Sinyalin anlamlandırılması mantığı

M_B

Aktif Üye
Merhabalar,
Elime bir tane cin malı indiksiyon ocağı geçti. Ocak 3 parcadan oluşmaktadır.
1-) Daire olarak sarılmış bobin yapısı. ( Tencerenin kondugu kısım )
2-) Bobini süren kart ( Sürücü kart )
3-) Display bolumu (5 dokunmatik buton ve 7 segment ekran ) Display 3 kablo ile sürücü karta baglı. Pin ucları ise 5V - Gnd ve Serial Data in/out.

Ocak normal çalışıyor. Herhangi bir arızası sıkıntısı yok.

Benim bu cihazda yapmak istediğim display kart kısmını iptal edip onun yerine kendi işlemcimi ( modulu ) eklemek.
On çalışma olarak tek pinle haberleşme yaptığı soketten DSWiev lojik analizer ile giden gelen dataları incelemek oldu.

Cihaz kapalı iken okunan sinyal.

DSView-250204-234619_komple.png

Cihaz kapalı iken okunan sinyalin acılmış hali.
Screenshot_3.png

Cihaz acıldığındaki okunan sinyalin acılmış hali.
ON.png

sinyalin frekansı: 800Hz.
Sinyal yapısını Lojik 1 olarak şu şekilde dusundum. 250us Lojik 0 1ms Lojik High
Sinyal yapısını Lojik 0 olarak 1ms Lojik 0 250us Lojik High

Yukarda yapmış olduğum yorumlama doğrumudur. Haberleşme protokolı nedir ?
Bu protokolu kendi işlemcimle oluşturup nasıl dinleme yapabilirim. ( Yukardaki yorumlamam dogru ise lojik 1 ve 0 yapısına gore 250us ve 1ms sürelerini nasıl yakalayabilirim. Kullanacagım işlemci STM32F0 Serisi. )

Ozet olarak. Yukarda vermiş olduğum sinyalın yorumlanması. Gidecek veriden sonra geri bildirimin algılanması kısmı

Teşekkürler.

Not:
Boardlarda kullanılan engregrelerin üzerleri silinmiş.

bence hazır standartlardan gitmek lazım. lojik analizörde digital decode varsa düşük baud rate ile uart 300-600-1200-2400 gibi veya one wire vs. tek kablodan haberleşen ve bilinen protokolleri denemekte fayda var. oturup çok özel yeni ve gelişmiş birşey design edeceklerini sanmıyorum. ilk lojik low bitin sinyal genişliği nedir. buradan uart ise baud rate hakkında bir fikir yürütülebilir.

eldeki cihaz sigrok destekliyorsa aşağıdaki protokoller denenebilir.

Hocam DSView uygulamasında da decode ozelliğini kullanarak one wire uart denedim bir sonuca ulaşamadım.
sigrok Lojik analyzeri mi destekliyor. (DreamSourceLab DSLogic)
Display kartı. Sürücü kartla tek kablo ile haberleşiyor. ( Data cift yonlu )
Display_top.jpg

Display_bottom.jpg

Acaba Mançester kodlamaya benzer bir şey olabilir mi?
Hiç bilgim yok.
@czorgormez hocam, sigrok yazılımını kurdum ama bir turlu calıstıramadım.
Zading uygulamasından Options sekmesinden List All Devices sectikten sonra
USB-based DSL İnstrument v2 sectiğimde
USB ID - WCID kısmı da tıkleniyor. Upgrade WCID Driver da tıkladıgımda Driver kurulumu da yapıyor.
Uygulama acılmıyor.

Sigrok.jpg

Sinyaller tek taraflı mı yoksa çift taraflı?
Gelen 0 ve 1 ardıcıllığıni bir listeye not ederek, LED üzerindeki yazıyla eşleştirme yapılabilir.

Sinyaller tek taraflı mı yoksa çift taraflı?
Gelen 0 ve 1 ardıcıllığıni bir listeye not ederek, LED üzerindeki yazıyla eşleştirme yapılabilir.
Display kartı sürücü kartla tek hat üzerinden cift yonlu haberleşiyor. bir data gonderiyor sonrasında cevap bekliyor.
On calışmam aşağıdaki kagıttaki gibi. Doğrulugundan emin değilim.
Sinyal.jpg

Hocam tek kablo ile haberleşme yapıyor. Clock sinyali yok. Low süresi 250us High süresi ise 1ms.
veriyi gonderdikten sonra 3-3.30 ms beklemeye geciyor.
Clock sinyaline ihtiyaç yok. Yukarıdaki mesajımdaki link ve resim bu işin mantığını açıklamak için.

Bu kodlama mantığını kavrarsanız verileriniz anlamlı hale gelecek, sonraki aşamada bu sinyali kendi kartınız ile üretmeyi istiyordunuz. O kısımda çözülmüş olacak :)

Aşağıdaki resimde gösterdiğim şekilde işaretin Low ve High olacak şekilde çifterli şekilde ele almanız gerekiyor.
Bu konuda internette çok fazla kaynak var.

İki farklı standart var. Aradaki fark 0 ve 1 i temsil eden dalga formunun yorumlanmasından kaynaklanıyor. Kısaca birinin "1" dediğine diğer "0" diyor. Ortaya çıkardığınız veriyi yorumlarken bu hususu göz önünde bulundurun.

100.png

Son düzenleme:
Sigrok gibi açık kaynak yazılımların odağı Linux'tur, Windows altında geliştirme yapan, test eden ve kullanan sayısı kısıtlıdır. Artık linux'a başlama zamanı gelmiş :)

Sigrok gibi açık kaynak yazılımların odağı Linux'tur, Windows altında geliştirme yapan, test eden ve kullanan sayısı kısıtlıdır. Artık linux'a başlama zamanı gelmiş :)
Haklısınızda hocam bi ara geciyorum sonra tekrar bi bakmışım geriye gelmişim. :(

Dosyaları CSV olarak eklersen benim skopta var manchester decoding. Bir de onun fikrini alabiliriz.

Forum istatistikleri

Konular
7,299
Üyeler
2,949
Son üye
dündenbiri

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back