Tasarruflu Ampul İle Seri Lamba

.. faydalı bir alet. Ek olarak şüpheli cihazın fişini prize takarken yaşanılan korku ortadan kalmış oluyor. :)
 
.. hangi cihazlarda kullanılamayacağı konusunda bir liste yapmak gerekir sanırım.
 
Ütü, fırın, elektrik sobası tamiri sonrası deneme için uygundur
Yok, onlarda ise yaramaz. Elektrik sobasi 2.000 Watt ornegin. Buna seri baglanacak bir 100W'lik alet zaten soba ya da utunun calismasina engel olacaktir. Belki dimmer olabilir. En kisikta baglarsiniz, sonra yavas yavas acarsiniz, o arada AC ampermetreden gecen akimi gozlersiniz.
 
Labratuvarınız,tamir atölyeniz ne kadar profesyonel olursa olsun seri lamba her tamir atölyesinde olması gereken bir test düzeneği.
Cihazın durumu hakkında bilgi verir.
Test için bağlanacak cihazın wattına göre devreye seri lambanın watıda uygun olmalı.20 wattlık cihaz için 100 wattlık lamba iş göremeyeceği gibi 2000 wattlık bir cihaz içinde 100 wattlık seri yük işe yaramaz.

Geçenlerde profesyonel bir tamirci 1600 wattlık cihazı test etmek için seri lamba yerine ütü bağladı, ütünün ısınmasından arızanın devam ettiğini anladı sağı solu patlatmadan diğer arızalı parçayı da bulup tamiri tamamladı
 
Son düzenleme:
Flaman ampüllerin iç dirençleri üzerinden akım geçmezken çok düşüktür aslında. Neredeyse kısa devre gibidir. Ama akım geçmeye başladığında değerleri birden yükselir. Çünkü içerideki flamanın ısısı aşırı yükselir. Biliyorsunuz ki direnç ısı ile artan bir şeydir.

Ben önce düşük watt kullanıyorum 30-40W, sonrasında 100-200W kullanıyorum. Devreyi kurtaracak diye bir durum olmuyor ama yollara zarar vermesini engellediğinden entegre ya da mosfet vs. patladığında çok işe yarıyor.
 
Devreye seri bağlı lamba yük görevi görüyorsa bu iş için elektronik yük kullanılamaz mı? Hem ayarlanabilir olduğu için ihtiyaca göre yapılandırılır.
 
Sadece yük görevi yeterli değil. başlangıçta direnç çok düşük olacak sonra yükselecek.
Bunu elektronik yük ile yapmak mümkün fakat zahmetli olur. Elektronik yükü denemek için de ampül kullanılır :)

230v 100W ampül direncini soğuk halde ohmmetre ile 30 ohm gibi ölçebiliriz.

Normal çalışma halinde 529 ohm gibidir
 
Seri lambanın görevi akımı sınırlamak. O yüzden doğru güçte seçilmesi lazım, çünkü flaman direnci güce bağlı. Fazla düşük güçte seçersen, seri bağlanan cihaz hiç çalışmaz. Fazla yüksek güçte seçerken, seri bağlanan cihaz çalışır ama sorun çıktığında lamba akımı gerektiği kadar sınırlandırmaz.

Aslında seri lamba yerine bu iş için güzel bir devre tasarlanabiliir. Bu devre, yükü bir TRIAC üzerinden çalıştıracak. Bir akım trafosu kullanarak yükün çektiği akımı monitör edecek. Akım belli bir eşik değeri geçerse TRIAC'ı OFF yapacak. Eğer sıfır geçişli kontrol yapılırsa (kolay) en geç 10 ms içerisinde cihaz şebekeden ayrılır. Eğer anlık kontrol yapılırsa (zor), anında cihaz şebekeden ayrılır.
 
Veya bu iş için asıl olması gerekeni yapacaksın. Bir AC güç kaynağı alacaksın.

Şu aşağıdakini bütçelendirmeye çalışıyorum, yıl bitmeden alacağım inşallah. Bunun özellikleri tabiki akım sınırlamanın çok daha ötesinde. Esasında bu cihaz, 1500 W lik bir AWG sinyal jeneratörü :tamam2:

1701777973051.png
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,849
Mesajlar
99,772
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top