Şebeke sorunları

Elektrik kesintisi durumlarında şebeke geriliminde ani yükseliş olur mu? Bu işin standardı nedir?

Şebekeye bağlanacak cihaz girişlerindeki koruma devresi ne kadar enerji absorbe etmesi gerekir?

250V varistör kullanıyorum. Gerilim 250 yi geçer ise varistör patlıyor ve sigorta atıyor. Yani tasarladığım devrenin üst liminitini 250v a göre ayarlıyorum.

Trafo kademe ayarı doğru yapıldıysa, trafo yıldız noktasında gevşeklik yoksa enerji verme anında gerilim yükselmemesi lazım.

Sizde mi izmirdesiniz? Yağmurdan dolayı çok trafo hasar gördü

İzmirde değilim. Fakat bulunduğum bölgede sık elektrik kesintisi oluyor. Bazı komşular cihazların elektrik kesintisi esnasında yandığını düşünüyor. Somut bir bilgi yok. Arızayı şebekeye bağlıyorlar

Son düzenleme:
koruma elemanından (varistör, tvs vs.) önce sigorta olması gerekiyor ki gerilim aşımında cihaz devreden ayrılabilsin. haliyle Bu sigortanın değeri de cihazın max akımından fazla ama yakın olacak. koruma elemanının gücü cihazın gücünden çok daha fazla olsun ki kömür olmadan önce sigortayı attırıp cıhazı şebekeden ayırabilsin. dolayısıyla koruma elemanlarının gücü cihazın veya cihazların gücüyle orantılı olması lazım.

Dc olarak durumu bilsem de şebekede böyle bir risk aklıma gelmemişti. Daha büyük bir tehlike var. Motor gibi endüktif yüklerin ucuna mutlaka varistör takılmalı. Yüksek gerilim dışarıdan değil motordan geliyor

Dc olarak durumu bilsem de şebekede böyle bir risk aklıma gelmemişti. Daha büyük bir tehlike var. Motor gibi endüktif yüklerin ucuna mutlaka varistör takılmalı. Yüksek gerilim dışarıdan değil motordan geliyor
Motor bağlantı uçlarına varistör bağlamak bana pek mantıklı bir uygulama gibi gelmedi , hiç böyle bir uygulama da görmedim AC de. Hadi diyelim pik voltaj geldi . Varistör bu voltajı görüp kısa devre oldu . Motor giriş bağlantılarında en alasından bir kısa devre olacak . Bu durumda motor kurtulacak mı ? Sanmıyorum . Bunun yerine sistem girişine AG parafudr düşünülebilir . Bu tür enerji dalgalanmalarından muzdarip olan çok hassas sistemler için ya statik regülatör ya da onlien ups düşünülebilir .

Motor uclarina baglanan varistorler motor enerjisinin kontaktor vs ile aniden kesilmesi durumunda motor enduktanslarindan kaynakli enduklenecek voltajlari bastirmak icin.

Bu durum motorun hangi ortamda kullanilacagi ile de ilgili. Hizar atelyesinde onemi olmaz ama kimyasal proseslerin yurutuldugu fabrikada hayati olabilir.

Şebeke standardı son durumda bildiğim kadarıyla 230 V ± %10. Bu durumda şebeke voltajını 207 - 253 V arasında düşünerek tasarım yapılması lazım.

Motor uclarina baglanan varistorler motor enerjisinin kontaktor vs ile aniden kesilmesi durumunda motor enduktanslarindan kaynakli enduklenecek voltajlari bastirmak icin.

Bu durum motorun hangi ortamda kullanilacagi ile de ilgili. Hizar atelyesinde onemi olmaz ama kimyasal proseslerin yurutuldugu fabrikada hayati olabilir.
Bahsettiğiniz durumun önlemi varistör bağlamak değil AG parafudr kullanmaktır sistem girişinde . Ya da gerilim izleme röleleri kullanmaktır . Ben hiç bir AC motorun varistör türü basit bir koruma elemanı ile korunduğunu görmedim . DC devrelerinde ve motorlarında uygulanan farklı yöntemler var ama AC de ben hiç öyle bir uygulama görmedim.

Motora bağlanacak varistör motoru değil şebekeyi koruyacak. Şebekeden besleme alan elektronik devreler korunacak. Elektrik kesilmiş ama yüksek gerilim uygulanmış. Sorun bu.

