Telefon açılmama problemi

volta

Kıdemli Üye
Merhaba. Elimde Nokia X2-01 tuşlu telefon var. Bataryası ölmüş. Güç kaynağı ile 3.8v-4.1v arası güç vererek telefonu açmaya çalıştığım zaman telefon başta anlık 50mA akım çekiyor. Sonrasında tekrar akım sıfıra düşüyor, telefon hiç açılmıyor. Sizce bu telefonun sorunu ne olabilir neresini kontrol etmem gerek acaba?

nokia-x2_01.jpg

Simetrik voltaj kullanıyordur belki

Nokia battery emulator diye arayın o devreyi yapın deneyin.
Sanırım buradaki devreyi kastediyorsunuz. Benim buradan anladığım kendi bataryama uygun direnci aşağıdaki gibi telefonun pinlerine bağlamak. Ayarlı güç kaynağı kalan kısmı karşılıyormuş. Yanlış anlamamışımdır umarım.

1.Nokia-Battery-Art.png

Ayarlı güç kaynağın varsa tüm devreyi yapmana gerek yok. İşretlediğim direnci T ucu ile GND arasına bağlaman yeterli.

Pil bağlantısındaki T pini, pilin sıcaklığını takip etmek için var. Sabit bir direnç ekleyerek sıcaklık normalmiş gibi gösteriyorsun.

1619993480663.png

O sitede değişik pil türlerine göre orada olması gereken direnç listesi de verilmiş. Sabit bir direnç yerine 100 K potansiyometre de kullanabilirsin. Böylece senin telefon için gerekli değeri deneme yanılma ile tespit edebilirsin.

1619993750403.png

Servis manuelini de buldum. Olmazsa orada yazanlara göre ölçümler filan yapmam gerekecek. Manuelde genelde bir alanda ölçüm yaptırmış. Fakat o alanın üstü kapalı. Eğer açmam gerekirse nasıl açmam lazım acaba. Aşağıdaki resimde soldaki nokia etiketli kısım. Sağdaki de açık hali. Sıcak hava ile mi açmalı orayı yoksa araya ince birşey sokarak mı bilemedim.

x2-01_pcb.png

Elektromanyetik kalkanlar o dönem cihazlarda genelde sıkı geçmeli oluyor. Cihazı bilmediğim için net bir şey söyleyemem. Eğer lehimli ise sıcak hava en iyi çözüm olur.

Sıcak hava geniş bir alanda çalışacağı için etrafını kapton bant gibi bir şey ile korumaya çalışmalısın. Bir de iyice soğumadan kartı hareket ettirmemeye özen göstermelisin. Bu bilinir ama gene de aceleci davranılır. En azından ben... :D

Genelde tırnaklı kapak şeklinde oluyor. Dikkatlice bakın klipsli geçme olduğuna kanaat verirseniz ince düz tornivida ile bı köşesinden kanirtmaya bakın. Burası az kalkarsa nazik şekilde diğer koselerde de aynısını yapın.

Bu arada bu tip eski bataryalarda da koruma devresi oluyormuş onu öğrendim. Batarya bozuk olunca açıyım dedim içinde devre falan var mı diye. Pinlerin bulunduğu üstteki plastiği çıkardım. Altında bir devre falan göremedim sadece pinlerin alt kısmında metal kısımlar var. Sonra bu batarya emülatörü devresini araştırırken aşağıdaki yazıya denk geldim. Baktım eleman pcbden filan bahsediyor. Tekrar elime ladım söktüğüm parçayı meğersem o daha sökülüyormuş. Böylece bunu da öğrenmiş oldum. Gerçi benimki biraz daha farklı. Benimkinde MP22B diye birşey var. Hakkında pek bilgi yok. Artık birazda bunu araştırım. İnsan bir şeyi bozulmasın istiyor ama bozulmayınca da birşey öğrenmiyor :D

What's inside a Nokia BL-5Cx battery?

battery.jpg

Daha önce bununla ilgili bir yazı yazmıştım. Benzer bir devre bütün telefon pillerinde güvenlik için bulunuyor. Aynı olmasada çok yüksek ihtimalle bunun şeması da aşağıdaki ile benzerdir.

3 bacak vardır biri referans ortadaki uç şase ile beraber 2 pinden voltaj vererek deneyin açılacaktır.

3 bacak vardır biri referans ortadaki uç şase ile beraber 2 pinden voltaj vererek deneyin açılacaktır.
Öyle yapmıştım. Zaten güç kaynağında iki çıkış var üç pine voltaj veremem :D. Devreye direnç bağlamak lazımmış öyle deneyecem.

Telefonu şimdi bakabildim ancak. Bu konularda biraz ağır canlıyım :D. GND ve BSI pinlerine 82k direnç bağlayarak güç verdiğimde telefon açıldı. Yani telefonda bir sorun yokmuş bir tane bataryal alsam yeterli oluyormuş. Dejiden bir tane batarya sipariş edip sorunumu çözebilecem. Ekstra kurcalamaya gerek kalmadı.

Gözünüz aydın ;
Öyle yapmıştım. Zaten güç kaynağında iki çıkış var üç pine voltaj veremem :D. Devreye direnç bağlamak lazımmış öyle deneyecem.
3 pine voltajı referans ile gnd ye anı anda eksi probu artı kutuba da pozitif başlayacaksınız açılır direnci nasıl bağladınız ?

Gözünüz aydın ;

3 pine voltajı referans ile gnd ye anı anda eksi probu artı kutuba da pozitif başlayacaksınız açılır direnci nasıl bağladınız ?
Sanırım buradaki devreyi kastediyorsunuz. Benim buradan anladığım kendi bataryama uygun direnci aşağıdaki gibi telefonun pinlerine bağlamak. Ayarlı güç kaynağı kalan kısmı karşılıyormuş. Yanlış anlamamışımdır umarım.

10018 eklentisine bak
Bu resimdeki gibi

Batarya geldi. Telefona taktım. Telefon çalışıyor. Fakat görüşme yaparken karşı tarafın sesi çok az geliyor. Acaba telefonun hoparlöründe mi bir problem var yoksa eski telefonların ses seviyesi zaten böyleydi de yeni telefonların ses seviyesine alışınca seste sorun varmış gibi geliyor emin olamadım. Siz ne dersiniz?

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back