Transformatör primer iç direnç ölçümü

Şimdi BM869S i direnç ölçümü moduna soktum. 2.9 V gerilim uyguluyor ve 360 μA akım geçiriyor. Eğer bu kadar küçük bir akım ile dahi çok uzun saniyeler geçiyorsa o zaman o sargının endüktansının binlerce henry olması lazım. Belki de öyledir, bilemiyorum ...

İstersen şöyle bir deneme yap. Trafo bir kenarda dursun, tüm manyetik alan çöksün. Ondan sonra ölçümü yap. Bakalım bir fark olacak mı.
Bugün trasformatörün primer gerilimini ölçtüm ve sıfır olduğunden emin olduktan sonra direnç ölçümünü yaptım ve kabaca 5 saniye sonra 60 ohm değerine geldi ve o değerden sonra çok az değişim var.
 
AC sinyallerle omik direnc olcme teknigi burada sac paket olusundan dolayi sikintili.

Dolayisi ile dusuk degerli direnc olcmek icin ya kucuk akim kullanip cok yuksek dogrulukta, isil kaymasi az, ofseti dusuk opamplar kullanilacak ya da yuksek akim gecirerek daha siradan malzemelerle olcum yapilacak.
Transformatörün sekonderi ölçülüyorken dediğiniz gibi yüksek akım veren bir kaynak ile yapılıyor.Ben merak ettiğim için primer tarafını ölçtüm ve beklemediğim bir sonuçla karşılaştım.
 
Bugün trasformatörün primer gerilimini ölçtüm ve sıfır olduğunden emin olduktan sonra direnç ölçümünü yaptım ve kabaca 5 saniye sonra 60 ohm değerine geldi ve o değerden sonra çok az değişim var.

Aslında böyle yüksek voltajlı bir trafo ile çalışırken özellikle dikkat etmen lazım. Büyük güçlü dağıtım trafoları, uzun süre enerji depolayabilir. Mesela diyelim trafo 34 kV a bağlı idi ve trafoyu ayırdın. Trafonun manyetik alanı çökerken, o sargı üzerinde 34 kV un çok üzerinde ve bir insanı anında öldürebilecek bir enerjiye sahip voltajlar görülebilir. O yüzden şebekeden ayrılan bir trafoya bir süreliğine kimsenin yaklaşmaması lazım.
 
Soyle bir yontem olamaz mi? Bir kac amper verebilen bir guc kaynagi ile ornegin 30V uygulansa, bir de seri direnc baglanip sonra primer'de kalan voltaj ile direnctekini oranlasak. Cikmaz mi sonuc?
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,934
Mesajlar
101,388
Üyeler
2,505
Son üye
mustafa125307

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top