Sanırım neden mosfet yerine bipolar güç transistörleri kullanılmıyor demek istiyorsunuz, çünkü mosfet'ler de bir çeşit transistördür
Switch mode güç kaynaklarında mosfetlerin sağladığı iki tane kritik üstünlük vardır:
1) mosfet "ON" durumunda iken çok düşük bir direnç değerine sahiptir Rds(on). Durum böyle olunca, üzerinde çok az bir güç kaybı meydana gelir. Bunun da pratikteki faydası, daha yüksek verimlilik ve soğutma için daha küçük boyutlu bir soğutucunun kullanılabilmesi. Düşük güçlerde mosfet'li güç kaynakları soğutucusuz dahi kullanılmaktadır.
2) mosfet kullanılan bir switch mode güç kaynağı, daha yüksek frekanslarda çalıştırılabilmektedir. Bunun da en büyük faydası, daha küçük boyutlu bir transformatör kullanılabilmesidir.
Yani neticede, bir bipolar transistör ile de switch mode güç kaynağı yapılabilir. Ama optimal bir tasarım olmaz. Boyut olarak daha büyük olur ve verimi daha düşük olur, ısı kayıpları fazla olur.
Tabi bu biraz genel bir cevap. Konu ile ilgili epey detay var. Örneğin çok yüksek akım değerlerinde, mosfet yerine IGBT diye tabir edilen ve mosfet/bipolar transistör karması olan elemanlar kullanılır.