TS101 Havya icin helezonik sabitleyici yapmak.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Havya kazara dusup sagi solu eritmersin diye masamin yan kismina demir telden helezon sardim.

1730211245431.png

Uzun suredir havyanin sicak aksaminin bu helezona dokundugu icin havyanin enerji kaybettigini dolayisi ile havyanin lehim yapiliyor yanilgisina dusutugunu saniyorum. Fakat havyayi fiste unuttugum gunlerin sabahi heselezona dokundugumda cok sicak olmuyordu.

Havya ile birlikte gelen ve havyayi masa ustunde tutmaya yarayan minik aparat hosuma gitmiyor cunku kazara havyaya carptiginizda farketmezseniz kolayca tutacaktan masa ustune dusup etraftakii plastikleri eritebilir hatta yangina bile neden olabilir.

1730212556925.png

Neyse amacim havyaya helezonik bir tutamac yapmak. Fakat basit bir problem de degil. Helezonu masa ustunde tutmayip masanin yan tahtasina monte edecegim.

1. Havyanin sicak aksami helezon teline dokunmasin.
2. Helezon havya govdesini iyi kavrasin
3. Havya helezona kolayca sokulsun kolayca alinabilsin.
4. Bu dediklerimi cok siradan alet edavatla yapabileyim.

Son düzenleme:
Havyayi shelezona sokunca helezonun en ucunun dar olmasi lazim ki havya dusmesin.

Fakat dar yapinca da bu kez sicak aksam helezona dokunur ve havya sicaklik kaybeder.

Havya sapinin helezona girecek kisminin sekli asagidaki gibi.

Ortadaki yesil bolumun helezona dokunmamasi gerekiyor. (Bu kisim sicak)

1730211823101.png

Son düzenleme:
1730212040579.png

1730212080656.png

Havyanin bicimsizligi helezon seklinin zorlasmasina daha cok kafa yorulmasina neden olacak.

Elimde pense yankeski haricinde pek bir sey yok.

Kullanacagim metal teli ise eski bir camasirliktan sokecegim. Fakat tel askidan da sokebilirim.

1730212334953.png
.

Son düzenleme:
1730212990118.png

Bu durumda tel helezona bile gerek kalmayabilir. Yarim silindirin onune iki tane pin talmak cozum olabilir. Fakat havyayi tutamaca sokarken pinleri hizalamak icin hic caba gostermemek lazim.

Son düzenleme:
Aklima cok pratik bir cozum geldi.

1730213894634.png

Simdilik fikrimi sinadim ve ise yaradi.

Havyanin en ucundaki plastik aksamin ustune ince bir tenekeden ya demir telden parmaklarimi rahatsiz etmeyecek sekilde bir parca monte edecegim.

Bu demir aksam masanin kenarina monte ettigim miknatisa yapisacak.

Fotodaki kalin tel ise yaradi ama estetigini yapacagim.

1730214357278.png

Kalın tel yerine sapa küçük bir mıknatıs yapıştırırsanız belki daha pratik olur.
Resimdeki kullanımda havyanın ucu yukarıya bakıyor, dalgınlık sonucu istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.

Mıknatıs veya metali sapa sabitlemek için uygun boyutta makaron kullanılabilir. Böylece istendiğinde havya sapı tekrar eski haline getirilebilir.

Havya altlığı için;
Küçük bir mermer parçası, işlemci soğutucusu, etli aliminyum parça, hepsi olur.

Evet 250w agir is havyam icin aynen dedigin duzenegi kullaniyorum. Buradaki calisma smd malzemeler icin kullandigim havyaya ait.

Helezonik yay ile yaptıktan sonra asla dokumnamayacağı ve mıknatısın çekim alanına mutlaka kapılacağı bir manyetik ve helezonik aparat tasarlayabilirsin.
Şekil biraz bozuk oldu ana anlaşılır umarım.
1730276824491.png

1730276921473.jpg
Benim bulduğum çözüm böyle. Ts101i genelde 280 ya da 300 derecede kullanıyorum. Telin şu ana kadar ısındığına rastlamadım. Zaman zaman açık unutuluyor bu da.
Kullanılan malzeme: balık konservesi, elbise askısı ve kalekim.

Bu miknatis isi cok guzel oldu. Ozellikle yerine koyarken guvenli pozisyonda elinden kapiyor.
Sadece bu sardigim demir tel atac cirkin oldu onu da daha incesi ile degistirecegim.

Forum istatistikleri

Konular
6,938
Üyeler
2,820
Son üye
Tuncay

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back