Bir sinyal jeneratörü ne kadar akım verebilir?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,813
Bir sinyal jeneratörünü belli sınırlar içerisinde sabit çıkış üreten bir AC kaynak gibi düşünebilir miyiz? Deneyelim ve görelim:

Önce sinyal jeneratörünü 7 Vrms sinüs voltaj üretecek şekilde yapılandırıyorum ve çıkış voltajını multimetre ile ölçüyorum. Neredeyse tam olarak 7 Vrms ölçüyorum. Sonra sinyal jeneratörünün çıkışına 50 Ω luk bir yük bağlıyorum ve tekrar çıkış voltajını ölçtüğüm zaman 3.5 V gibi bir değer okuyorum. Üstelik sinyal jeneratörünün kontrol ekranında hala 7 Vrms ürettiğini söylüyor, çıkış voltajının bayıldığına dair hiçbir belirti yok. Hatta sinyal jeneratörünün çıkışını kısa devre ediyorum, hala bir uyarı veya bir mod değişikliği yok. Bunun mantığı nedir?

Sinyal jeneratörleri RF devrelerinde de yaygın olarak kullanıldığı için, RF devrelerinin "de fakto" giriş ve çıkış empedansı olan 50 Ω çıkış empedansına sahiptir. O yüzden çıkışa en hafif yük bile bağlansa, sinyal jeneratörünün çıkış voltajı düşecektir. Yani sinyal jeneratörünü limitli bir AC kaynak olarak kullanmak mümkün değildir.

Ama birçok sinyal jeneratörü, senin çıkışa bağladığın yükün ne olduğunu sorar veya bu bilgiyi bir şekilde girmeni sağlar. Böylece o bağlı yüke göre ekrandaki voltaj değerini gösterir ve bu değer de doğru olur. Mesela ben 50 Ω yük bağladıysam ve bunu da sinyal jeneratörüne söylediysem, artık sinyal jeneratörünü kaç volta ayarladıysam çıkışta da tam olarak o voltajı görürüm. Eğer çıkışa bağlı olan yükün ne olduğu belli değilse, veya değişken ise, bu durumda da çıkış yükü "HiZ" olarak yapılandırılır ve voltajın da yüke göre değişmesi beklenir.

Eğer bir sinyal jeneratörü AC kaynak olarak kullanmak isteniyorsa, çıkış empedansı çok düşük olan bir amfinin girişine bağlanmalı.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,713
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top