Rx580 4gb tamiri

bluestar731

Yeni Üye
Katılım
16 Eylül 2023
Mesajlar
4
Merhaba herkese iyi forumlar,

Deden kalma bir merak ile tamirat tadilat işlerine girmeye karar verdim.
Asus Dual Rx580 4gb kartı 2. elden bozuk halde temin edip tamir etmeye kalkıştım. Ürünün voltaj ölçümlerini vs yaptım hepsi iyi lakin ekrana görüntü gelmiyor.
Aldığım kişi kartı tamire göndermiş çip arızası denip geri gönmderilmiş lakin ne mosfetler kontrol edilmiş ne bişey. İlk defa ben açtım. Çip üzerindeki voltaj ölçümlerimi vs de yaptım çip voltaj veriyor.
Mosfetlerin ayak lehimleri birbirine bulaşmş gibi geldi. Sunline 582D+ makinem ile ısıtıp söküp tekrardan temiz bir şekilde monte edeyim dedim lakin ne yaparsam yapayım sökemedim.

(PQ116 daki mosfete bakarsanız anlayacaksınız bahsettiğim lehim bulaşmasını)

Konu hakkında bilgili biri var ise yardımcı olabilir mi ?
WhatsApp Image 2023-09-16 at 15.08.34.jpeg
 
Öncelikle alkolle güzelce bir temizle bunu. Sonra mikroskop altında ayrıntılı bir göz kontrolünden geçir. Çatlak, patlak, şişmiş, akmış komponent, korozyon olmasın. Sonra da GPU ve VRAM'lerin ısı durumunu kontrol et. Eğer aşırı ısınma varsa bunların bozuk olma ihtimali yüksek.
 
Ne gpu da ne de vramlerde ısınma var gpu ya güç veren mosfetlerde ısınma var onlar da aynı bu şekil lehimler birbirine karışmış
 
Eğer MOSFET'lerdeki ısınma 70℃ üzerinde ise kaygılanmak gerekir. Yani kulak temizleme pamuğu ile alkolü dokundurduğun anda cızırdayıp gidiyorsa sorun vardır. Yoksa o MOSFET'ler zaten çok yüksek akımlar taşıyor, ısınmaları normal.
 
Lakin garibime giden nokta sadece o mosfetlerin ısınmış olması. Ne vramlerde ısı oluştu ne gpu da ne de vramleri besleyen mosfetlerde yaklaşık 1 saat kadar çalıştırdım. Dediğiniz gibi alkol ile temizleyeceğim bir güzel. Benim merak ettiğim şey kısacası bu mosfetteki lehimlerin birbirine karışmasının bir sorun yaratıp yartmayacağı idi. Çünkü kart görüntü vermiyor.
 
Lehimlerin birbirine karışması derken herhalde üç ayağın da birbirine temas ediyor olmasını kastediyorsun. O ayakların hepsi muhtemelen DRAIN zaten. Birbirine bağlanıyor ki toplam akımı üç tane ayak paylaşsın.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,866
Mesajlar
100,054
Üyeler
2,486
Son üye
mec4402

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top