Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

PID üstüne ne kadar düştüğümüze bağlı abi bu ±X derece.
Üstüne düşer uğraşırsak 1 derece altına inebiliriz.

Eğer havyanın fiziksel şartları değişmiyorsa zaten sıcaklık çok stabil kalıyor. 1 derece bile oynamıyor. Ama Weller/Ersa/JBC de olsa, aniden şartlar değişirse (ıslak sünger değdirdin, bakır yüzeye dokundun, veya bakır yüzeyden havyayı uzaklaştırdın) sıcaklık fırlıyor. Amaç bu fırlamayı tamamen engellemek değil. Amaç fırlamayı sınırlı tutup en kısa zamanda ayarlanan değere dönmek.

Mesela hedef koyalım. Ani ortam değişiminde en fazla 20 ℃ overshoot veya undershoot istiyoruz. 5 saniyede de tekrar ayarlanan değere geri dönmesini istiyoruz. Bunları sonradan iyileştirebiliriz. Ama iyileştirme sürecinin başlaması için önce iyileştirilecek bir havyamızın hazır olması lazım :)

Eğer havyanın fiziksel şartları değişmiyorsa zaten sıcaklık çok stabil kalıyor. 1 derece bile oynamıyor. Ama Weller/Ersa/JBC de olsa, aniden şartlar değişirse (ıslak sünger değdirdin, bakır yüzeye dokundun, veya bakır yüzeyden havyayı uzaklaştırdın) sıcaklık fırlıyor. Amaç bu fırlamayı tamamen engellemek değil. Amaç fırlamayı sınırlı tutup en kısa zamanda ayarlanan değere dönmek.

Mesela hedef koyalım. Ani ortam değişiminde en fazla 20 ℃ overshoot veya undershoot istiyoruz. 5 saniyede de tekrar ayarlanan değere geri dönmesini istiyoruz. Bunları sonradan iyileştirebiliriz. Ama iyileştirme sürecinin başlaması için önce iyileştirilecek bir havyamızın hazır olması lazım :)
Önce biraz deney yapayım.
PID yazacağım ama benim pid jilet gibi olmuyor jilet yapmaya çalışacağız.

Ah bu özel sektör abi dediğin gibi herşeyi zamanında ve daha güzel yapsanda işin bu olucak yapamazsanda beceriksizliğin olucak :(

Babam Almanya'da bir metal fabrikasında çalışıyordu. Tabi seri üretim ortamı, her çalışandan saatte belli sayıda iş çıktısı bekleniyor. Oraya yeni girdiklerinde bizim saf Türkler tabi gavuru memnun edecek ya, kelle kucakta gereken iş adedinin iki katı iş çıkarıyorlar. Gavur vardiya lideri de geliyor "hmm, demekki iş sayısı hedefini az koymuşuz, yeni hedef bu" diyor ve bizim Türkler de bakıp kalıyorlar.

Ben 20 sene önce çalıştığım firmada yeni başlamıştım. Bizden her proje için bir zaman planı istenirdi hep. Hangi tarihte hangi aşamada olacağımız ile ilgili bir doküman. Patron bir gün geldi herkesin bilgisayarını en güncel, en modern donanımlara yükseltti. Sonra da şakayla karışık "e artık zaman planlarındaki süreleri yarı yarıya indirirsiniz değil mi?" diye sormuştu. Gülüşüldü, ama ne kadar şaka da olsa arka plandaki düşünce bu.

Babam Almanya'da bir metal fabrikasında çalışıyordu. Tabi seri üretim ortamı, her çalışandan saatte belli sayıda iş çıktısı bekleniyor. Oraya yeni girdiklerinde bizim saf Türkler tabi gavuru memnun edecek ya, kelle kucakta gereken iş adedinin iki katı iş çıkarıyorlar. Gavur vardiya lideri de geliyor "hmm, demekki iş sayısı hedefini az koymuşuz, yeni hedef bu" diyor ve bizim Türkler de bakıp kalıyorlar.

Ben 20 sene önce çalıştığım firmada yeni başlamıştım. Bizden her proje için bir zaman planı istenirdi hep. Hangi tarihte hangi aşamada olacağımız ile ilgili bir doküman. Patron bir gün geldi herkesin bilgisayarını en güncel, en modern donanımlara yükseltti. Sonra da şakayla karışık "e artık zaman planlarındaki süreleri yarı yarıya indirirsiniz değil mi?" diye sormuştu. Gülüşüldü, ama ne kadar şaka da olsa arka plandaki düşünce bu.
Evet abi maalesef o kadar iyi anlıyorumki üzülerek

Sadece JBC uç almak yeterli. Assemshop'da 550 TL ye alınabiliyor.
Benden bu projenin sadece havyasının alınıp deney de kullanılması için 100tl çalışır. Havya deney sırasında yansada umurumda olmaz. Projeyi fikren destekleyenler elini taşın altına koysun alalım bir uç adam rahat çalışsın.
O zaman kardeşim bu projeden sonra sıraya onu koyalım
Akım ayarlı ve geniş kapsamlı bir proje var benim tarafımdan yürütülen ama 2 senedir aç gözlülüğümüzden sonuçlandıramadık. O kadar çok şey ekledik ki çorba oldu proje. Geçen ay biraz toparladım ama bu sefer de pcb sini çift taraflı basmak için kimya işine girmem gerekti. Orasıda biraz karışık şuan.

