Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

Tamam o zaman plan netleşti. Sen @omerali06 nin bitik uçları ile projeyi olgunlaştırıyorsun. Benim T210 seti gelince ben sana T245 ve C245-944 setini yolluyorum ve asıl sistemde test ediyorsun.

Unisolder'da neden akım sınırlama var bilmiyorum. Belki de bir koruma anlamındadır. Yani kısa devreye karşı vs. Havya rezistans güç kontrolünü akım kontrol ederek yaptıklarını sanmıyorum, onlar da PWM kullanıyordur. Ama yanılabilirim tabi.

Sana akım sınırlamalı kaynak lazım değil. 24V 10A SMPS kaynak lazım.
SMPS'im çok var.

MURR 2.14A var,
OMRON 20A var,
Mervesan 3A var,
NoName 15A var,
NoName 2A var.

hepsi 24 çıkmalar hurda makinelerden ama çalışıyor hepsi.

Tamam o zaman plan netleşti. Sen @omerali06 nin bitik uçları ile projeyi olgunlaştırıyorsun. Benim T210 seti gelince ben sana T245 ve C245-944 setini yolluyorum ve asıl sistemde test ediyorsun.

Unisolder'da neden akım sınırlama var bilmiyorum. Belki de bir koruma anlamındadır. Yani kısa devreye karşı vs. Havya rezistans güç kontrolünü akım kontrol ederek yaptıklarını sanmıyorum, onlar da PWM kullanıyordur. Ama yanılabilirim tabi.

Sana akım sınırlamalı kaynak lazım değil. 24V 10A SMPS kaynak lazım.
Abi bide senin bahsettiğin konuda kafama şey takıldı bizimde bu devre sigorta vs kısa devreye veya aşırı yüke karşı bi koruma koymamıza gerek olur mu ne dersin ?

Kardeşim bi tık yanlış anladın sen beni benim orda demek istediğim birimizin elinde imkan varsa(ki bu hobiye gönül vermiş herkesin hayalinde yatar bi jbc bi weller ) karşımızdakininde bu imkandan faydalanması önemli. Ben elimden gelen sağlayabildiğim her imkanı sağlarım sana yani sen rahat ol sende kullanıcaksın bunu :)
Normalde bu projeyi baştan sona yapabilirim ama '32F467' veya '32F469' niyetim var o yüzden bu projeye bütçe ayırmakta zorlanıyorum.

Abi bide senin bahsettiğin konuda kafama şey takıldı bizimde bu devre sigorta vs kısa devreye veya aşırı yüke karşı bi koruma koymamıza gerek olur mu ne dersin ?

Projeye gereken saygıyı göstermek lazım. Öyle "bu çok basit, bir de kısa devre koruması olsun, şu olsun, bu olsun, sırtımı kaşısın" falan dedin mi bu proje bitmez :D

Eğer bir JBC ucu muntazam PID kontrolü ile sürer hale gelirsek, bu elde edilen bilgi kazanımı açısından çok önemli ve değerli bir aşama. Yani sıcaklık ayarlayacaksın, o sıcaklığa gelecek ve ucu geniş bakır yüzeye değdirince de sıcaklığı muhafaza edecek. PID tuning yapmaya izin verecek. Sıcaklık kalibrasyonuna izin verecek. İşin bu kısmı değerli, yoksa butondur, ekrandır, kısa devre korumasıdır, bunlar sonraki iş.

Projeye gereken saygıyı göstermek lazım. Öyle "bu çok basit, bir de kısa devre koruması olsun, şu olsun, bu olsun, sırtımı kaşısın" falan dedin mi bu proje bitmez :D

Eğer bir JBC ucu muntazam PID kontrolü ile sürer hale gelirsek, bu elde edilen bilgi kazanımı açısından çok önemli ve değerli bir aşama. Yani sıcaklık ayarlayacaksın, o sıcaklığa gelecek ve ucu geniş bakır yüzeye değdirince de sıcaklığı muhafaza edecek. PID tuning yapmaya izin verecek. Sıcaklık kalibrasyonuna izin verecek. İşin bu kısmı değerli, yoksa butondur, ekrandır, kısa devre korumasıdır, bunlar sonraki iş.
anladım abi tamamdır :)

200 liraya satılan neyüdüğü belirsiz smps kullanılır mı yav.
organik olanını kullanma ihtimalimiz var bakalım :)
güzel olur nasip kısmet diyelim :)
Normalde bu projeyi baştan sona yapabilirim ama '32F467' veya '32F469' niyetim var o yüzden bu projeye bütçe ayırmakta zorlanıyorum.
şu zamanda zaten zorlanmıyosan sıkıntı bi kaka yapıp atılan beze aylık 500 600 lira para veriyoken herşey doğal :D önemli olan yükü paylaşmak yetişemediğin yerde durumu belirtceksin en azından ben en müsait zamanda sana onu sağlarım neolur en fazla bizi 1 hafta geciktirir napalım :D

anladım abi tamamdır :)
Bunu bende çok yapıyorum abi ama artık öğrenmeye başladım odaklanmam gereken yeri

Bu projede benim aklımda habire acaba girdğim harfleri bu display'de nası gösteririm vardı o yüzden saçma sapan yerlere kayıp durdu aklım.
Ama bu proje bana çok şey öğretti :)

Ben 3D yazıcıyı aldığım zaman fabrikada buna atadıkları PID değerleri çok kötüydü. Sıcaklık, ayarlanan değer etrafında ± 20 ℃ osilasyon yapıyordu. Ama sonra Marlin firmware'deki tuning ile olması gereken katsayıları kullanınca sıcaklık HİÇ osilasyon yapmadan bıçak gibi ayarlanan sıcaklığa geldi. Deneysel olarak bu kadar iyi bir şekilde katsayılar bulunabilir mi?

