Toroid Trafo hesaplama?

Dede

https://www.facebook.com/End.El.San.Ltd.Sti
Ferrit çekirdekli Toroid trafo sarmak istiyorum.
"Hangi çekirdeğe ne sararsam hangi frekansta ne elde ederim" in hesabını nasıl yaparım.
Aşağıda resmini verdiğim trafo örneğinde 1 primer 2 sekonder olmak üzere 3 sargı war hepside birbirine eşit.
92 kHZ de 24V Primer (%50 duty) anahtarlamada çıkışlarda dual ± 16V alınıyor. Yük altında en fazla 15 volta düşüyor. Akımını ölçmedim ancak 500mA den daha fazla yüklenmediğini düşünüyorum.
IGBT Gate Driverları sürmek için kullanılmakta.

Hesap yapılmasını sağlayacak bilgiler elimde yok.
Yardımcı olabilecek kimse warmı?
1745243742144.jpeg
1745243768607.jpeg

Ferrit çekirdekli Toroid trafo sarmak istiyorum.
"Hangi çekirdeğe ne sararsam hangi frekansta ne elde ederim" in hesabını nasıl yaparım.
Aşağıda resmini verdiğim trafo örneğinde 1 primer 2 sekonder olmak üzere 3 sargı war hepside birbirine eşit.
92 kHZ de 24V Primer (%50 duty) anahtarlamada çıkışlarda dual ± 16V alınıyor. Yük altında en fazla 15 volta düşüyor. Akımını ölçmedim ancak 500mA den daha fazla yüklenmediğini düşünüyorum.
IGBT Gate Driverları sürmek için kullanılmakta.

Hesap yapılmasını sağlayacak bilgiler elimde yok.
Yardımcı olabilecek kimse warmı?
41515 eklentisine bak41516 eklentisine bak
En kolay yolu rastgele sarıp endüktansını ve dc direncini ölçmek.
Empedans bilinince istenilen frekansda kaç voltta kaç amper verebileceği bulunur zaten.

1745248100365.png

Merhaba @Dede ,
Ferrit trafo tasarımında öncelikle güce, frekansa vs. bağlı olarak nüve seçmek gereklidir. Nüvenin Area Product değeri bizim için önemlidir. Area product nüvenin pencere alanı ile kesit alanı çarpımıdır. Bu kataloglardan çıkarılabilir. Hangi değerde AP'ye sahip nüve seçeceğimiz aşağıdaki gibidir.

AP= (Po* Dcma) / (Kt*Bmax*f) formülünü kullanarak nüveden alabileceğimiz gücü bulabiliriz. Burada AP= AreaProduct(cm^4), Po=çıkış gücü(Watt), Dcma=akım yoğunluğunun tersi(Cir.Mils/amp), Kt=topoloji sabiti, Bmax=max akı yoğunluğu(gauss), f=anahtarlama frekansıdır(Hz).

Topoloji sabitini Flyback için 0.00033, Pushpull için=0.001, Forward için=0.0005 alabilirsiniz.
Bmax değerini seçtiğiniz nüvede ortalama 100mW/cm^3 güç kaybı oluşturacak şekilde seçmelisiniz. Magnetics firmasının kataloglarında veriliyor. Örneğin P material malzemesinde firma 100kHz için 0.1Tesla(1000Gauss) öneriyor.
Dcma değeri 1/J (cir.Mils/amp) dir. Burası biraz karışık, baştaki formül kolaylaşsın diye bu şekilde kabul yapılmış. 1 cir.Mils/ amp 1 mil çaplı iletken kesitinden 1 amper aktığındaki akım yoğunluğudur. 500 cir mils =0.253mm^2, 750cir mils = 0.38mm^2 şeklinde Türkçeleştirebiliriz. Bu değerin 500-750 arasında seçilmesi gerekiyor. Igbt driver için 500cir.mils seçebilirsiniz diye düşünüyorum.
Po değeri çıkış gücü.
Bu değerleri yerine koyup AP değerini bulacaksınız. Kimi kaynaklarda buna WaAc de derler.
Örnek: 50W, 100kHz pushpull trafosu AP hesabı AP= 50*750/(0.001*1000*100000)=0.375 cm^4 bulunur. Bu AP değerine eşit veya daha büyük bir nüve seçilmelidir.

Daha sonra primer tur sayısı için, Np=(Vp*10^8) / (4*B*Ac*f) formülünü kullanabilirsiniz. Vp primerdeki max gerilim. Ac değeri nüvenin kesit alanıdır.
Kolay gelsin.

Kaynak: Magnetics - Transformer Design

Gate driver beslemek için olduğundan dolayı ve girişi regüleli olduğundan open loop çalışıyor büyük ihtimalle. %50 duty demenizde bu yüzden anlamlı geliyor. O trafonun hesabı değilde izolasyonu daha değerli. Würth ve bir kaç firma hazır böyle trafo üretiyor, onlardan kullanılabilir. Ama adet yüksekse kendiniz tasarlayabilirsiniz tabiki. Topolojinin ne olduğunu biliyor musunuz? Ona göre yola çıkmak gerekli

Forum istatistikleri

Konular
7,626
Üyeler
3,082
Son üye
futti133

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back