Samsung telefonların bataryasındaki koruma devresi

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
4,976
Bugün elimdeki cep telefonu kutusunu bir elden geçireyim dedim. Elime geçen telefon, tabletleri filan bir kutu içinde biriktiriyorum. Ekranları sökmek, minik alanlarda lehim sökme ya da benzer işleri tecrübe etmek için kullanıyorum. 6-7 tane telefon 10-15 tane de ekran filan var.

IMG_20210206_214623.jpg


Sıvı temaslı Samsung bir telefonu tamir edebilir miyim diye uğraşırken pil yerine, pilin yuvasını söküp kullanmıştım. Elimde başka pil olmadığından, pil bozuksa diye böyle bir şeye kalkışmıştım.

IMG_20210206_214613.jpg


Bugün aklıma geldi, acaba ben bu testi yaptım da arada görmediğim bir eleman var mı diye. Tabii ki pillerin koruması için bir koruma devresi mevcut imiş. Plastik muhafaza arasındaki devreye uylaştım.

IMG_20210206_214658.jpg


Devrenin üzerinde DW01A isimli bir pil koruma devresi mevcut. Devre FS8205 isimli MOSFET kullanıyor. Bu tarz pilleri projelerimde kullanmak için biraz daha detayına indim. Normal 18650 pil almaktan çok daha ucuz çözümler elde edilebilir...

1612639414906.png




8205-pinout-datasheet.gif





 

Ekler

  • DW01A.PDF
    1.2 MB · Görüntüleme: 163
Şimdi şemaya bakarak elimdeki ikinci Samsung pile doğrudan 5V elektrik verirsem sorunsuz kullanabilir olmalıyım. Ne dersiniz yeterince güvenilir olur mu?
 
Bu incelemeyi bende yaptım.

Bu parça DW01a tek hücreli lion ve lipo piller için üretilmiş bir komponent.

İlk şarjda pil şarj akımını ve şarjın bittiği gerilimi kontrol etmekte fayda var. Datasheet te overcharge ve overdischarge kontrolünü sağladığı yazıyor. Overdishcharge kontrolünü biliyorum ama şarj dolduğunda pili daha fazla şarj olmaması için mosfetleri kesime götürüyormu denemedim.

@Sercan eğer deneyeceksen bunu denersen bizim içinde kaynak olmuş olur.

5 volt konusu ise sadece voltaj değilde akım kontrolüde gerekebilir. Lityum piller deşarj olduktan sonra sabit gerilim verirseniz yüksek akım çekebilir. Bu nedenle pil tipine göre 5 volt ve 500 miliamper ile akım sınırlı şekilde şarj edilebilir yada pil izin verdiği şarj akımı kadar akım ile şarj edilebilir.
 
Deneyeceğim de bu iş tehlikeli olabilir. Öncelikle pili güvenli bir çantaya almalıyım. Bütün verileri kaydetmek için ölçü aletlerini bilgisayara bağlayacağım filan bu nedenle hemen test edemem.

Akımı öncelikle limitlemeyeceğim ilkten ne kadar çektiğini merak ediyorum. Şarja bıraktığımda uygun bir limitle devam ederim.

Deşarj için yük lazım. O da bende yok. İyi bir tane edinmeliyim...
 
Deneyeceğim de bu iş tehlikeli olabilir
Aynen öyle, Li-ion pillerle dikkatli olmak lazım. Koruma entegresi şarj kontrolu sağlamıyor. Li-ion piller sabit akım sabit voltajla şarj ediliyorlar. Bunun için satılan devreler çok ucuz, onlardan almanız daha iyi olur. Bu şarj devrelerinin korumalı ve korumasız olanları var. Korumalı (aşırı şarj ve deşarj) olan modelleri doğrudan korumasız pillerle kullanılabiliyor. Üzerinde maksimum akımı ayarlayan bir smd direnç var. Li-ion pillerin 4.2V üzerinde ve 2.5V altında ömürleri kısalıyor hatta aşırı deşarj olmuş piller tehlikeli hale geliyor.
Aşağıda kullanıp denediğim bir modelin linki var. 1 amper şarj akımı verecek şekilde geliyorlar. Bu devreler ayrıca çok düşük şarjdaki pilleri de güvenle şarj etmek için başlangıçta çok düşük akım veriyorlar. Li-ion piller tehlikeliler. Fotoğraftaki R3 direncini değiştirerek şarj akımını azaltabilirsiniz.

Kısacası 5V vermemek lazım.
 
@semih_s bu modüllerden bende 10 lu paketler halinde alıyorum. Kullandığım, bildiğim modüller. Söylediklerine katılıyorum, normalde bende o şekilde kullanıyorum. Fakat pili doğrudan kullanma imkanımız olursa çok ciddi yer tasarrufu ve ekonomik bir alternatif olur.

Buradaki amaç harici bir devre kullanmadan "dahili korumalı Samsung telefon pillerini projemde güvenle kullanabilir miyim?" sorusunun cevabını bulmak.

Samsung telefon pilinin içinde TP4056'da olduğu gibi aşağıdaki koruma devresi var. İlk gönderide gönderdiğim PDF'i incelersen pilin içinde aşırı şarj ve deşarj koruması mevcut. Bulmak istediğimiz cevap bu devreyi kullanarak şarj kısmınıda doğrudan 5 V ile halledebiliyor muyuz?

Örneğin pilin içindeki devreyi şu şekilde sorunsuz kullanabilir miyim?

1612656349228.png
 
@semih_s bu modüllerden bende 10 lu paketler halinde alıyorum.
Bunu tahmin etmem lazımdı :) . Çizdiğiniz şekilde kullamakta 1-2 sıkıntı var yine de. Pil micro şarja girip çıktıkça veya sürekli şarjda kalınca ömrü kısalıyor ve sonunda şişiyor.
Daha önce opampla sabit akım sabit şarj metoduyla 4.2V hassas bir max gerilime ayarladığım devrelerde, piller birkaç ay sonra kontrol ettiğimde şişmişti. Daha sonra 0.1V histeresisli kurduğum devrelerde sıkıntı olmadı, 3-4 yıldır sürekli prizde LDR'lı bir gece lambasında hala sorunsuz çalışıyor. Eski nokiaların pillerinden bağlı.
Bu yeni piller belki sürekli şarja daha dayanıklıdır ama şarj akımını da sınırlamak lazım.
 
Ama şarj akımı sınırlanırsa sürekli şarjda kalmayacaktır pil. Veya sık şarja girip çıkmayacaktır. Yoksa yüksek akımla şarjda, pil aşırı şarj korumasına girdikten sonra, pil gerilimi hemen düşüp tekrar şarja geçer. Düşük akımda bunun sıklığı azalır gibi geliyor.
Yükü diyotun 5V tarafından besleseniz olur mu ki? O zaman gösterdiğiniz devredeki diyota seri dirençle akım sınırlaması yapıp, bu ikisine paralel ters yönde bir diyotla ,5V olmadığında yükü bu diyot üzerinden beslersiniz.
 
Bu yöntemle adaptörle çalıştırmayı deneyin, olmadı pil devresine başka pil takıp kontrollerinizi yapın derim. Arabada bile çalıştırabilirsiniz. Zaten yorumlarda belirtmiştim.

 
Telefonu adaptörle çalıştırma denemesi önceki bir proje idi. Pil yerine doğrudan gerilim uygulayıp test etmiştim.

Buradaki amaç harici bir devre kullanmadan "dahili korumalı Samsung telefon pillerini projemde güvenle kullanabilir miyim?" sorusunun cevabını bulmak.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,883
Mesajlar
100,302
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top