Zaten cogu zaman kontrol edilen duzenegin gercek matematiksel modeli olusturulamaz yaklasik bir model ele alinir. Ancak PID ve yuksek dereceden bir sistem bir araya gelince katsayilar analitik tekniklerle cozulemez. (Transfer fonksiyonunda polinom derecesi en az 4 olur.)

Kontrol edilecek sistem uzerinde deney yaparak sistemi osilasyona sokmak tehlike arzetmezse (havya duzeneginde sorun yok) deneysel ayarlama tekniklerine basvurulur. ( Ziegler Nichols gibi)

PID ile kontrol edilen duzenekte salinim varsa integral ve oransal kazanc yuksek demektir. Bunlar azaltilarak ya da turevsel etki artirilarak sonumleme yapilir.

Biraz ugrasla deneysel olarak guzel bir cevap saglayacak kontrol parametreleri bulunabilir tabiki.

Kriterler oturma zamani ve asim.

Zaten cogu zaman kontrol edilen duzenegin gercek matematiksel modeli olusturulamaz yaklasik bir model ele alinir. Ancak PID ve yuksek dereceden bir sistem bir araya gelince katsayilar analitik tekniklerle cozulemez. (Transfer fonksiyonunda polinom derecesi en az 4 olur.)

Kontrol edilecek sistem uzerinde deney yaparak sistemi osilasyona sokmak tehlike arzetmezse (havya duzeneginde sorun yok) deneysel ayarlama tekniklerine basvurulur. ( Ziegler Nichols gibi)

PID ile kontrol edilen duzenekte salinim varsa integral ve oransal kazanc yuksek demektir. Bunlar azaltilarak ya da turevsel etki artirilarak sonumleme yapilir.

Biraz ugrasla deneysel olarak guzel bir cevap saglayacak kontrol parametreleri bulunabilir tabiki.
osilasyon önlemek için biraz tolerans vermemiz gerekiyor.
±3 oynama bizim için sorun olmayacaktır 0.5 derece jilet gibi grafiği olan PID bende isterim ama bence hem yarı iletken sağlığı hem uç sağlığı için ±3 derece güzel bir değer olacaktır bizim için

Bunu bende çok yapıyorum abi ama artık öğrenmeye başladım odaklanmam gereken yeri

Bu projede benim aklımda habire acaba girdğim harfleri bu display'de nası gösteririm vardı o yüzden saçma sapan yerlere kayıp durdu aklım.
Ama bu proje bana çok şey öğretti :)
Bizde alışcaz inşallah bakalım :)

osilasyon önlemek için biraz tolerans vermemiz gerekiyor.
±3 oynama bizim için sorun olmayacaktır 0.5 derece jilet gibi grafiği olan PID bende isterim ama bence hem yarı iletken sağlığı hem uç sağlığı için ±3 derece güzel bir değer olacaktır bizim için
Ya jbcde bu yoktur die düşünüyorum ama emin ol wellerin havyalarında ±15 derece var biz bunu 5 yapsak efsane yeterli olur.

Ama bu proje bana çok şey öğretti

Bu projeyi baştan sona götürebilirsen bu seni profesyonel iş hayatına da biraz hazırlayacak. Hayata atılıp özel sektörde işe girince sana belli gereksinimleri olan bir proje verilecek ve EN KISA ZAMANDA o ihtiyaçları karşılayan sonuç istenecek. Geciktin, ama istenenden daha fazla özellik varsa kimse seni takdir etmeyecek. Kimse şikayet duymak istemeyecek, kimse o işin neden olamayacağını dinlemeyecek.

Bu projeyi baştan sona götürebilirsen bu seni profesyonel iş hayatına da biraz hazırlayacak. Hayata atılıp özel sektörde işe girince sana belli gereksinimleri olan bir proje verilecek ve EN KISA ZAMANDA o ihtiyaçları karşılayan sonuç istenecek. Geciktin, ama istenenden daha fazla özellik varsa kimse seni takdir etmeyecek. Kimse şikayet duymak istemeyecek, kimse o işin neden olamayacağını dinlemeyecek.
Bunu bire bir yaşıyorum abi,
bitler kanlandı diyeyim artık açıktan proje yapmaya başladık biraz biraz, işler'de biraz karışık ama müsait zamanda anlatırım.

Bunu bire bir yaşıyorum abi,
bitler kanlandı diyeyim artık açıktan proje yapmaya başladık biraz biraz, işler'de biraz karışık ama müsait zamanda anlatırım.
Allah yardımcın olsun kardeşim kimse takdir etmese bile sen kendini herzaman takdir et bunu hakediyosun.
PID üstüne ne kadar düştüğümüze bağlı abi bu ±X derece.
Üstüne düşer uğraşırsak 1 derece altına inebiliriz.
Ya şimdi uğraşan sen olduğun için ben çok bastırmak istemiyorum ama elimizden gelenin en iyisini yapmak yakışır die düşünüyorum.
Ah bu özel sektör abi dediğin gibi herşeyi zamanında ve daha güzel yapsanda işin bu olucak yapamazsanda beceriksizliğin olucak :(

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,958
Üyeler
2,825
Son üye
bekinci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back