Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

Bir fonksiyonda volatile kullanmanın bir anlamı yok. Onun yerine inline daha mantıklı, biraz daha performans sağlar.

Bunun dışında analogReadResolution bir kere programın başında yapılması yeterli, her okumada yapman gerekmiyor. Aynı şekilde tek bitin voltaj değerini de başlangıçta bir kere hesapla ve sonra da bu hesaplanan değeri kullan.

Bir fonksiyonda volatile kullanmanın bir anlamı yok. Onun yerine inline daha mantıklı, biraz daha performans sağlar.

Bunun dışında analogReadResolution bir kere programın başında yapılması yeterli, her okumada yapman gerekmiyor. Aynı şekilde tek bitin voltaj değerini de başlangıçta bir kere hesapla ve sonra da bu hesaplanan değeri kullan.
NOTES:
* 1-ADC3 CONNECT 'VSYS' Read ADC3 Value = ((5V - 0.7V) x 100k) / (200k + 100k)
abi zamanında şöyle bir not almışım bu işimize yarar mı ?

kötü ingilizcem için kusura bakmayın

anlatmaya çalıştığım;
adc3.png

Son düzenleme:
aread:
float ADC = 0.0;
float Final_V = 0.0;

static float CPU_V = 3.30;
static int ADC_MAX = 4096;

#define led 25

void setup(){
    PinSet();
    analogReadResolution(12);//12BIT OKUMA.
    AnalogRead();
}

void PinSet(){
  pinMode(led, OUTPUT_4MA);
}

inline void AnalogRead(){
     ADC = analogRead(A0);
     Final_V  =  ADC * (CPU_V / ADC_MAX);
}

Yeni özellik keşfettim PICO pinine akım sınırlaması yapabiliyor.

Bu similasyon'da 0.5 derece 0.01 μV

Naptın sen yav :oops:

milivolt altını ölçmek bile çok zor iken, sen bunun yüzbinde biri olan 10 nV ölçtüreceksin bize. Proteus'un simulatörünü bırakmanda kesin fayda var ...

Şimdi benim c245 üzerinde ölçüm yaptım. Durum Proteus'un gösterdiği kadar kötü değil, ama iyi de değil.

c245 i saptan çıkarıp ilk ölçümü yaptığımda -17.5 μV ölçtüm. Sonra sıcak havya ile bunun ucunu lehim eritene kadar ısıttım. Voltaj sadece +3 mV gibi oldu. Belki kendi kendini ısıtınca durum farklı olur onu denemek lazım. Senin bitik c245 gelince artık sıcaklık rampalama testini yaparsın. Düşük duty cycle PWM verirsin buna MOSFET ile. PWM OFF olduğu anda da ADC ile voltaj ölçersin. Bakalım kendini ısıtırken 300 ℃ de falan kaç volt okuyorsun. Ama kesin bir 10 kat kazanç koymak lazım, yoksa birkaç mV 12 bit ADC nin bile dişinin kovuğuna girer, gürültünün çok üzerine çıkamaz.

Naptın sen yav :oops:

milivolt altını ölçmek bile çok zor iken, sen bunun yüzbinde biri olan 10 nV ölçtüreceksin bize. Proteus'un simulatörünü bırakmanda kesin fayda var ...
Herifler yapamamış similasyonu abi :)

bir gelsin uçlarım derece başına 1mV verecek şekilde azarlar kızar terbiye veirirm.

Herifler yapamamış similasyonu abi :)

bir gelsin uçlarım derece başına 1mV verecek şekilde azarlar kızar terbiye veirirm.

Evet zaten şu var: termokupl nereye yerleştirildi bilmiyoruz. Belki de rezistansın göbeğinde bir yerde. Ben ucu ısıtınca orası da çok ısınmıyor. Kendi ısınınca belki de 100 mV ve üstü alacağız.

Ama gene tedbiren low offset, precision opamp bakalım ve onunla şöyle 10 kat yükseltelim.

Evet zaten şu var: termokupl nereye yerleştirildi bilmiyoruz. Belki de rezistansın göbeğinde bir yerde. Ben ucu ısıtınca orası da çok ısınmıyor. Kendi ısınınca belki de 100 mV ve üstü alacağız.

Ama gene tedbiren low offset, precision opamp bakalım ve onunla şöyle 10 kat yükseltelim.
hallederiz abi.
Birde şöyle birşey var.

