UNI-T UT61E inceleme

@ckocagil

Burada hFE değerlerine göre transistör satılır diyen hiç olmadı.
hFE nin geniş aralıkta olmasına sebep dar aralıkta imal etmenin zor olmasından dolayı diye okumuştum,ama "transistör pazarlama" kurnazlıklarıda olabilir .
Eğer sizin için hFE değerleri birbirine çok yakın transistör çifti "transistor pair" lazımsa bu konuda basit mekanik ve MCU lu bir sistemi tasarlayarak,transistörleri çok hızlı şekilde test eden bir sistem tasarlayabilirsiniz.Artık bu "pair" i test ederken kaç parametrenin ölçülmesi gerekiyorsa hepsini hızlıca ölçtürürsünüz.Bugün binlerce komponenti bordlara çok hızlı takan sistemler var yeterki ucunda para olsun.

Sıcaklık konusu zaten tasarım konusunda dikkat edilmesi gereken önemi konulardan biri ,ayrıca kaldıki en az 15 mesajdır tartıştığımız transistör hFE değerleri için bazı transistörlerin kodlarında onların "range" leri hakkında önbilgi veren A,B,C gibi harfler vardır.(Bakınız resimde kırmızı çerçeve)
Yani bazı aynı kodlu transistörün sonundaki harfi değiştirerek çok daha yüksek kazançlı ,daha üst bir transistöre geçebilirsiniz.

Sonuçta hangi tip transistör için olursa olsun hFE değeri önemli bir anahtar değerdir. (Bakınız mavi çerçeve özellikle ilk cümle)

...Bunlarla uğraşmak yerine hFE'den mümkün olduğu kadar bağımsız bir tasarım yapmak daha iyi.

Eğer müsaitseniz hFE ile uğraşmadan, seçtiğiniz güçteki bir valfi açıp kapatan bir devrenin tasarımını sizden bekliyoruz.Bir A4 e karalasanız yeterli.

Son olarak -okunmadan cevaplar yazılmasına rağmen- bu mesajıma referans olabilecek linki tekrar ekleyeyim(Sayfanın en alt bölümü)

https://www.electronics-notes.com/a...mponents/transistor/current-gain-hfe-beta.php


notlar.png
 
Son düzenleme:
@Omega Benim yazdıklarım şu transistörleri tek tek test eden üretici ile ilgiliydi. "hFE'den mümkün olduğu kadar bağımsız" derken hFE hiç bilinmiyor demiyorum: farklı çalışma koşullarındaki aralıklarını biliyoruz, datasheet'te var. Bizim çalışma koşulumuz için minimum hFE yetiyor mu ona bakarız, yetmezse bir transistör daha eker beta'yı katlarız, veya olmadı farklı bir transistör hatta MOSFET kullanırız. Ama "elle seçeriz ya ne olacak" demeden önce 100 kez düşünmek lazım. Üretim maliyetini arttıran, istenmeyen bir durum bu.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,828
Mesajlar
99,447
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top