Sivi ile sogutma

Fokur fokur kaynayan, buharlaşan sıvı ile sıvı soğutma mı?!
Hay ben bunu planlayan mühendisin...

O sıvı buharını soluyan garibanlara acıdım.
 
o kadar kotu demek :emindegil1:
 
sıvı dielectric water'mış bu durumda buharı da zararsız olmalı. su kaynayacak kadar ısınmadığına göre baloncuklar şov amaçlı olmalı.

aslında mineral yağ soğutmalı sistemler mümkün ve kullanılıyor çok da başarılı.
 
Sivi buhari sivi ortami terketmek zorunda degil.

Sicak bolgede sivi buharlasip yukari cikarken sicakligini kaybedip tekrar sivi forma gecer ve buhar sivi yuzeyini tekedemez.

Tek sart sivinin tamami buharlasma sicakligina kadar isitilmasin.
 
Bilgisayarımda sıvı soğutma blokları içinde su kullanıyorum. 10-12 aya bir filtreleri temizliyorum. Çözücü bir ortam olmaktan çıkmıyor. Oksijen her şartta ayrışarak oksitleme yapar. Kutusunda, çözücülüğü sıfırladık diye kimyasal denge var yazsalar da h2o hep aynı dert. Elektrik akımı geçen kartlar üzerinde dielektrik özellik falan kalmaz. Buharlaşma kabarcıkları GPU üzerinde gözüküyorsa her ısıda zaten buharlaşıyordur. Buhar sıvıyı terk etmiyorsa daha büyük tehlikedir, kavitasyon patlaması aşındırması denen olay ortaya çıkar. Kabarcık oluşumu hiçbir şartta kabul edilemez.

Mineral yağ varken buharlaşan bir sıvı koyan mühendise yine üç nokta.
 
Kavitasyon, baloncuklarin engelle karsilasip onun uzerinde patlmasi durumunda tehlikelidir.

Eger baloncuklar/buhar yuzeye ulasincaya kadar tekrardan sivi forma geciyorsa neden sorun olsun.
 
kavitasyon patlaması aşındırması
Bu kavitasyonda çok düşük basınç olması durumunda olmuyor mu? Kavitasyon çok hızlı çöküp şok dalgasına sebep oluyor. Buharlaşmada bu durum söz konusu değil, buhar ile çevresinin basıncı aynı oluyor. Kavitasyon, buharın soğuyup yoğunlaşmasıyla çöküyorsa bunun sorun olmaması lazım.
 
Kavitasyon icin sivi icinde baloncuk olmasi gerekli. Baloncuklar sivinin buhar hali ya da hava kaynakli olabilir.

Eger isin icinde isi kaynagi yoksa buhar olusumu icin alcak basinc olmasi gerekir. Sivi sogutmada isin icinde isi kaynagi oldugu icin dusuk basinc gerekmiyor.
Kavitasyon icin bu baloncuklarin bir yuzeye carpip patlamasi lazim. Yukaridaki ornekte baloncuklar dogrudan sivi yuzeyine ulasiyor. Zaten yukarilarda sicaklik dusuk oldugu icin gaz fazindan cikiyor.

Aksi halde yuzeyde buhar gorulmesi gerekirdi. Fakat tabiki su molekulleri illaki havaya cikiyordur. Bir sure sonra etraf nemlenecektir.
 
Beyler, ezberlerle konuşuyorsunuz. Su -10 derecede de buharlaşır, ezberlenen 100 derecedir. Kavitasyon yüksek akışta borularda oluşan baloncukların içe patlaması ile hasar veriryor diye gösterilir. Laminer akış olmayan her yerde oluşur. Alüminyum demlikte çay demlemeyi severim, ara ara bu çaydanlık delinir. Kimyasal etkileşim elektrik akımı olan yerlerde mutlaka oluşur.

Burada tasarımı yapan mühendisin, kaynama noktası soğutma yapılacak elektronik sistemin yayacağı ısıyla buharlaşmayacak bir sıvı üretmesi şartını atlamış. Buharlaşma baloncukları videoda rahatça gözüküyor.

Videoyu yayınlayan kanala girin ve bir bakın. Yayıncı clickbait sanatının ustası. Sizleri dahi sazan gibi avlıyor. "dielectrik fluid, unlike water" diyor, ne kadar doğru belirsiz.

1728622648019.png
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Mesajlar
118,748
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top