SMPS çıkış voltajları sorunu.

ozgurece-TA3HGU

Aktif Üye
Katılım
22 Kasım 2018
Mesajlar
291
Aydın Hocam resimlerini paylaştığım SMPS devresinde -26 yerine -21 ölçüyorum. Diğer tüm voltajlar normal okunuyor. Kondansatörleri değiştirdim. Girişteki filtre kapasitörleri değiştirdim. (çıkma kapasitörler.)Değiştirdiğim 2200 uf 50volt olan kondansatörün orjinalı 2200uf 25Volt idi. Sizin öneriniz nedir?
jEzf9r.jpg

MFIxB9.jpg

4OKpjh.jpg

5nYe4t.jpg

iGR6Xn.jpg

BZ4xEm.jpg

2200 uf yi tekrar yeni satın aldığım ile değiştirdim. -21 volt devam ediyor.
NwAShm.jpg

Id9f7L.gif
 
Son düzenleme:
Çıkış boşta iken mi düşük voltaj veriyor? Eğer öyle ise belki çıkıştaki kapasite yükleme yapıyor olabilir. ESR sini kontrol et.
 
Aydın Hocam ESR için Unit UT 612 yi 2019 ilk ayda inşallah satın alacağım .Devre Üzerinde çıkışa bağlı 1000 uf kondansatörü de değiştirdim. Eskisi 25 volt idi 50 volt olarak değiştirdim.Hem çalışırken hemde boşta aynı -21 volt devam ediyor. Ayrıca uydu alıcısında vfd ekranda sönük biraz.
BLHTRY.jpg

HAVr5m.jpg
 
SMPS'lerin hepsinde bir feedback devresi vardır. Çıkıştaki voltajı, PWM kontroller entegresine bildirir ve entegre de ona göre ayarlama yapar. Bu feedback devresine odaklan. Muhtemelen ya hiç feedback vermiyor ve o yüzden çıkış voltajı sabit bir değerde tutuluyor. Feedback devresinde iyile lehimleri ve komponentler incele, kırık, çatlak, patlak birşeyler olmasın. Feedback devresindeki optokuplör'ü de kontrol et.
 
Aydın Hocam ben tekrardan tüm karta lehim geçtim. Aynı cihazdan 2 adet olduğu için onunda SMPS güç katını söküp voltajlara baktım ondada -21v okunuyor. Bunlarda kronik sorun galiba bu durum. PWM kontroller entegresi ve optokuplör ü elektronik pasajdan satın alıp değiştiriyim mi ?
BoxuIS.jpg

Qhztbk.jpg

NYMH1I.jpg

TDM7bU.jpg
 
İlginç bir durum. Bir voltaj ayarı da yoksa belki PCB'ler basıldıktan sonra bir tasarım değişikliği yapmış olabilirler.

Sadece ekran sönüklüğü mü var? Başka sorun yok mu?
 
Aydın Hocam Evet Biri 7 segment onda vfd yerine led var diğeri VFD olan onun vfd ışıklar zayıf başka hiçbir sorun yok bu cihazlar çok kıymetli neler yaptığını bilseniz sizde hemen alırdınız. Ama burada onu yazamam. Çok kişiler bu durumdan bihaberler. :)Ben hazır açmışken kapasitörleri değiştireyim. İnşallah ESR cihazı alınca birikmiş kapasitörleri ölçer sağlamları ayırırım.
4Zl3Pd.jpg
 
işaretli kondansatörleri değiştir
 

Ekler

  • iGR6Xn.jpg
    iGR6Xn.jpg
    191.2 KB · Görüntüleme: 502

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,655
Mesajlar
97,285
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top