Sıfırdan devre tasarımı yapmak

Katılım
5 Aralık 2024
Mesajlar
77
s.a arkadaşlar elektronik de sıfırdan devre tasarımı nasıl yapılır ? veya devre tasarımı yaparken nelere dikkat etmek gerekir. ?
 
ilk olarak temel akım, gerilim bağıntıları ve temel kuramlar iyice kavranmalı ardından direnç, diyot, kondansatör gibi temel devre elemanları tanınmalı. ardından temel analog elektronik kavramlarına aşina olunmalı ardından yapılacak devre ne ise dijital bir tasarım, analog bir tasarım, rf, güç elektroniği vs bu konuda bilgi edinmek gerek. ve eğer varsa devre içindeki programlanabilir veya dijital yapılar için dijital elektronik veya ilgili yazılım genellikle C ve o işlemciye uygun kütüphaneler ve işlemcinin yapısı-çevre donanımları öğrenilmeli.

mesela bu iyi bir başlangıç

Devre ve Ohm Kanununa Giriş:​

 
Yukarıdaki mesajlara ilave olarak, temel elektronik bilgi seviyesi yeterliyse,
  • Tasarımda kullanıcının isteklerini ve öngöremediği eksikleri de belirleyip yapılacaklar listesi oluşturmak
  • Şematik tasarım esnasında standartlara sadık kalmak. Mesela çok özel bir durum yoksa besleme gerilimini 123 volt yapmamak, giriş çıkış birimleri için koruma önlemleri almak gibi vs.
  • Oluşan şematik tasarım kalabalık ise modül bazında kısımların istenilen şekilde çalıştığını test etmek. Mesela tasarımda optik izolasyonlu analog giriş birimi var bunu pertinaks veya breadboard üzerinde kurup testlerinin yapılması gibi. ( @Gokrtl kulakları çınlasın anında pcb yi basar geçer :yerlereyat1: )
  • Mümkün olduğunca bulunabilirliği yüksek, iç piyasadan bulabileceğin, güncel ve düşük maliyetli parçaları seçerek tasarımı şekillendirmek maliyet noktasında fayda sağlamakta. Mümkün olduğunca gereksiz özelliklere sahip parçaları tasarıma dahil etmemek en doğrusu diye düşünüyorum.
  • Tasarım üretim aşamasında ve sonrasında yapılması gereken ölçümler için gerekli ekipmanlara sahip olmakta önemli. Mesela RF verici yapıyorsun gönderme esnasında yayın frekansını ve modülasyonu test edebilecek ekipmanlarının olması işini çok kolaylaştıracaktır. Aksi durumda gözlerin bağlı şekilde kör ebe oynayabilirsin.
  • Tasarım bitiğinde kutulu olacaksa nihai pcb basılacağı zaman kutu seçimi yapılmalı. Zira ülkemiz şartlarında maliyetleri aşağı çekmek için bu çok önemli. Kafana göre pcb çizimi yaptığında 100% uyumlu istediğin kutuyu bulamayacağın kesin. Kutuyu seçip tasarımın fiziksel yapısını kutuya uydurmak önemli.
 
Arduino uygulamalarında kullanılan basit dijital devrelerin veya basit analog devrelerin tasarımını yapma işini kendi çabanla öğrenebilirsin. Ama daha ileri seviyede devre tasarımı yapmak için elektronik mühendisliğini öğrenmen lazım. Bu da temel matematik bilgisinin yanında calculus (limit, türev, integral), kompleks sayılar, lineer cebir bilgisi gerektirir. Bunun dışında tasarlanacak devrelerin özelliklerine göre kontrol teorisi de öğrenmek gerekebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,617
Mesajlar
127,207
Üyeler
3,080
Son üye
langerhanz

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back
Top