Şahin Metal'in hikayesi

Gaziantep başka yahu.. Bu iş biraz yine bölgesel. Karadeniz köylerine gidin. Ahşap evi doğru düzgün yapamamışlardır.(Trabzon hariç). 3-4 yemek dışında yemek türü bile yoktur karadenizde.

Bir dedem Sinop'lu, dağ köylü. 86 yaşında.
20 yaşına kadar köyünden aşağı inmemiş.
20 yaşına kadar saat görmemiş. Bakmayı zaten bilmiyor.
20 yaşına kadar telefon telefon, telgraf, posta ne bilmiyor
20 yaşına kadar deniz görmemiş, denizin varlığından haberdar değil(Sinopta).
20 yaşına kadar gemi görmemiş. gemi ismini bile bilmiyor.
20 yaşında birden askere gitmiş, bahriyeli olarak, 3 sene gemide yüzmeyi bile öğretememişler.
20 yaşına kadar yumurta, peynir yememiş, çay görmemiş.
20 yaşına kadar balık görmemiş.(Sinop'ta)
Dedeleri zaten savaşa gitmiş, genç yaşta kalan babaları, akrabalar ve komşu çocuklar ile araziler başkasına gitmesin diye evlendirilmiş. Haliyle o bilgi ile yetişen çocuklar da bu seviyede kalmışlar. Devletin eğitim sistemi sıfır yani.

Bazılarının özledikleri Türkiye bu herhalde. Dönseler o karanlığa görecekler ne olduğunu..

Şimdi ise Anadolu'nun en dış sınırındaki ilkokullu adam bile engin bir bilgi ve büyük vizyon sahibi...
Abi konu dışına çıkmış olacağım ama, hepsini anladım da yumurta ile peynire hiç anlam veremedim. Bu ikisini sevmediğinden yememiş olması lazım. O zamanlar fakirlik de olsa her sofrada yumurta, peynir bulunurdu herhalde üstelik de köy yerinde.

Tamamen asparagas.

Hadi diyelim ki ben yanıldım, denizi balığı bilmeyen 1-2 Sinoplu vatandaşı örnek alıp Sinoplular ya da bütün bir Karadeniz grubu bunun üzerinden yorumlamak kasıtlı olarak çok yanlış amaçlar içerir.

Örneğin Kayserililerin ticarette mahir olmasının tarihsel bir sebebi var. Ticaretin kültür haline geldiği bir toplumda tabii ki birden çok başarılı kurum çıkar. Peki ya gün içinde göze görünmeyen başarısız Kayserili müteşebbisler? Kimse bu başarısızlıklar üzerinden Kayserililer ticaretten anlamaz demez… Başka yöreler için başka örnekler verilebilir.

Örneğin beğenmek, sevmek/sevmemek filan ayrı konular olmakla birlikte siyaset mesleği açısından bakıldığında; Ülkeyi 20 yıldır Rizeli biri yönetiyor. Bu su götürmez şekilde müthiş bir çalışkanlık ve başarı.

Kimin hangi imkanlarla neler yaptığına bakmak lazım. Bu imkanlar kendine ait sermaye ile sınırlı değil, çevresel imkanları da içerir.

Başka bir örnek; Neden Silikon Vadisi öncü? En iyi mühendisler orada. Peki neden en iyi mühendisler orada? Çünkü en iyi şirketler orada. Peki neden en iyi şirketler orada? Çünkü en iyi mühendisler orada. Bu döngü kasıtlı olarak oluşturulmuştur…

Bence ülke vatandaşını gruplandırıp bu grubu olumsuz bir ifade ile telaffuz etmek doğru değil.

Burada amaç başarabilmiş insanları bir basamak kılıp, geriden gelenleri daha yukarı taşımaktır.

Forumun amacı dışındaki bu tarz söylemlerden kaçınmak gerekir…

vay be heal olsun adama bende kam mili üreten bir fabrikada çalıştım ama orası 5 para etmez adibir fabrikaydı....
Allah bazılarına yürü ya kulum diyor işte böyle.....

Last edited by a moderator:
Şimdi ise Anadolu'nun en dış sınırındaki ilkokullu adam bile engin bir bilgi ve büyük vizyon sahibi...
Okullarda iyi bir eğitim verildiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ülkemiz hala gelişmekte ve ne yazık ki yönetici irdadeler, siyasi çekişmelerle ve müfredat mücadeleleriyle ne öğretileceğine odaklanıp, nasıl öğretileceğini kaçırıyor. Her iktidarın derdi hangi kafaları eğitelim, imkan tanıyalım olmuş, eskiden X'in önünü açarken bugün Y'nin önünü açma peşinde. Mutlak bilgiyi sallayıp, muğlak bilgiyle programlamaya çılışılıyor gençlerin kafaları. "Eski" türkiyede de böyleydi, şimdi de böyle. Kaynakların ve imkanların en çok ziyan edildiği yerlerden birinin okullar olduğunu düşünüyorum. Gereksizliğinden değil verimsizliğinden ötürü. Çok da zor değil bunu sınamak, ayetten anlamayan imam-hatipliler de kaynıyor, Çarpma-Bölmeden ötesini anlamayan lise mezunları da. Geçen yıl mekatronik yüksek okulu mezunu iki gençle konuşma fırsatım oldu; daha basit bir transistörlü devre kurmamışlar, teorisini bile kavramamışlar ama diplomayı almışlar...

Ticarette basari sans a baglidir. Bu nasip dedigimiz sey. Ancak disiplinli calisma sans faktorunu arttirir.

Gaziantepli ustanin hikayesini dinlerken 4. Dakikada sinirlerim bozuldu. Sebebi ise yozlasmislik. Su an ulkede kime neden tesvik veriliyor yada verilmiyor. Yasalar ve yonetimler iyi niyetli olsada yurutmedeki memurlar icin ayni seyi dusunemiyorum. Tubitaktan ret yiyip dunya capinda basari yakalayan projeler var. Gaziantepli usta destek almis. Olmasi gereken olmus ama bu arada bu is tanidik dayilarin sayesinde mi oldu diye dusunmeden edemiyorum.

Sorun sedece memurlar değil. Sorun bizde insanimizda. Fakir, gozu ac, bencil bireyler haline geldik. Bir sekilde toplum duzeni tarafindan boyle yetistirildik. Hepimiz cocukken annemizde suna benzer bir sey duymusuzdur. Ama anne ahmet, mehmet boyle dedigimizde, sen kendine bak elalem bizi ilgilendirmez... Bencilligimiz buradan basliyor...

Bu ulkede o kadar cok yozlasmis insanlarin olaylarina sahit oldukki insanimiza guvenim kalmadi.

Tabii hala iyi insanlarda var. Ben iliskilerimde kotu sonuclansada bile beni uzmeyecek sevide olan her olayda karsimdakinin iyi niyetli oldugunu varsayiyorum.

Çocuk yapmak gibi doğal bir süreç için bile defalarca denemen gerekebiliyor... Umutsuzluk, havlu atmak gibi durumları çok zor da olsa hayatımızdan çıkartmamız gerek! Bu duyguların oluşturacağı kartopu etkisi ile meseleler olduğundan daha büyük sorunlara dönüşür. O kadar ki çözebileceğin sorun çözemeyeceğin bir hal alır!

Uçak kazası raporu diye bir dizi belgeselde çok güzel bir açılış sözü var. "Felaketler kendiliğinden olmaz, bir dizi hatanın bir araya gelmesi ile olur."

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back