SLA yazıcının zehirli gazlarından kurtulmak

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan taydin
  • Başlama tarihi Başlama tarihi
Aslında havalandırma vanası kullanmak istedim, içeriden açıp kapatabilmek için. Ama böyle spesifik şeyleri Türkiye'de internette aratıp bulmak neredeyse imkansız. Nerede olduğunu bileceksin ve gidip doğrudan alacaksın.
 
Bugün bir tarafı PVC-U dirseğe giren, diğer tarafı da motora sıkı geçen bir redüksiyon yaptım tornada. Redüksiyon da PVC-U olduğu için Tangit tam olması gerektiği gibi yapıştırdı. Motor yeterince sıkı geçiyor o yüzden onu yapıştırmayacağım. İleride bozulursa değiştirme şansım olur böylece.

IMG_20230127_155422.jpg


IMG_20230127_155435.jpg
 
Camdaki delik 110 mm. yani redüksiyon girecek ama dirsek dayanacak cama. Orası için şöyle bir yapıştırıcı aldım. Soğuğa sıcağa dayanıklı diyor. Acaba uygun olur mu?

IMG_20230127_155614.jpg
 
Ustalık olmayınca yapıştırıcı işçiliği de pek göze hitap etmedi. Ama sızdırmaz hale geldiğini görebiliyorum. Dış taraf kurusun, iç tarafa da süreceğim yapıştırıcıyı.

IMG_20230127_162605.jpg


IMG_20230127_162615.jpg
 
Çok güzel olmuş. Eğer sürekli bulunduğunuz bir alandaysa VOC ölçen bir modül ile ne kadar efektif çalıştığını daha kesin görebilirsiniz.
 
Gaz ölçer var ama hazırda sadece H[SUB]2[/SUB]S ve Ozon ölçen modüller var. Bu reçineden VOC çıkıyorsa onun modülü de olması lazım bu firmada, ondan bir tane alabilirim. Şu an 3 saattir baskı devam ediyor, hiç koku almıyorum. Ama madem bu kadar zehirli bir gaz, ölçmekte fayda var.
 
Yaptığım araştırmalarda, SLA reçinelerinde en çok açığa çıkan maddenin "hydroxypropyl methacrylate" olduğu anlaşılıyor. Makaleler aşağıda


Bu VOC grubuna giren bir gaz. Bu tür gazların ölçümü için de yaygın kullanılan iki sensör türü var. MOS sensörler ve PID sensörler. Teknik özellikleri benzer görünüyor, ama aralarında uçurum fiyat farkı var. Bunların artılarını eksilerini anlamaya çalışıyorum.
 
Boya imalat fabrikası kurmuyoruz yav :) Bir tepsi içindeki reçineden bahsediyoruz. Oda içinde hapsolunca yapıyor yapacağını. Açık havaya çıkınca kimseyi rahatsız edemez.
Karbon filtre temizlemez mi acaba? Ben aspiratore eklemistim, aspirator ortak havalandirmaya bagliydi. Komsu yemek kokularindan rahatsiz oluyordu. Ekleyince koku sorunu gitti dedi.

 
Karbon filtre temizlemez mi acaba? Ben aspiratore eklemistim, aspirator ortak havalandirmaya bagliydi. Komsu yemek kokularindan rahatsiz oluyordu. Ekleyince koku sorunu gitti dedi.

Çıkan gaz organikse karbon filtre işe yarayabilir.
 
Gaz organik, karbon filtre işe yarar muhtemelen, ama gazı tamamen dışarı atan bir fan kadar etkili olur mu bilemiyorum. Bir de bir süre sonra tıkanır ve değiştirilmesi gerekir.
 
Bu havalandırma tesisatı lehim dumanını uzaklaştırmak gibi birçok farklı iş için de kullanılır. Bende lazer kesici var onun için bile gerekli ama aşağıdaki konuda da bahsettiğim gibi şartlarım müsait değil. Filter değiştirme tıkanma vs derdi de yok.

 
VOC sensörü ile şimdi ölçüm yaptım. Ortalıkta reçine falan yokken, 0 - 1 ppm arasında değişen değerler okuyorum. Sensörün çözünürlüğü zaten 1 ppm, o yüzden bunu 0 olarak kabul edebiliriz. Sensör 500 ppm e kadar nominal doğrulukta ölçüm yapabiliyor.

Sonra reçine kabına reçineyi doldurdum. Yazıcının kapağını kapatmadım ve 15 dakika bekledikten sonra şu anda 1 - 2 ppm arasında değişen değerler okuyorum. Sensör ile reçine arasında 2 metre gibi bir mesafe var. Ben de sensörün olduğu yerdeyim. Reçinenin kokusunu rahatlıkla alabiliyorum. Demekki insanın koku duyusu son derece duyarlı. Biraz daha dursun bakalım böyle, belli bir değerde otursun. Sonra bir baskı başlatacağım kapak açık iken.
 
