Elimdeki Magewell HDMI kaydedici kartın üzerindeki soğutucya bağlı fan çok fazla ses çıkarıyor. Oradaki soğutucuyu söküp pasif soğutucu yapmak istiyorum. Kartın yanında hiç yer yok, o yüzden soğutucunun yukarı doğru taşması lazım. Standart soğutucu profil var elimde. Bundan 20 cm boy, 5 cm en şeklinde bir parça keseceğim. Sonra da bu parçaya bir aluminyum plaka monte edeceğim ve bu plakaya da PCB ye uygun delikler açıp monte edeceğim.
Plakayı hazır soğutucuya ne şekilde bağlamak en iyi ısıl iletimi sağlar?
1) Plaka, soğutucuya kaynak yapılacak. Kaynak yaparken, plakaya yarıklar açılacak ve hem dıştan hem de bu yarıkların içinden kaynak yapılacak. Doğrudan metal teması olacak ve bu açıdan ısı iletimi çok iyi olacak. Ama ısıl iletim sadece kaynağın olduğu yerlerde gerçekleşecek.
2) Plaka ve soğutucunun yüzeyleri frezede düzeltilecek, araya termal macun sürülecek ve sonra da plaka, soğutucuya çok sayıda civata ile sabitlenecek. Tüm yüzeyde ısı iletimi olacak, ama %100 metal teması olmadığı için ısıl direnç yüksek olacak.
Plakayı hazır soğutucuya ne şekilde bağlamak en iyi ısıl iletimi sağlar?
1) Plaka, soğutucuya kaynak yapılacak. Kaynak yaparken, plakaya yarıklar açılacak ve hem dıştan hem de bu yarıkların içinden kaynak yapılacak. Doğrudan metal teması olacak ve bu açıdan ısı iletimi çok iyi olacak. Ama ısıl iletim sadece kaynağın olduğu yerlerde gerçekleşecek.
2) Plaka ve soğutucunun yüzeyleri frezede düzeltilecek, araya termal macun sürülecek ve sonra da plaka, soğutucuya çok sayıda civata ile sabitlenecek. Tüm yüzeyde ısı iletimi olacak, ama %100 metal teması olmadığı için ısıl direnç yüksek olacak.