Traş makinası sorunu

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,902
Eve kapatılmaya başlandığımız zamanlarda bir traş makinası almıştım. 9 numaraya ayarlayıp kafamın üzerinde yörüngede dönüyorum ve işi bitiriyorum. Ama şöyle bir sorun var her seferinde. Makinayı ilk çalıştırdığımda saçları hiç iyi kesmiyor, yoluyor. Sonra 5 dakika falan geçtikten sonra da normale dönüyor ve güzel kesiyor. Bunun sebebi ne olabilir? Makina Moser 1400. Berberlerin de kullandığı iyi bir marka, ama acaba bana çakması mı denk geldi?

IMG_20210526_145730.jpg
 
Umarım çakması değildir ama pandeminin ilk zamanları traş makinesi fiyatları fırlamıştı ve bu makine en çok aranan modellerden biriydi. Piyasaya bolca çakmasının çıkmış olması muhtemel. O dönem bayağı satılımıştı. Forumda birinde vardır bence.
 
İlk önce alın bölgesini mi tıraş ediyorsun? Yoğunluktan dolayı makine ilk etapta zorlanıyor olabilir. :D

Bir iki damla makine yağı damlatmalısın. Hatta WD40 da güzel iş görüyor.
 
Alından başlayıp enseye iniyorum. Sonra da paralel bir şekilde bütün kafayı dönüyorum. Sakal traş olurken de bazan jiletle olmaya üşenince bununla oluveriyorum gene aynı durum. Düzeldikten sonra çok iyi kesiyor.
 
bıçak kısmıyla alakalı olmalı. termal genleşme değil de, bu bıçaklar alaşımlı olduğu için bi metal etkisi olabilir. hafif ısınmayla birbirine doğru buruluyor olabilirler. bi metal termikler gibi.

Hmm olabilir mikroskop altında bakayım. Belki de söküp yeniden ayarlamak lazım.
 
Bu arada saç kesilirken hepsi tek numara tarakla kesilmiyormuş. Kademe kademe azaltılarak kesiliyormuş. Bende pandemi sürecinde öğrendim. Şurada ayrıntılı bir anlatım var.

 
Makas kısmını sökme!!!

Bende şarjlı bir makine var. Bakım yapmak için makas kısmını söktüm taktım. Yaylı mekanizma var takarken zorluyor. Birde yaylı mekanizmanın olduğu yere kıl tüy kaçmasın diye conta/keçe gibi birşeyler var. Söküp takınca deforme oluyor ve öncesine göre çok çabuk içi tıkanıyor. Berberler ile sohbet ettiğimde iç kısmının sökülmemesi gerektiğini söylediler.

Şimdi makine doğrudan çalışmıyor. Düğmesini açıyorum elimle yol veriyorum makasa sonra çalışmaya başlıyor. 1 dk içinde ısınıyor sanırım devri vs yerine geliyor. sonra bir saat sorunsuz çalışıyor...
 
Moser 1400 bende aldım yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum. 2-3-4 numara uçları ile beraber aldım.

Kullanımında ise hiç sıkıntı yok. Fişe takıp açıyorum beklemeden saniyesinde kesmeye başlıyorum. Yolma v.s. hiç yok. Aldığım ürünün bir webden alınmış resmi aşağıdaki gibi. Sendeki model sanırım yeni bir model. Bu model ürün kaliteli olduğu için çakması piyasada çok geziyor. Genelde 3-4 kesme sonrası dişlerinin arasına bir damla yağ damlatıyorum o kadar. Bu güne kadar yolma sorunu yaşamadım.

Sadece tek yaptığım ayar alt sabit olan bıçağı biraz geri çektim. Bununda nedeni biraz önde durunca tam sıfır şekilde kesmiyordu. Bende alt bıçağı üst hareketli olana büyük oranda yakınlaştırdım. Şimdi bu hali ile sakal traşıda yapabiliyor. Tam sıfır almasada idare ediyor.

Elindeki ürün umarım çakma değildir. Bir süre sonra düzgün kesmesi ısıl değişimle alakalı olduğunu düşünüyorum. Bu durum kötü bir olay.

