kurtlarvds1992
Yeni Üye
Arkadaşlar öncelikle iyi akşamlar. Başlıkta belirttiğim gibi elimde tunçmatik newtech pro 3kva var 1 haftadır arızaları ile uğraşmaktayım ve çözüm bulamadığımdan size danışmak istedim. Öncelikle Ups'yi açmak istediğimde fanlar 1 tur dönüp duruyor ve cihaz açılmıyordu. Cihazı genel ölçümlerimde (mosfet, diyot, kondansatör, sigorta kontrolleri) gözüme hiçbir arıza çarpmadı. Aküleri ölçtüğümde bazıları 9V bazıları 11 V ve altında gösteriyorlardı. Akü referans voltajının altında olduğundan açılmıyor sanıyordum ve 6 adet yeni akü aldım. Yeni aküleri taktığımda yine aynı sorun ile karşılaştım fan 1 tur dönüp cihaz açılmıyordu, ON tuşuna hızlı hızlı basıp zorladığımda cihaz normal açıldı. 1 günü gayet normal çalıştırdı ve yeni akülerin performansını denemek için ertesi gün UPS'e yükleri bağladım sonuç gayet iyidi performans güzeldi. Cihazın fişini takıp aküleri tekrar şarj etmesi için bıraktığımda 1-2 saat geçtikten sonra ekranda CH uyarısı vermeye başladı. Kılavuzda şarjör hatası yazmakta. Cihazı tekrar açıp kontrol ettiğimde resimde işaretlediğim bölgede 2A cam sigorta atmış mosfet kısa devreye düşmüş ve MUR460 diyot yanmıştı. Hepsini değiştirip tekrar cihazı açtığımda yine CH hatası. Tekrar söküp dışardan yanık gözükmeyen yanmamış parçaların ölçümünü yaptığımda mosfetin önünde ısıdan hafif rengi dönmüş yanlış okumadıysam 30.8 ohm 1 watt direnç var oda 0 ohm olmuştu. 30.8 ohm değerde direnç bulamadığımdan dirençleri paralelliyip 30.8 ohm değerine getirdim ve sonuç hala CH hatası almaktayım. Gözden kaçırdığım ne olabilir veya şarj devresi farklı bir kartmı ben nerde yanlış yapıyorum ? Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler. İyi akşamlar