi soguk havalarda bile Inanilmaz sekilde terliyor kapi pencere acma durumunda kaliyorduk.

Eve girip kapiyi kapatirken kulaklarimizda basinc soku yasardik. Pencere kapi izolasyonu o derece yani.

Videodaki duzenekte STM32F103C8 kartim [math]y=K*e^{-at}*sinwt[/math] fonksiyonunu real time hesapliyor.

w davuldaki bass ses frekansini belirlerken a katsayisi sonum siddetini/suresini belirliyor.

K ise davul sesinin genligini.

Cubukla sensoru barindiran kutuya vurdugumuzda piezo sensor vurus siddetiyle orantili bir sinyal uretiyor. Bunu yukseltip ADC ile okuyarak genligini bulup yukaridaki denklemde K katsayisi olarak giriliyor ve harmonik osilatore start veriliyor. Sinyal sonumlenirken ikinci bir vuru daha gelirse olaylara sil bastan baslaniyor.

Digital enstrumanlarda gordugum kadariyla en zor kisim ses siddetinin emule edilmesi. Bu projede de davula hafif vurmakla kuvvetli vurmak digital sesin genliginde farkediliyor.

Piezoya vuruldugunda piezodan vurus siddetiyle orantili temiz bir sinyal alabilmek icin sensoru teneke kutu icine koyup teneke kutunun ustunu de bulasik teli (scotch brite) ile kaplamak zorunda kalmistim.

Aksi halde cubuklarin kutuya vurma sesi de havadan yayilirken elektronik davul sesini bozacakti. Keske videoda cihaz enerjisizken cubuklarla kutuya vururken ciliz bir pit pit sesi ciktigini da dinletseymiyim. Projenin mekanik aksami da cok ugrastirdi cunku bulasik telini buluncaya kadar pek cok malzeme denedim cogu malzeme teneke kutuya vuruldugunda kutunun kendisin de davul gibi cinlamasini engelleyemiyordu.

Bu videodaki projede yok ama benim elektronik davul projem zaman zaman debresirdi. Zil sesi icin de yukaridaki sin(wt) fonksiyonunu kaldirilip yerine gurultu sinyali konuyor. Bu durumda da cubukla vurdugunuzda cis cis sesleri elde ediyorsunuz.

Benzer sekilde bir baska enstruman projemde de elektronik zurna yapmaya calismis ve zurna sesinin genligini ufleme siddetimle orantili hale getirmistim. O projede ise sensor olarak tansiyon olcme aletlerindeki basinc sensorunden yararlandim.

Gel gelelim zurna sesi cikmasini beklerken melodica sesi cikti ve tadim kacti.

Halbuki projede gercek zurna sesini Fourier donusumuyle frekans/genlik bilesenlerine ayirmis ve ses uretirken de bu bilesenlerle sesi sentezlemistim.

Son düzenleme:
Videodaki duzenekte STM32F103C8 kartim [math]y=K*e^{-at}*sinwt[/math] fonksiyonunu real time hesapliyor.

w davuldaki bass ses frekansini belirlerken a katsayisi sonum siddetini/suresini belirliyor.

K ise davul sesinin genligini.

Cubukla sensoru barindiran kutuya vurdugumuzda piezo sensor vurus siddetiyle orantili bir sinyal uretiyor. Bunu yukseltip ADC ile okuyarak genligini bulup yukaridaki denklemde K katsayisi olarak giriliyor ve harmonik osilatore start veriliyor. Sinyal sonumlenirken ikinci bir vuru daha gelirse olaylara sil bastan baslaniyor.

Digital enstrumanlarda gordugum kadariyla en zor kisim ses siddetinin emule edilmesi. Bu projede de davula hafif vurmakla kuvvetli vurmak digital sesin genliginde farkediliyor.

Piezoya vuruldugunda piezodan temiz bir genlikle orantili sinyal alabilmek icin sensoru teneke kutu icine koyup teneke kutunun ustunu de bulasik teli ile kaplamak zorunda kalmistim.

Aksi halde cubuklarin kutuya vurma sesi havadan yayilirken elektronik davul sesini bozacakti.
Sen güzel amfi de yaparsın o zaman abi. Müzikte ilerlemişsin anlaşılan.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,903
Üyeler
2,804
Son üye
otomotiv_mühendisi

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back