Yazıcının kapağı açık iken baskıyı başlattım ama yarım saat sonra gibi bakınca hiç baskı yapmadığını farkettim. Kapak kapalı olmadan baskı yapmıyor demekki. Ama o aradaki beklemede VOC 5 ppm e çıkmış. Ya tablanın bir kere reçineye daldırılmasındaki hareket birden gaz saldı, yada gaz yavaş yavaş o süre içerisinde birikti.

Şimdi kapağı kapattım, ama fan açık değil. Bu şekilde baskıyı yapsın bakalım kaça çıkacak.
 
Kapak kapalı iken ve fan da çalışmıyor iken, 5 ppm de sabit kaldı. Ama şimdi asıl soru, hangi değeri sınır değer olarak almak lazım? 5 ppm rahatsız ediyor, ama zarar verme sınırı nedir?
 
Baskı bitti, IPA ile parçayı yıkarken VOC 200 küsürlere fırladı. Yıkamayı bitirdim, fanı tekrar kapattım ve kapağı da kapattım. Reçine hala tepside duruyor. Aradan biraz zaman geçince şu anda 20 lerde geziniyor ölçüm. Çok faktör var ölçümü etkileyen. Benim hareketlerimin yarattığı hava akımı bile fark ettiriyor. En iyi ben gece açık bırakayım ölçümü ve sabahki değere bakayım. Reçine tepside dururken ve fan da kapalı iken olan en doğru değer o olur herhalde.
 
Birkaç gündür gaz ölçümlerine devam ettim. Neticede şunu söyleyebilirim, mevcut fan gazın çoğunu uzaklaştırıyor, ama tamamen de uzaklaştıramıyor. Baskı bitiminde reçine tepside duruyorken fanı çalıştırmaya devam ettim. iki günlük süreçde VOC yavaş yavaş arttı ve biraz önce 22 değerinde idi.

Yani eğer SLA makina evin içerisinde duruyorsa, baskı bitiminde mutlaka kabına boşaltılıp kapağı kapatılması gerekir. Yoksa eğer reçine yazıcının tepsisinde bırakılırsa ortamdaki VOC hızla artıyor. Benim kullandığım ölçekteki bir fan ile de tam olarak uzaklaştırılamıyor. Daha büyük bir fan kullanılarak tamamen uzaklaştırılabilir mutlaka, ama sırf reçineyi tepside tutabilmek ve doldur boşalt yapmamak için de sürekli olarak büyük bir fanı çalıştırmak mantıklı değil.

Özetle baskı yapılacağı zaman reçine tepsiye konacak, fan ile de gazın çoğu uzaklaştırılacak. Baskı bitiminde de reçine kabına geri konacak ve ortam havalandırılacak. Cam açıldıktan sonra 5 dakika içerisinde VOC değeri ortamın normal değeri olan 1-2 seviyelerine iniyor.
 
Yapmışlar. Boşaltma var mı bilmiyorum ama tanklı hali şu an kickstarter projesi...

Asıl boşaltma ve tepsiyi temizleme büyük sorun. Eldiven takman gerekiyor. Ayrıca kolayca çıkmıyor reçine. IPA ile siliyorum, daha çok sıvazlanıyor. Camsil ile siliyorum, defalarca silince ancak çıkıyor. Bir de ben ilk başlarda kağıt havlu kullandım, ama sonradan öğrendim kağıt havlu tepsinin tabanındaki şeffaf plastiği çizdiğini. Bugünlerde tuvalet kağıdı ve camsil ile siliyorum, çok uğraştırıcı bir iş.
 
Asıl boşaltma ve tepsiyi temizleme büyük sorun. Eldiven takman gerekiyor. Ayrıca kolayca çıkmıyor reçine. IPA ile siliyorum, daha çok sıvazlanıyor. Camsil ile siliyorum, defalarca silince ancak çıkıyor. Bir de ben ilk başlarda kağıt havlu kullandım, ama sonradan öğrendim kağıt havlu tepsinin tabanındaki şeffaf plastiği çizdiğini. Bugünlerde tuvalet kağıdı ve camsil ile siliyorum, çok uğraştırıcı bir iş.
Peki tepsiyi bosalttin. Ardindan tepside kalan bulasigi silmek yerine tepsiyi UV isiga tutsan katilassa sonra da cimbizla bir yerinden cekip alsan olmaz mi?
 

Forum istatistikleri

Konular
7,234
Mesajlar
122,413
Üyeler
2,923
Son üye
birisim

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top