Tork anahtarı yapalım

frekans50

⁵⁰
Bu işin nasıl yapılacağı bazı videolarda zaten anlatılmış. Daha kolay yöntemle yapabiliriz

Tork = kuvvet x kuvvet kolu
(newton x metre)

1754657282912.png

Anahtar sapına yay takarak "sabit kuvvet" ile çevireceğiz.
Yayın gerginliği uygulanan kuvveti belirleyecek.

Cıvata düşük bir kuvvetle rahatça çevriliyor. Sonunda uyguladığımız kuvvet hesaplandığımız değere kadar yükseliyor. Yay belirlenen kuvvete kadar gerilmiş haldeyken sıkmayı bırakıyoruz

Kuvveti gösteren yay?? = El kantarı.

Kantar skalası kaç newtona tekabül ediyor işaretleyelim.

1kg = 9,806 newton

İnce iplik bağlayalım? ip kompadan işi bitirmek açısından

Ev yapımı tork anahtarı hazır. Uyarı kısmı hakkında fikir yürütelim. ayar mekanizması da olsun

1754657788092.png

Bu projeyi bilgisayar başında ürettim. Henüz denemedim. Mantık hatası olabilir. Tartışalım çözelim.

Bugün resimdeki gibi sarı el kantarı aldım. 80TL

1754813455143.png

Ekler

• 1754657413913.png
    1754657413913.png
    14 KB · Görüntüleme: 112
Son düzenleme:
Tork=Kuvvet x yol değil Tork=kuvvet x kuvvet kolu uzunluğu

Kuvvet kolu uzunluğuda dönme ekseni merkezinden kuvvet uygulanan noktaya uzaklık oluyor.

Bende bir sorayım. Bisiklet pedalına uyguladığım torku kayıt altına nasıl alabilirim?

Nasıl bir sensör kullanmalıyım?

Gerçekten formül budur

Tork=Kuvvet x yol

Vida sıkma işleri için, dairesel hareket nedeniyle kuvvet kolu orantıya giriyor. "Yol" hesabına etki ediyor.
(Tam çember uzunluğu 2 x Pi x r )
Tork-nedir.gif

Yanlışlık var hesabında.
Vidalı kriko hesabında yol kullanılıyor ama o yol kuvvet kazancını hesaplamak için gerekli.
Kaldırılacak ağırlık (G) x vida adımı( t )= 2 x pi x L x F
F=(G x t )/ (2 x pi x L)
Tork= F x L =( (G x t )/ (2 x pi x L)) x L =(G x t )/ (2 x pi ) olur.

Veya pedal üzerine bir tartı koyup üzerine çıkarsın. Tartının gösterdiği değeri 10 ile çarparsın. Pedal ucu ile pedal ekseni arasındaki mesafe ile çarparsan sana torku verir. Ama standart birimlerle çalışmak lazım (Newton, kilogram, metre). Pedal kolunun da yere paralel olmasına dikket edersin, çünkü tork vektörünün sadece dikey bileşeninin olmasını istersin.

Bunun icin dinamometreli bir fren sistemi yapacaksin. Biraz gicik bir konu. Fren sisteminde kullanilan gergi kayisi surtunme esnasinda olusan sinyalde cok fazla elektriksel gurultu yapiyor.

Step motorlarin tork grafiklerini olusturmak icin yaptigim duzenegin videosu.

Prony Brake diye arastirma yap.

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,102
Üyeler
3,230
Son üye
joviden

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back