Benden bu projenin sadece havyasının alınıp deney de kullanılması için 100tl çalışır. Havya deney sırasında yansada umurumda olmaz. Projeyi fikren destekleyenler elini taşın altına koysun alalım bir uç adam rahat çalışsın.

Akım ayarlı ve geniş kapsamlı bir proje var benim tarafımdan yürütülen ama 2 senedir aç gözlülüğümüzden sonuçlandıramadık. O kadar çok şey ekledik ki çorba oldu proje. Geçen ay biraz toparladım ama bu sefer de pcb sini çift taraflı basmak için kimya işine girmem gerekti. Orasıda biraz karışık şuan.
Abi uç işini çözdük pazartesiye kargolamayı düşünüyorum benim elimde olan gayet güzel çalışan ama eskidiği için benim işimi görmeyen 2-3 tane uç göndericem ama denirseki sıfır uçla daha kesin sonuç alınır bende destek atarım.
Güç kaynağı konusundada senin projenin üstüne bu işten sonra yoğunlaşıp kafa patlatabiliriz benim program yazılım ve komponent bilgim sizinki kadar yok ama elimden gelen ne destek olursa ondada elimi koyarım taşın altına. Ama benim için şuan öncelik havya 2 saplı güzel bi jbc ayarında havyam olsun istiyorum. Hobici heycanı olsa gerek gören bizi ticari iş yapıyoz sanacak en azından ben yapmıyorum ama elimin altında hem rahat çalışabileceğim hem güçlü malzemeler olmasını seviyorum.

Abi teşekkür ederim, ama para nasıl kazanılır biliyorum bu yüzden proje sonuna kadar minimum harcama ve minimum destek ile gitmeye çalışacağım.

@omerali06 abi bana uç vermeyecek olsa ben 1 reziztansı termokupl üstüne sarıp somun ile sabitleyip havya similasyonu yapacaktım.

Ayrıca mosfet deneyi yapmaya hazırım bu sefer elimin yanması mümkün değil :)

WhatsApp Image 2022-11-26 at 08.23.31.jpeg

Abi teşekkür ederim, ama para nasıl kazanılır biliyorum bu yüzden proje sonuna kadar minimum harcama ve minimum destek ile gitmeye çalışacağım.

@omerali06 abi bana uç vermeyecek olsa ben 1 reziztansı termokupl üstüne sarıp somun ile sabitleyip havya similasyonu yapacaktım.

Ayrıca mosfet deneyi yapmaya hazırım bu sefer elimin yanması mümkün değil :)

20369 eklentisine bak
Ekipman güzel boşver somunu fln uç dururken kendinede dikkat et yeter :)

Ekipman güzel boşver somunu fln uç dururken kendinede dikkat et yeter :)
Bu sefer kontrollerimi serçe parmağım ile yapacağım.
Zamanında bir alttan ısıtma ustası emekli olurken FLIR kamerasını 2bin liraya satıyordu ne işime yaracak deyip almamıştım.
O zaman FLIR kameralar 6-7 bin civarındaydı.

Bu sefer kontrollerimi serçe parmağım ile yapacağım.
Zamanında bir alttan ısıtma ustası emekli olurken FLIR kamerasını 2bin liraya satıyordu ne işime yaracak deyip almamıştım.
O zaman FLIR kameralar 6-7 bin civarındaydı.
Kısmeti tepmişsin :D

Son düzenleme:
opatest.png

Biz kafamıza gör yaptık herşeyi ama güzel oldu yav.
Bu değer havya da değişiklik gösterse'de -32 derece de op-amp çıkışı 1mV bence çok güzel bir değer.

Bu similasyon'da 0.5 derece 0.01 μV

Ama CJ(cold junction) bağlantısı yok.
Havya'da böyle bir bağlantı yapıyor muyuz gelince bakacağız.

o zaman amacım skop almaktı skobu'da izmirde çok ünlü bir beyaz eşya tamiricisinden aldım.
OWON HDS242S.
Ben bu aleti kullanmayı bilmiyorum :)
20370 eklentisine bak
Biz kafamıza gör yaptık herşeyi ama güzel oldu yav.
Bu değer havya da değişiklik gösterse'de -32 derece de op-amp çıkışı 1mV bence çok güzel bir değer.

Bu similasyon'da 0.5 derece 0.01 μV
Bakalım üstadlar ne düşünüyo :)

read analog voltage:
float ADC = 0.0;
float Final_V = 0.0;

static float CPU_V = 3.30;
static int ADC_MAX = 4096;

volatile void AnalogRead(){
     analogReadResolution(12);//12BIT OKUMA.
     ADC = analogRead(A0);
     Final_V  =  ADC * (CPU_V / ADC_MAX);
}

Şöyle bir voltaj okuma yaptım.
bunu op-amp kazanç oranına göre bölmeli miyim?
Yoksa dereceyi tamamen op-amp'ın sağladığı kazanca göre mi hesplamalıyım?

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,958
Üyeler
2,825
Son üye
bekinci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back