Bu arada çayın bitmiş abi doldurayım uzat. :tamam1

orjinal-moser-1400-0050-tiras-makinesi---3-tarak-hediyeli-kc5292705-1-f6d3bd5d2d104021aa8e9c67...jpg
 
Şu yandaki plastik civatanın görevi nedir? Acaba onu ayarlamak mı gerekiyor?

IMG_20210526_205748.jpg
 
Titreşim ayarı. Hareketli bıçağın yayına bağlı diye hatırlıyorum. Yayın gerginliğini ayarlıyor.
 
Mikroskop ile baktım, alt ve üst bıçaklar tam olarak bitişik. Bir sonraki traşta bu vidayı ayarlayıp deneyeyim bakalım :)
 
Timur abi merhabalar,

Bu plastik vida başı içerideki salınım yayının gerginliğini ayarlıyor. Makina çalıştığında tarrrr şeklinde vuruntulu çalışıyor ise bu vidayı sıkarak daha az salınım yapmasını ve titreşimsiz çalışmasını sağlıyor.

Ben makinayı ilk aldığımda bu şekilde ayarını yapıp vermişlerdi. İç yapısına ait resim aşağıda. Kırmızı okla işaretledim. Sen ayar yapmaya çalıştığında sesi bozulur vuruntulu çalışırsa nedeni bu.

maxresdefault.jpg
 
Moser 'i fonex kozmetik getiriyor. Garanti belgesinde cihazın orijinal olup olmadığı sorgulanabilir.
Makine de kesme sorunu varsa kafanin tarak ayarindan olabilir.
Çelik tarağı vidalarindan sıfır konumuna getirin. Mandal ayarı ile ileri geri mm.ayari yaparak kesim yapın.
Sorun çözülür diye tahmin ediyorum
 
Makina hala düzgün çalışmıyor. Yan vidadan yayını iyice gevşettim, by şekilde daha kısa süre sonra kesmeye başlıyor. Ama böyle gevşek olunca da bazan kontrolden çıkıyor ve her tarafından titremeye başlıyor.
 
1703677217210.jpeg


1703677229820.jpeg
 
Abi selam. Su an şehir disindayim is icin istanbula geldim. Elindeki makna orjinal mi yoksa sahtedir bilmiyorum.

Bende de modern 1400 var. Bende calisir calismaz çok iyi kesiyor. Ben 3 ve 4 numara kullanıyorum.

Şu soru aklıma geldi. Iyi kesmemek problemi iki bıçağın yüz yüze geldiği noktanın çok iyi ayarlanmış olmasından geçer. Sende bu iki bıçağın birbirine sürünen yerle ilgili ayar varmi? Bir vida yay yada yataklama.

Bir ayar var ise bundan kaynaklanabilir.

Bir sure çalışıp düzelmesi sanki ısınınca toleranslı yerine oturuyor fikri aklıma geliyor.
 
Yaptığım araştırmalara göre orijinal olduğu anlaşılıyor. Bakalım şimdi alkolle yıkadım bıçakları. Belki de küflenmemesi için sürülen yağlar var, bunlardan varsa bıçaklarda, ilk başta bıçaklar birbirine yapışık olur, sonra ısınıp da yağ gevşeyince çalışmaya başlıyor olabilir. Eğer bu şekilde çalışırsa elimdeki kızak yağından süreceğim.
 
Bu tarz makineler alınırken yanında küçük bir şişede yağda veriliyor olması lazım. Benim aldığımda vardı. 3-4 traştan sonra komple söküp temizliyorum ve 1-2 damla yağ damlatıp kapatıyorum. Her seferinde canavar gibi çalışıyor. Eğer temizlik ve yağlama yapmazsam hissedilir derecede kötü kesiyor. Gittiğim kuaför de dedi 3-4 traşta bir yağ damlatmak lazım diye.
 
Alkol kurusun yağlamayı deneyeceğim. Peki sıkma vidasını nasıl ayarlayacağız? Şu anda iyice gevşettim ve tırıldama yapmıyor.
 
Sıkma vidası konusunda benim bilgim yok. Benim makinede öyle bir vida yok. Sök-temizle-yağla-kapat şeklinde benimki.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,889
Mesajlar
100,517
Üyeler
2,494
Son üye
yasin533

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Back
Top