Bu termokupl pinleri ucun neresinde?
Baktığımda ben şöyle düşünüyorum siyahla ayrılmış ilk şerit + diğer şerit - uç kalmadı termokupl'a

Şu şekilde milivolt kademesinde ölçtüm:

IMG_20221126_145705.jpg

Uçları üzerime aldım ama önümüzdeki haftaya sarkabilir kargolama durumum yinede bakıcaz ama en geç ayın 5 ine gelen pazartesi vardiyam dönünce kargolarım birisi sıfır ayarında o senin ilk hediyen olur diğerininde ucu patlak ama etrafı çok güzel ısıtmaya devam ediyo ilk onda denersin

@taydin @omerali06 abilerim sapın içinde mıknatıs sıkıştıracak bir yer var mı? veya havyanın üstünde dahili mıknatıs var mı?
reed röle veya hall efect sensör ile tespit edebilelim yatağına koydulduğunu.

Orjinali nasıl algılıyor acaba onu öğrenmek lazım Ahmet
orjinalinin yatağında bir swtich vs. olabilir.
veya yatağına koyduğunda havyanın gövdesinden geçirdiği bir voltaj vs.

bizim için en rahatı içine koyulacak mıknatıs + reed röle.

tabbi önceliğimiz PID.
PID doğru çalışamzssa eğer bunların hepsi boş detaylar.

Standında var bir numara. Çünkü havyadan standa giden kablo üç tane, standdan ana makinaya giden kablo daha fazla kablolu.

Standında var bir numara. Çünkü havyadan standa giden kablo üç tane, standdan ana makinaya giden kablo daha fazla kablolu.
Bizde bir numara yapabiliriz abi.
havyanın plastik kısmın dayandığı yere bir mafsallı anahtar koyarsak havya standına oturduğunda haberimiz olur.
Böyle yola çıkarken benim nezlimde Universal olmasını hedeflediğim istasyonda bunuda her havya için eklemiş oluruz.

Veya içine bir şekilde sokacağımız mıknatıs.
Ama buda JBC'ye özel birşey olur.
Bizim'de standımıza bir numara yapmamız lazım üstüne hangi havya koyulursa koyulsun anlaması lazım.

P kanal 0.2 ohm açık direnci çok yüksek ve gereksiz yere soğutucu ve fazladan mosfet ihtiyacı doğuruyor. Bunun yerine N kanal mosfet'i bootstrap kondansatör ile high side sürmek tek mosfette 10 amperi 1,2W ısı ile sürmeyi mümkün kılıyor. Temokupl okumasını da etkilemiyor.
PWM sinyali de yüke terslenmeden iletiliyor (PWM high >> yük high)

örnek mosfet:

Ekran Görüntüsü (5).png

Bir devre çizip simülasyonunu yaptım.

Ekran Görüntüsü (3).png

Havya düşük frekansta sürüleceğinden gate direnci dikkate alınmayacak bir açılma ve kapanma kaybına sebep olur.

düzenleme: hesap hatası

Ekler

• Ekran Görüntüsü (5).png
    Ekran Görüntüsü (5).png
    136 KB · Görüntüleme: 69
Hiç gerek yok. Havya ile işin bitince düğmesini kapatacaksın :katil2:

Hiç gerek yok. Havya ile işin bitince düğmesini kapatacaksın :katil2:
Abi ben yaparım bu kısmı.
Elime bir havya ucu geçsin'de o zaman projenin %50'si bitti sayın.
Ve bu ucu takmak için güzel baskı uygulamak gerekiyormuş.

Cihazın üstüne koyacağımız üst üste 2 tane m2 somunun içine ucu sokup bastırıp takabiliriz.
Yoksa elimiz yanar.

P kanal 0.2 ohm açık direnci çok yüksek ve gereksiz yere soğutucu ve fazladan mosfet ihtiyacı doğuruyor. Bunun yerine N kanal mosfet'i bootstrap kondansatör ile high side sürmek tek mosfette 10 amperi 1,2W ısı ile sürmeyi mümkün kılıyor. Temokupl okumasını da etkilemiyor.
PWM sinyali de yüke terslenmeden iletiliyor (PWM high >> yük high)

örnek mosfet:

20381 eklentisine bak

Bir devre çizip simülasyonunu yaptım.

20378 eklentisine bak

Havya düşük frekansta sürüleceğinden gate direnci dikkate alınmayacak bir açılma ve kapanma kaybına sebep olur.

düzenleme: hesap hatası

Bu simulasyon bana mantık yapmadı. Kurduğun devre bir source follower. MOSFET'in iletime geçmesi için gate'e 24V + gate eşik voltajı uygulanması lazım, mesela 30V. Sanki Proteus simulatörü saçmalamış.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,958
Üyeler
2,825
Son üye
bekinci

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back