çok kötü bir şey ya dumanı bir kaç kez bile solumuş olsam gün boyu başım ağırlıyor bu gerçekten dumanın etkisi mi yoksa psikolojik mi bilemiyorum
 
Lehim telinden ortaya çıkan gazlara baktığımızda;

Benzen için "Kan hücrelerini öldürme etkisi olduğundan kanser yapan bileşikler arasına girer." deniyor.
1621109508284.png


Toluen için "Tepkime sonrası ortamdan uzaklaştırılması biraz zor olmaktadır.Benzen'in aksine kanserojen olmaması, sanayide de çözücü olarak daha çok tercih edilmesine olanak sağlar." dense de GHS sınfılandırmasına göre oldukça tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz.

1621108606563.png


Buradaki GHS sınıflarını tamamen Türkçe kaynak olması için daha önce hazırlamışım fakat sonra yanlışlıkla silince ikinci kez çok uğraşamadığım aşağıdaki adresten inceleyebilirsiniz.

Fenol için Türkçe derin bir bilgi yok ama kabaca çevirildiğinde İngilizce Wikipedia sayfasından aşağıdaki bilgiye erişmeniz mümkün.

"Fenol ve buharları gözleri, cildi ve solunum sistemini aşındırır. [60] Deri ve mukoza zarları üzerindeki aşındırıcı etkisi, protein dejenere edici etkisinden kaynaklanmaktadır. [49] Fenol ile tekrarlanan veya uzun süreli cilt teması, dermatite ve hatta ikinci ve üçüncü derece yanıklara neden olabilir. [61] Fenol buharının solunması akciğer ödemine neden olabilir. [60] Bu madde, merkezi sinir sistemi ve kalp üzerinde zararlı etkilere neden olarak ritim bozukluğu, nöbetler ve komaya neden olabilir. [62] Böbrekler de etkilenebilir. Maddenin uzun süreli veya tekrar tekrar maruz kalması, karaciğer ve böbrekler üzerinde zararlı etkilere neden olabilir. [63] İnsanlarda fenolün kansere neden olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. [64] Hidrofobik etkilerinin yanı sıra, fenolün toksisitesi için bir başka mekanizma fenoksil radikallerinin oluşumu olabilir. [65]"

1621109237167.png


Hidroklorik asit Câbir bin Hayyan tarafından geliştirilen bir yandan da Tuz Ruhu olarak bilinen kimyasal.

"Hidroklorik asit, sağladığı kolaylıkların yanında, zehirli bir maddedir ve insan dokuları başta olmak üzere çoğu yüzeye büyük tahribat verir. Bu nedenle bu asit ile çalışılırken güvenlik önlemleri en üst düzeyde tutulmalıdır.[6] Asit, toksik olmasının yanında, gözler ve deri için tahriş edicidir, deride yanıklara neden olmaktadır ve solunum sistemi için tahriş edici özellik taşımaktadır.[6]"

1621109476595.png
 
Görüldüğü gibi bu gazlar her türlü baş ağrısı, tahriş vb zarar veriyor, hatta kısmen kansorejen.

Şakaya ya da ihmale gelir bir yanı yok.

Kısmen az maruz kalan hobicilerin gözünü korkutmamakla birlikte gün boyu çalışanların çok dikkatli olması gerekiyor.

Bu sorunlar göz ardı edildiğinde doğrutan tesir etmese de, korana gibi bir durumda sizi 2-0 geriden başlatabilir.

İlk başta karbon filtre filan gibi basit bir düzenek düşünüyordum fakat araştırdıkça görüyorum ki bu yeterli değil.

Havalandırma sisteminin iyisini alsak bu sefer de en kötü ihtimalle bir böbreği peşinen bırakmak gerek.

Bu durumda EN AZ @bombrman'nın paylaştığı projedeki gibi 3 aşamaları bir filtre sistemi ya da @posta'nın paylaştığı gibi süpürge düzeni kurmak gerektiğini düşünmeye başladım.

Aslında benim alan müsait, her gün lehim de kullanmıyorum, cama bir delik deldirsem gazları fanla dışarı da atabilirim ama ev kira o kadar kalıcı bir düzenek kuramam...
 
Pencere denince aklıma Mobil klima için baca aparatı - pencere aksesuarları geliyor, bu tarz yapı ile aspirasyon edilebilir.
 
süpürge motoru değil de ben şu fotoğraf ta ki fanı ve boruyu cama monte edip benim masama kadar uzatmak iyi bir fikir olabilirdi amcak benim odam için hiç uygun bir çözüm degil
52956C40-3902-4DDE-99D6-F1BF8AC81F65.png
1613A1C6-2D71-4F51-BFA5-B5F56538977C.png
 
Hava akışını yavaşlatacak herhangi bir filtre olmayacağından bu fanların emiş gücü de yeterli olabilir. Kendime ait olsa bir şekilde havalandırma işini uydururdum, sonuçta sağlıktan öte değil.
 
aslında eve zarar vericek bir şey degil bir cam delinicek o kadar daha sonra yenisi alınıp tekrar takılabilir
 
Nice ustalar tanıyorum yıllar yılı kapalı mahzen gibi ortamlarda sigara dumanı altında TV tamiri yapan. KOAH amfizem vs ya da allerjim reaksiyon lar bir arkadaş bu kadar derine inersek işin içinden çıkamayız demişti derinlere inmezsek bir fan ile dumanı bir yerden aynı oda içinde başka yere göndeririz. Sadece @ Sercan tebrik ederim bu ayrıntılı çalışma için
 
