Tekniğin sanayiye geçişi nasıl oluyor?

slewrate

Aktif Üye
Katılım
17 Eylül 2019
Mesajlar
607
Bir çoğumuz biliriz uzun süre araştırıp bulamadığımız bir konu aslında sanayide yapılıyordur ama dijital kaynaklarda bu bilgiyi bulamayız veya bulduğumuz kaynaklar çok karmaşık gelir.

Şuan aklıma gelen örnekleri yazacağım daha spesifik olabilir. Çok değişik imalat süreçleri olabilir.

Kloroformla far parlatma, plastiğe krom kaplama gibi. Bunlar kimyacının desteği olmadan olacak işler değil.

Çoğu zaman bunların başında bir mühendis olmaz. Olsa bile zaten bu işi o ustadan öğrenmiştir, okulda öğretilmemiştir veya pratiğini hiç görmemiştir.

Bir zamanlar altı köşe dikişsiz boru ihtiyacım vardı. Ancak aliexpreste falan bulabilmiştim. Ama Türkiyede bölgesel bir atölyede bunu yapan vardı. Ama adamlarla iletişim kurmak, sipariş vermek vs çok zahmetliydi. Bu işin nasıl yapıldığını araştırmış çinli bir videoda denk gelmiştim.

Youtube para kazandırmaya başlayınca bilgi çoğaldı. İnternetin, bilgiye erişmemin zor olduğu dönemlerde yerli sanayi global tekniklere nereden erişiyordu?

Almanya gibi yerlerde uzun süre çalışan ustalar mı zorlu teknikleri Türkiye ye getiriyor?

Umarım sorum anlaşılmıştır.
 
Eskiden teknolojik durum hakkında bilgi edinme metodu, dergiler, basın, teknik fuarlar, ilgili ülkelere yapılan iş ziyaretleri, ve profesyonel çevrendeki insanlardan duyduğun şeyler idi. Mesela eskiden İzmir fuarı çok önemliydi, çok ziyaret edilirdi. Ama artık pek esamesi okunmuyor. Şimdi İstanbul'daki fuarlar daha çok ön planda.
 
İnternetin olmadığı zamanlarda(gerçi şimdi de öyle) uluslararası firmalar ucuz işçilik sebebiyle bazı işlerini Türkiye gibi 3. dünya ülkelerinde yaptırıyordu. İşte bu tür firmalarda yetişen ustalar daha sonra kendi işyerlerini açıp kendi çıraklarını yetiştiriyordu. Böylece ustalık kuşaktan kuşağa aktarılıyordu.

Bunun haricinde, bir ayağı hep yurtdışında olan yahudi ve ermeni zaanatkarlar da vardı. O adamların yanında yetişen türk ustalar yine aynı şekilde kendi işlerini kurup çırak yetiştiriyordu.

Nihayetinde yapılan iş ezbercilikten başka bir halt değildi. Dolayısıyla usta sadece öğrendiğiyle kalıyor ve yaptığı işi bir adım daha ileriye götüremiyordu.
 
Eskiden puf noktalari gizli tutulurdu. Simdilerde de gizli tutulmaya calisiliyor fakat internet/youtube sayesinde pek cok puf noktasi sir olmaktan cikti.
 
Puf noktasi deyimi nerden cikmis?

Zamaninda bir comlek ustasi varmis ve cirakliktan baslatarak pek cok usta yetistirmis.

Gene uzun yillar once ise baslayan cirak, ustasina, usta artik ben kendi dukkanimi acip kendi comleklerimi yapacagim demis.
Ustasi da sen bilirsin demis.

Yeni ustamiz dukkanini acip uretime baslamis. Gel gelelim urettigi butun comleklerde gozenekler olusuyormus.

Utana sikila ustasina gitmis derdini anlatmis.

usta ben hersey ogrendigimi saniyordum ama bilmedigim seyler olmali. Senin atelyede hic sorun olmazken benim urettiklerimde comleklerde minik minik gozenekler oluyor kimse de bu comlekleri almak istemiyor.

