Sinyal jeneratörü ile şebeke voltajına senkron sinyal üretmek

Dimmer tarzı devreler geliştirirken, hazır devre kurmadan faz dilimleme testleri yapabilmek için, sinyal jeneratörünün şebeke voltajına senkron bir şekilde bir sinyal üretmesi lazım. Bu konuda, bunun nasıl yapılandıracağımızı anlatmaya çalışacağım. Öncelikle bize gereken ekipmanları listeleyelim:

1) Trigger out çıkışı olan ve şebeke voltajını referans alarak trigger üretebilen osiloskop (çoğu dijital osiloskopta bu özellikler vardır. Analog tüplü osiloskoplarda bu durum modele göre değişir).

2) Harici trigger kabul edebilen bir sinyal jeneratörü. Burada, sadece sinyal jeneratörünün hangi kriterleri sağlayacak şekilde yapılandırılacağını belirteceğim. Bu kriterler sağlamak için basılması gereke düğmeler veya menülerden bahsetmeyeceğim, çünkü bunlar sinyal jeneratörünün marka modeline göre çok büyük değişiklikler gösterir.

Öncelikle osiloskobun trigger menüsüne girip şebeke voltajını baz alarak trigger etmesini yapılandırıyoruz. Böyle yapınca, osiloskobun "Trig Out" yazan BNC çıkış konnektöründe 50 Hz lik bir pals görmemiz gerekiyor.

Sonra, sinyal jeneratörünü harici "Trig In" konnektöründen trigger alacak şekilde yapılandırıp pals üretme moduna sokuyoruz. Buna birçok sinyal jeneratöründe "burst mode" deniyor. Pals frekansını ise, şebeke voltajının hangi sıfır geçişinde işlem yapacağımıza göre değişen bir frekans değerine yapılandırmamız gerekiyor. Mesela ben tüm sıfır geçişlerinde işlem yapmak istiyorum, o yüzden frekansı 110 Hz seçtim. Burada mantıken 100 Hz seçilmesi gerekir gibi gelse de, çok az farkla yüksek bir frekans seçmek gerekli oluyor çünkü bir sonraki harici trigger sinyali gelmeden işlemi bitirmemiz gerekiyor. Tam 100 Hz seçersek bir sonraki trigger'i kaçırma durumu oluyor ve sadece yükselen veya düşen sıfır geçişlerinde işlem yapılmış oluyor.

Aşağıda benim kullandığım sinyal jeneratörünün yapılandırma ekranlarını görüyoruz. Başka sinyal jeneratörlerinde menüler tamamen farklı olsa da parametreler üç aşağı beş yukarı aynı olacaktır

Dalga şekli olarak "pulse" seçiyoruz. Ben SSR süreceğim için 5 V luk bir çıkış seviyesi seçiyorum. Tek pals üretilmesini istiyorum ve pals genişliğini de 0 - 10 ms arasında ayarlayacağım.
1672586760476.png


Sinyal jeneratör çıkışını HiZ olarak yapılandırıyorum ve aynı zamanda çıkış sinyalinin "invert" edilmesini, yani 180 derece ters çevrilmesini istiyorum. Neden? Çünkü faz dilimleme kontrolünde belli bir gecikmeden sonra TRIAC aktive edilecek. O zamana kadar pals istemiyoruz.
1672586889238.png


Sonra sinyal jeneratörünü "Burst" moda sokuyoruz
1672586946474.png


Son olarak da trigger menüsüne girip trigger kaynağını "external" yapıyoruz. Slope olarak da rising veya falling seçilebilir, zaten pals çok dar, bizim uygulama için fark etmiyor. Trigger level olarak da 3.3 V seçiyorum. Osiloskop modeline bağlı olarak trig out çıkışı 3.3 V veya 5 V verebilir. Bu ayar her iki durumu da kapsıyor.
1672587052657.png


Bu ayarları yaptıktan sonra istediğimiz sonucu alıyoruz. En üst sinyal osiloskobun Trig Out çıkışı, ortadaki de sinyal jeneratörünün şebekeye senkron olarak ürettiği ve tam olarak sıfır geçişlerinde başlayan faz dilimleme sinyali, alttaki sinyal de şebeke voltajı.

a.png
 

Forum istatistikleri

Konular
5,847
Mesajlar
99,726
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top