Anlaşılan bu flux tipine göre içeriği değişen birşey. Aşağıdaki tabloda fluxlar sınıflandırılmış. Tam içeriğe dair bir bilgi göremedim. Ayrıca bununla ilgili bir sunum ve fluxlara ait standardı ekte paylaştım. Kabaca baktım bu dökümanlara kimayasal kompozisyonuna dair pek birşey göremedim ama belki ayrıntılı bakılırsa birşey görülebilir. Tabii birde tam kimaysal kompozisyonunu öğrendik diyelim. Muhtemelen bunu ya bir bilimsel makaleden yada iyi bir flux üreticisinin dökümanından öğrenmiş olacağız. Ve bu bilgilere göre hareket etmek için elimizde belli bir bilinirliği flux olması lazım. Yani çoğumuzun elinde bulunan fluxların markası farklı olsada muhtemelen içeriği aynı ve içeriği tam belli değil. Bu yüzden bu dökümanlarla pek bir yere varamayız gibi ama ben yinede paylaşayım dedim. Bize piyasadki ucuz ürünlerle ilgili incelem lazım aslında. Bizden önce birileri bunu merak edip çözüme kavuşturmuştur diye düşünüyorum. Sadece biz henüz o kaynağa ulaşamadık.

flux_id.png
 

Ekler

  • J-STD-004-pdf.pdf
    453.8 KB · Görüntüleme: 507
  • Flux Classification .pdf
    446.2 KB · Görüntüleme: 323
Son düzenleme:
Bu sınıflandırmadaki ORL0, ROL0 gibi tabirler senju, qualitek gibi markalarda var ama amtech çakmlarında ve diğer bilinmedik markalarda bunların olacağını sanmıyorum. Olsa da doğruluğundan emin olabilirmiyiz bilemiyorum.
 
Üst sınıf verileri güvenlilir ürünler hali ile pahalı, her zaman ve herkesin bunlara erişmesi mümkün değil.

Bence en kötü senaryoyu tespit edip buna göre hareket etmek gerek. Böylece her duruma hitap eden kendin yap bir çözüm olur.
 
şimdi aliexpresse bir bakayım dedim benzer ürünlerin fiyat aralığı nedir diye
DBCCC3FC-4B56-4ED0-801D-21E73EF2A0DE.png

şunu almak istesem yaklaşık 400TL fiyat çekiyorlar daha önce murat şen incelemişti ancak her zaman olduğu gibi çinlilere ne kadar güvenebiliriz ki yorumlara baktım cihaz 18W ama içindeki fan 6W böyle olması bana hiçte te normal gelmedi kaldı ki bunun filtrelerine ne kadar güvenebiliriz 5 adet filtre kargo gümrük te hesaplandığında 90TL gibi bir fiyata alınabiliyor
F3737BC8-2728-4A30-BF28-50F51092471C.png
18183534-254E-4421-9624-1FC623B8028E.png
 
Belki orijinal bir Hakko filtre alınıp standart 12 cm bir fana bağlanabilir ama ben gene de 3 aşamalı filtreden yanayım. Doğru filtre bulunursa aşağıdaki modellerin emsallerini böbrekleri bırakmadan yapmak zor değil.

 
Bir de şu grafik dikkatimi çekti buraya bırakayım.

fa430_1.jpg
 
hepa filtre ve aktif karbon filtre bizim için yeterli olur diye düşünüyorum ayrıca şöyle bir ürün var buna aktif karbon filtre ekleyip direk kulanabiliriz böylesi çok pratik olmaz mı
5EC1E4D0-810E-4482-9D2E-44EBF636E927.png
 
hepa filtre ve aktif karbon filtre bizim için yeterli olur diye düşünüyorum ayrıca şöyle bir ürün var buna aktif karbon filtre ekleyip direk kulanabiliriz böylesi çok pratik olmaz mı 10484 eklentisine bak
Bu ürün kullanılabilir yanı sıra Universal olanları var kullanımı daha kolay olacaktır (plastik çerçevesi olmayan)
Duman filtre linki : kaynak dumanı filtresi uygun olabilir silindir formda sanırımhttp://www.hedeffiltre.com.tr/detay-1059-duman-emme-filtresi
Hepa filtre linki :
 
Aktif karbonlu hiç bir filtreyinin (aliexpress'te) 250 TL'den aşağı fiyatı olduğunu görmedim. Uygun fiyatlı süpürge filtrelerinin sadece HEPA filtreleri var.

Doğru ise bir tek şu işe yarayacak gibi görünüyor, hem HEPA hem de aktif karbonlu diyor.

Bunun dışındaki alternatif olarak gördüğüm tüm filterel 400-600 TL aralığında.





 
Bu ürün kullanılabilir yanı sıra Universal olanları var kullanımı daha kolay olacaktır (plastik çerçevesi olmayan)
Duman filtre linki : kaynak dumanı filtresi uygun olabilir silindir formda sanırımhttp://www.hedeffiltre.com.tr/detay-1059-duman-emme-filtresi
Hepa filtre linki :
evet bu silindir olanlar daha kulanışlı olabilir emiş gücünü artırmış oluruz ama bunu kulanırsak sercan beyin ekledigi linkteki cihazlar gibi masanın altına koyup emiş yapan kısma hortum benzeri bir boru takıp masaya uaztmak gerekicek
 
Aktif karbonlu hiç bir filtreyinin (aliexpress'te) 250 TL'den aşağı fiyatı olduğunu görmedim. Uygun fiyatlı süpürge filtrelerinin sadece HEPA filtreleri var.

Doğru ise bir tek şu işe yarayacak gibi görünüyor, hem HEPA hem de aktif karbonlu diyor.

Bunun dışındaki alternatif olarak gördüğüm tüm filterel 400-600 TL aralığında.





e şimdi o 75TL olan filtreye güvenebilir miyiz
 

Forum istatistikleri

Konular
5,892
Mesajlar
100,580
Üyeler
2,494
Son üye
yasin533

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Back
Top