Videodaki duzenekte STM32F103C8 kartim [math]y=K*e^{-at}*sinwt[/math] fonksiyonunu real time hesapliyor.
w davuldaki bass ses frekansini belirlerken a katsayisi sonum siddetini/suresini belirliyor.
K ise davul sesinin genligini.
Cubukla sensoru barindiran kutuya vurdugumuzda piezo sensor vurus siddetiyle orantili bir sinyal uretiyor. Bunu yukseltip ADC ile okuyarak genligini bulup yukaridaki denklemde K katsayisi olarak giriliyor ve harmonik osilatore start veriliyor. Sinyal sonumlenirken ikinci bir vuru daha gelirse olaylara sil bastan baslaniyor.
Digital enstrumanlarda gordugum kadariyla en zor kisim ses siddetinin emule edilmesi. Bu projede de davula hafif vurmakla kuvvetli vurmak digital sesin genliginde farkediliyor.
Piezoya vuruldugunda piezodan vurus siddetiyle orantili temiz bir sinyal alabilmek icin sensoru teneke kutu icine koyup teneke kutunun ustunu de bulasik teli (scotch brite) ile kaplamak zorunda kalmistim.
Aksi halde cubuklarin kutuya vurma sesi de havadan yayilirken elektronik davul sesini bozacakti. Keske videoda cihaz enerjisizken cubuklarla kutuya vururken ciliz bir pit pit sesi ciktigini da dinletseymiyim. Projenin mekanik aksami da cok ugrastirdi cunku bulasik telini buluncaya kadar pek cok malzeme denedim cogu malzeme teneke kutuya vuruldugunda kutunun kendisin de davul gibi cinlamasini engelleyemiyordu.
Bu videodaki projede yok ama benim elektronik davul projem zaman zaman debresirdi. Zil sesi icin de yukaridaki sin(wt) fonksiyonunu kaldirilip yerine gurultu sinyali konuyor. Bu durumda da cubukla vurdugunuzda cis cis sesleri elde ediyorsunuz.
Benzer sekilde bir baska enstruman projemde de elektronik zurna yapmaya calismis ve zurna sesinin genligini ufleme siddetimle orantili hale getirmistim. O projede ise sensor olarak tansiyon olcme aletlerindeki basinc sensorunden yararlandim.
Gel gelelim zurna sesi cikmasini beklerken melodica sesi cikti ve tadim kacti.
Halbuki projede gercek zurna sesini Fourier donusumuyle frekans/genlik bilesenlerine ayirmis ve ses uretirken de bu bilesenlerle sesi sentezlemistim.