Toroid Trafo hesaplama?

41545 eklentisine bak
şekildeki cross-reference tablosuna göre Cosmonun CF139 materyalini Magnetics P materyaliyle aynı varsayabiliriz.

41568 eklentisine bak
P materyaline göre 100kHz yakınlarında manyetik akı yoğunluğunu 1100 Gauss civarında seçebiliriz.

Burdaki hesaplarda da şu düzenlemeleri yapalım.
4.44 olan katsayı trafoya sinüs dalga formu uygulandığında geçerlidir. Kare dalga uygulamalarda bu katsayı hesaplardan 4 olarak çıkar.
Datasheetteki 2100 değeri permeabilitydir(u). Bunu Manyetik akı yoğunluğu olarak kullanamyız. (B=u*H) Yani burada manyetik akı yoğunluğu 1100 Gauss (0.11Tesla) alınmalıdır.
Buna göre yeni primer sarım sayısı Np=(Vp*10^8) / (4*B*Ac*f) formülüne göre (24*10^8) / (4*1100*0.533*92000) =11.12 ~=12 olarak bulunur.

Bu grafik hangi topoloji icin? Muhtemelen push pull gibi nuveyi iki yonde kullanan durumlar icindir. Nuvenin hangi bolgelerde calistirildigina bagli olarak 0.11 Tesla degerinin yarisina hatta daha altina bile inmek gerekebilir.

Çizimde hata yok.
Kesinlikle tam paralel bağlı. Gate uyarımları farklı sadece. Oradada neden 3 kapıyla sürüldüğünü düşündüm durdum.
Hadi 3 kapıyla sürdünüz birini niye 200 ohm yaptınız mesela...?

Guc elektroniginde anahtarlama elemanini cok keskin on off calistirmak guc kayiplarini azaltmak acisindan iyidir ancak EMI, dv/dt, di/dt yi dizginlemek acisindan faydalidir. Bazen mosun isinmasi pahasina keskin on/off tan odun verilir.

Tasarimci 1. mosu keskince devreden cikartirken diger mosun gecikmeli ve kayipli calismasini bilincli olarak arzulamis gorunuyor.

Son düzenleme:
Şimdilik prototip ile başlayacağım.
Flyback değil sanırım. Flyback Puls verdiğinizde değil kesime gidildiğinde çıkış verir diye biliyorum.
R33 ve 26 1,3k 1 Watt Çıkış voltajları dual +-16 volt

Ancak ben daha küçük bir çekirdekle biraz daha düşük güçte çalışmayı düşünüyorum.
200nF gate kapasitörünü 10-15kHz ile Pıush-Pull sürdüğümde gerekecek enerjiyi transfer edebilmeli.
41607 eklentisine bak
Topoloji primerden flyback Hocam, rcd snubber ile falan tam flyback, ama sekondere güç aktarırken hem forward gibi hem flyback gibi diyebiliriz. Bunu simulasyonda bir kurup bakmak lazım aslında, tricky bir durum var mı diye.
-15 +15 sürdüğünüzü düşünürsek, kabaca 7000nC charge gerekli. Frekansı da 20khz ye düzleyelim. Bu durumda size 4.2W lazım. Öncelikle hazır 5W civarı bu iş için DC DC ler var isterseniz kullanabilirsiniz.

R33 ve 26 nın değerini attığınız görselde daha büyük okumuştum, o yüzden sordum. Flyback DCM modda iken çıkış voltajı yükselir, boost gibidir yani. Kontrolcü olsa bile bir miktar yüke ihtiyaç duyulur. Siz open loop olduğunuz için daha da kritik oluyor. O dirençleri 1.5K saysak, kabaca 10mA çıkış akımında CCM/DCM geçişinde olacağını yani BCM de olacağını düşünebiliriz. Max çıkış akımı da kabaca 300mA olacak. Bunlardan yola çıkarak bir tasarım denenebilir. Yerinizde olsam prototip için toroid kullanmazdım sarması çok can sıkıyor. Daha geniş zamanım olduğunda size kabaca hesapları yapıp atabilirim, ama flyback tasarım dökümanı baya var onlardan yola çıkıp simulasyonda ilerleyebilirsiniz

Forum istatistikleri

Konular
7,643
Üyeler
3,090
Son üye
TA3RKY

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back