Ucuz Laboratuvar Tipi Güç Kaynağı

Altair

Kıdemli Üye
Katılım
12 Kasım 2022
Mesajlar
2,731
Burada sadece güç kaynağının 30V sabit çıkışı için olan kısmı paylaşıyorum. Amaç bu tür bir cihaz isteyenlerin maliyetini düşürmek. Hazır cihaz almayacaksanız en pahalı malzeme trafo. Amaç devrenin trafo maliyetini minimuma çekmek.

Benim bunun için ürettiğim çözüm 2. el 2 bataryalı bir 1200VA UPS almak oldu. 2 bataryalı olması 2x30V 10A güç kaynağı yapmayı sağlıyor. Eğer tek bataryalı alırsanız 30V/20A yapabilirsiniz ama ilki tercih edilir diye düşünüyorum. Bunu 200 TL gibi bir rakama aldim. Benzer trafo almaya calisitiginizda 1200 - 1500 TL fiyat veriyorlar.

Trafo 2x14VAC idi. Ben sargilari ayirip kullanmayi tercih ettim. Bu sayede iki bagimsiz guc kaynagi yapabiliyorsunuz. Voltaj ciftleyip 38VDC elde ediyorum. Tabii regule edilince 30V gibi bir cikis elde etmek mumkun oluyor. Ben XL4016 kulalndim iki tane. Benim icin yeterli. Isteyen klasik lineer devre ekler tabii.

Devrede Voltaj ciftlemek icin 25.000uF civarinda 4 kondansator gerekiyor. Bunlari elde etmek icin 6 adet 4700uF/ 25V (4 grup ) kullandim. Boylece hem tek kondansatore cok yuk binmemis oluyor, isinmiyor. Hemde fiyat olarak en ucuz olanlar bunlardi. :katil2: Bu sekilde 10A gibi bir yukte cikista 4-5V'tan fazla dalgalanma olmuyor. 30V elde etmek icin yeterli oluyor bu. Kondansator grubuda 150 TL kadar tuttu.

Yani elimizde UPS'ten artan diger komponentleri saymazsak 500 TL'ye ( kopru diyotlar ve cikistaki 10.000uF'lar dahil ) guc kaynagi icin kutu ve 2x 30V/10A DC guc kaynagi olmus oldu. Oldukca ekonomik bir cozum.

Ekleme : SMPS degil de lineer regulasyon yapacaklar, dusuk voltaj icin voltaj ciftlemeyi iptal edip regulator uzerine dusen yuku azaltabilirler. Bunun icin koprulerin cikisindaki anahtarlarin acik ya da kapali olmasi yeterli. Bu, sogutma konusunda oldukca yardimci olacaktir. Cok uclu trafo kadar etkin degil ama bu maliyete de bu kadar oluyor.
 

Ekler

  • 2x30V 10A.png
    2x30V 10A.png
    33.6 KB · Görüntüleme: 90
Son düzenleme:
Devrede köprü diyot kullanmaya gerek yok. Kullansan da doğrultma yarım dalga oluyor. Alttaki iki diyot durağan durumda hiç akım taşımıyor, yok gibi oluyorlar.

1678028757469.png
 
Devrenin eşdeğeri aşağıdaki gibi. Kabaca her 1 A yük akımı için 0.6 Vpp ripple var.

1678029196207.png
 
Her bir diyot yarım dalga doğrultma yapıyor ama aralarında 180 derece faz farkı var.
Toplarmlarrı alınınca yük üzerindeki gerilim tam dalga doğrultulmuş gibi oluyor.
 
Hmm evet yük üzerindeki ripple 100 Hz gerçekten.
 
Devrede köprü diyot kullanmaya gerek yok. Kullansan da doğrultma yarım dalga oluyor. Alttaki iki diyot durağan durumda hiç akım taşımıyor, yok gibi oluyorlar.

22652 eklentisine bak
Kopru konusunda teorik olarak haklisiniz. Ama iki nedenden onlari kullandim. Birincisi elimde vardi, Ikincisi metal kilifli ve sogutulabiliyorlar. Diyotlara guvenmiyorum tek olarak o kadar akim tasirlarken.

SMPS degil de lineer regulasyon yapacaklar dusuk voltaj icin, voltaj ciftlemeyi iptal edip regulator uzerine dusen yuku azaltabilirler. Bu, sogutma konusunda oldukca yardimci olacaktir. Cok uclu trafo kadar etkin degil ama bu maliyete de bu kadar oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,657
Mesajlar
97,320
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top