Salyangoz motor devir ayarı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
22,000
Bugün PLA ile bir baskı yapmak için 3d yazıcıyı çalıştırdım. Filament soğutma fanının ayarını varsayılan değer olan %100 ün altına hiç düşürmemiştim şimdiye kadar. Düşürmeyi deneyeyim dedim ve devir %100 ayarının oldukça altına inince bir ciyaklama sesi ile birlikte fan tamamen duruyor. Yani çok az bir aralıkta devir ayarına izin veriyor. Ben de bu durumu denemek için fanı söktüm ve devir ayarı denemeleri yapmak istedim.

IMG_20211205_232911.jpg
 
Last edited by a moderator:
DC motorlarda motorun fiziki yapısı veya kutup bağlantı şekli değişmiyorsa, devir ayarı yapmak için motora uygulanan voltajı değiştirmek gerekiyor. Bu da ya doğrudan voltaj kaynağının çıkış voltajını değiştirerek, veya PWM kullanıp ortalama voltajı değiştirerek olabiliyor.

Sırayla denedim. Önce motora nominal voltaj değeri olan 24VDC verdim. Devir sayısı 5700 rpm Sonra voltajı kademeli olarak azalttım ve voltaj ile birlikte devir de azaldı. Voltajı 4 V a kadar düşürdüm, devir de 750 rpm lere düştü. Voltajı daha da düşürmek mümkün ama daha düşük voltajlarda kalkış yapamadığı için alt voltaj sınırını 4 V olarak değerlendiriyorum. Yani 4 - 24 V aralığında voltaj uygulayarak devri 750 - 5700 rpm arasında ayarlayabiliyoruz.
 
Sonra motoru bir BC337 transistörün kolektörüne bağladım ve transistörü de sinyal jeneratöründen 1 kHz ve %50 duty cycle olan bir kare dalga ile sürdüm. Ciyaklama ses ile birlikle rotor dönmüyor, sadece titriyor. Duty cycle değişimi de devir sayısını ayarlamıyor.

Frekansı 10 Hz'e düşürdüm. Bunu yapınca %11 - %99 duty cycle ayarı ile devri 670 - 5500 rpm arasında ayarlayabildim. Burada da duty cycle %11 in altına düşürülerek devir daha da düşürülebiliyor, ama o ayarda motor kalkış yapamadığı için kalkış yapabildiği minimum değeri alıyorum.
 
Burada sanırım olan olay şu: Motor fırçasız olduğundan içinde bir elektronik devre var. Bu devre de 1 kHz lik bir karedalga sinyale tepki verip motoru çalıştıramıyor. Frekansın iyice düşürülmesi gerekiyor ki devre tepki verebilsin.
 
Aynı denemeyi fırçalı mekanik DC motor ile yaptım. 1kHz kare dalga ile transistörü sürdüm ve %30 - %99 arasındaki duty cycle değerlerinde devir ayarı yapabildim. Daha düşük duty cycle'da devir ayarlanamıyor bu motorda, çünkü motor büyükçe idi ve mekanik ataleti gereği daha dar PWM palslerinde kalkış yapamıyor.
 
Buradan benim çıkardığım sonuç şu: İçinde elektronik kontrol devresi barındıran fırçasız DC motorları PWM ile sürmek için frekansın çok düşük tutulması lazım. 10 - 20 Hz gibi frekanslarda iyi sonuç alınıyor.

Şimdi benim 3d yazıcının kontrol kartının yapılandırmasına bakıp filament soğutucu fanını süren çıkışın PWM frekansını nasıl azaltabilirim ona bakmam lazım. Veya belki paralel bir elektrolitik kondansatör bağlayıp PWM çıkışında ortalama DC voltajın görünmesini sağlayabilirim. İki alternatifi de zamanı gelince deneyeceğim.
 
Devir ayari için pwm cikisina çekilecek akıma göre uygun bir kapasitor ve belki paralel bir direnc ile çözmek en kolayı gibi.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,929
Mesajlar
101,311
Üyeler
2,505
Son üye
mustafa125307

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top