Büyük bir bobini şebekeye bağlasak tam tepe gerilimde voltajı kessek (elektrik kesintisi simülasyonu) işte bu esnada tahminimce birkaç kV elektrik oluşur. Buna benzer sorunlar için varistör şart. Belki varistörü motora değil de devrelerin beslemesine bağlamak daha uygundur. Her devre kendi korumasını yapmış olur. Sanırım bu yüzden motorların ucuna bağlı varistör göremiyoruz.

Aynı bobini bataryaya bağlayıp elle deneme yapabiliriz. Anahtar direnci ne kadar düşük olursa üretilen yüksek gerilim artıyor

1699257802843.png

Ekler

• 1699257561704.png
    1699257561704.png
    62.6 KB · Görüntüleme: 75
Son düzenleme:
Motora bağlanacak varistör motoru değil şebekeyi koruyacak. Şebekeden besleme alan elektronik devreler korunacak

Eski floresan balatlardaki bobini şebekeye bağlasak tam tepe gerilimde voltajı kessek (elektrik kesintisi simülasyonu) işte bu esnada tahminimce birkaç kV elektrik oluşur. Bu da benzer sorunlar için varistör şart.

Aynı bobini bataryaya bağlayıp elle deneme yapabiliriz. Anahtar direnci ne kadar düşük olursa üretilen yüksek gerilim artıyor
Zaten sizin varistör dediğiniz AG parafudr . Oda yavaş yavaş sistemlerde kullanılmaya ve değeri anlaşılmaya başlandı . İsmini kullanıp reklamını yapmak istemediğim başka bir malzeme daha var . Oda iş görür ama ben pek tasarım ve mantık olarak hoşlanmıyorum .

Son düzenleme:
Parafudur yildirim kaynakli ve sebeke tarafindan gelen yuksek voltajli palsleri sondurmeye yonelik malzemelere verilen isim.
Varistor ise yuksek voltaj uretmesi muhtemel malzemelere paralel baglanan bir malzeme.

Nuans farkliliklarini tartismayalim.

Zaten sizin varistör dediğiniz AG parafudr . Oda yavaş yavaş sistemlerde kullanılmaya ve değeri anlaşılmaya başlandı . İsmini kullanıp reklamını yapmak istemediğim başka bir malzeme daha var . Oda iş görür ama ben pek tasarım ve mantık olarak hoşlanmıyorum .

Ne var bu parafudr'un içinde yav? Aratıyorum Türk sitelerini, hepsi birbirinin kopyası ve aşırı voltaja karşı korur diyorlar :)

Parafudur yildirim kaynakli ve sebeke tarafindan gelen yuksek voltajli palsleri sondurmeye yonelik malzemelere verilen isim.
Varistor ise yuksek voltaj uretmesi muhtemel malzemelere paralel baglanan bir malzeme.

Nuans farkliliklarini tartismayalim.
Sadece yıldırım konusunda koruma özelliği yok parafudrun . Paylaştığım linki incelerseniz farkedersiniz .

Cogunlukla GDT var. Varistor tipi olanlari da var.

Bugune kadar sinyal hat girislerinde bu tip parafudura sahip olupta enerji/telefon hatlarina yildirim dusen modem, fax ve telefonun saglam ciktigini gormedim.

Ne var bu parafudr'un içinde yav? Aratıyorum Türk sitelerini, hepsi birbirinin kopyası ve aşırı voltaja karşı korur diyorlar :)
Tasarım özellikleri farklı olsa da hepsi varistör temelli koruma yaptığı çok belli . Çünkü çok kompleks devreler içerecek bir yapısı yok . Bunlar daha önce sadece OG de kullanılırken AG ye de uygulanmaya başladı .

Cogunlukla GDT var. Varistor tipi olanlari da var.

Bugune kadar sinyal hat girislerinde bu tip parafudura sahip olupta enerji/telefon hatlarina yildirim dusen modem ve telefonun saglam ciktigini gormedim.
Zaten kurtarılması gereken canlı organizmalar :) Eğer havadan nem kapan bir değerli cihaz varsa ya izole kaynaktan beslenmeli ya da online ups ten . Parafudr çaktım herşeyi korurum mantığı biraz boş hayal.

Telefonun faxin modemin neyini ups den besleyeceksin. Fax ve modeme sinyal hatti geliyor sadece. Yildirim bu hatla iliskili bloklari mahvediyor.

Forum istatistikleri

Konular
6,954
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back