Seri bağlı aküler için şarj dengeleyici

taydin

Timur Aydın
Staff member
bu aletin toplam sistem voltajını bilmesi ve karışmasına ne gerek var anlamadım. Her aküye paralel bağlı bir tane olacak atıyorum 14.4 volta ayarladık. 14.4 ü görünce mosfet veya röle ile aküye paralel watt lı bir direnç bağlayacak. artık enerji dolu olandan boş olana doğru akacak. biraz zorlansa tvs veya güçlü zener diyota seri bağlı bir dirençe bile yapılabilir belki.

Mesela şöyle bir tasarım yapılsa olur mu? Her bir aküye bir OPAMP feedback devresi koyuyoruz (lineer güç kaynağı gibi) ve bir güç transistörü ile de voltajın 13.3 V u aşmamasını temin ediyoruz.

Burada benim aklıma gelen tek olumsuzluk, şarj aleti de regülasyon yapıyor (sabit akım kaynağı) bizim akü koruyucu da regülasyon yapıyor (sabit voltaj kaynağı). Burada bir osilasyon potansiyeli var.

O açıdan en mantıklısı, küçük bir PIC ile regülasyon yapmak ve döngü hızını iyice yavaşlatmak, yani çok yavaş tepki vermesini sağlamak. Bunun için zamanı gelince bir konu açarım. Belki de akülerde sorun çıkmaya başladığı zaman :)

Şimdi akü voltajlarına ayrı ayrı baktım. 6 aylık kullanım sonunda dengesizlik 0.1 V gibi. Ortalama 13 V var her bir akünün uçlarında.

TL431'li transistörlü şönt iş yapmaz mı? Voltaj normal seviyedeyken hiç akım çekmez, Ayarlanan voltaja çıktığında fazla akımı bypass yapar bağlı kaldığı akü voltajı yükselmez, float şarj akımı geçer akünün üzerinden.

Burada benim aklıma gelen tek olumsuzluk, şarj aleti de regülasyon yapıyor (sabit akım kaynağı) bizim akü koruyucu da regülasyon yapıyor (sabit voltaj kaynağı). Burada bir osilasyon potansiyeli var.
Transistörün aküye paralel bağladığı direncin değerini akünün korumaya girilmeden hemen önceki çektiği akımı çektirecek şekilde yakın seçersek yumuşak bir geçiş olacaktır diye düşünüyorum.

TL431'li transistörlü şönt iş yapmaz mı?

Bilmiyorum, TL431 ile hiç işim olmadı şimdiye kadar. Ama hem yavaş tepki vermesi hem de bir histerezis olması gerekir diye düşünüyorum. Bu açıdan bir PIC kullanmak en mantıklısı gibime geliyor.

Ekran Görüntüsü (14).png

Li-ion şarj balans yapmak için bunun farklı bir versiyonunu kulanmıştım.

Transistör akıma göre farklı da seçilebilir...

Ekler

• akü şönt.pdsprj
    19.4 KB · Görüntüleme: 128
1669983159613.png

bu kürekli 8.4. ama özel komponent eklemedim. sizdeki alternatif komponentlerle de çalışır.

O zaman MicroCap ile devreyi kurayım ben. Şarj akımını simule etmek için direnç yerine akım kaynağı kullanman daha gerçekçi olurdu. Ama sonucu değiştirir mi bilmiyorum, devreyi kurunca bakacağım.

O zaman MicroCap ile devreyi kurayım ben. Şarj akımını simule etmek için direnç yerine akım kaynağı kullanman daha gerçekçi olurdu. Ama sonucu değiştirir mi bilmiyorum, devreyi kurunca bakacağım.
akımı pot ile kolayca gerçek zamanlı değiştirebilmek için pot koydum. akım kaynağında varsa bu imkan bilmiyorum.

Devre uygulamasında dikkat edilmesi gereken tl431'de yakılacak güç, geçecek akım göz önünde bulundurularak transistör beyz'inden tl431'e olan bağlantı uygun bir dirençle yapılabilir.
TL431'in 1ma'üstinde akımla çalışması öneriliyor. Daha stabil çalışması çalışması için bir kondansatörle kullanıldığı şemalar var. söktüğüm bazı SMPS trafoları da aşağıdaki şekilde kondansatörle kullanılıyordu.

Ekran Görüntüsü (16).png

youtube de gördüğüm iki video belki ilham kaynağı olur.
ilki pasif dengeleyici burda aslında voltajı fazla yükselen akünün wattlı direnç üstünden voltajın düşürülmesi söskonusu.

bir diğeri aktif dengeleyici burda kondansatorlerin seri paralel bağlanmasıyla yüksek voltajlı akünün fazlası düşük voltajlı aküye aktarılıyor.
24 volt
buda aynısının 48 volt olanı

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,978
Üyeler
2,834
Son üye
Tulpar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back