Ustasi gulmus.

Bir vesile ile seni kisa sureligine bakkala cakkala gonderir atelyeden cikartirdim sen bunu siradan bir ihtiyacin gorulmesi gibi bilirdin dimi demis.

Evet dogru beni bir yerlere gonderirdin.

Iste isin puf noktasi burda gizli.

Simdi bir kamis al ve atelyeye girelim demis. Pisirilmek uzere bekleyen comleklerdeki minik hava kabarciklarina (kabartili noktalara) puf diye kamisla ufle demis.

Ufledikce baloncuklar patliyormus. Dolayisi ile de firinlamadan sonra gozenekler olusmaz demis.

Rivayete gore puf noktasi burdan geliyormus.
 
Son düzenleme:
Bende enteresan bir çömlek bilgisi vereyim. Belgesel de anlatılana göre çömlek pişerken içerisindeki minaraller dünyanın manyetik alanına göre hizalanıyormuş. Bulunan eski çömlek parçaları incelendiğinde farklı hizalamalar tespit etmişler. Bulgular neticesinde dünyanın manyetik kutuplarının 50 defa yer değiştirdiği idda ediliyordu
 
Ben 2000'li yıllarda meşhur Şişli Osmanbey'de deri çanta ayakkabı işi yapan bir yahudi tüccarın dükkanına analog güvenlik kamera sistemi kurmuştum.

Adam çocukluktan aldığı çırağı askerden önce kalfa olana kadar yetiştirmiş. Askerden döndükten sonra caddenin karşısındaki dükkanı kiralamış, temel ihtiyacı olan alet edavadı temin etmiş ve müşterilerini alamamak koşulu ile dükkanı bu yetiştirdiği adama düğün hediyesi olarak vermişti.

Püf noktası hikayesi doğru ise ticarette, bu iki olay arasındaki fark neden mahir olamadığımızın da net bir göstergsi gibi.

Sanıyorum milletine, cemiyetine, ailesine, insanlığa güvenemeyen biri bencilce aciz bir hayat yaşamak dışında bir sonuç elde edemez.

Niyeyse bu püf noktası hikayesi bana çok acizce ve üzücü geldi...
 
Sanayide bir sürü spesifik alan var. Bu alanların çoğu son kullanıcıdan ve bizim gibi meraklılardan uzak alanlar. Bence teknoloji transferi makine imalatcıları üzerinden sanayiye aktarılıyor. Ya makine imalatcıları müşteriyi arayıp buluyor. Yada müşteri tavsiye fuar vs yöntemleri ile makineciyi buluyor. Makineci makine ile beraber teknolojiyide satmış oluyor...
 
Puf noktasi olayi halen var ve bilgi sanayide sir gibi saklaniyor.

Ne kadar yalvardiysam da plastik uzerine bakir kaplama yapan adamin teknigini ogrenemedim.
Internette bezeri bilgi var mi var. Ama adam soylemiyor iste.

Dogrusu da saklamak.

Sifirdan hesap makinesi ureteceksin. Konuya buyuk olcude hakimsin ama takildin. Casio firmasini arayip sorsak yardimci olmalari mumkun degil.

Casio bunyesinde belki onlarca matematikci calisiyor. Casio her ay maaslarini veriyor.

Ben bir yerde takilmisim niye versin bilgiyi?

Yuzeysel islerde sir falan yok. Ama biraz derinlere dalinca her sey sir, her sey puf noktasi.
 
Ticari sırrı kimse dışarıdan birine vermez. Zaten doğru bir beklenti değil.

Fakat yanında çırak olarak çalışan birinin eğitim beklentisi olur. Bu adama üf/püf noktası filan demek çok çirkin.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,862
Mesajlar
99,949
Üyeler
2,485
Son üye
viesva

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top