Ups arac akusu baglamak

Günümüzün UPS teknolojileri yokken transformatör dairelerinde koruma röle leri beslemesi olarak kurşun asitli aküler kullanıldı. Bu yüzden sabit olarak kullanılnasında sakınca olmayabilir.

Bahsettiğin aküler "traksiyoner aküler" veya "stasyoner aküler".
Endüstriyel Aküler
Bizim bildiğimiz araç aküler UPS kullanımı için uygun değil. Ancak elektrik kesildiğinde hemen bir jeneratör devreye giriyorsa, veya elektrik kesinti esansında bilgisayar hemen kapatılacaksa, evet, öyle bir ortamda kullanabilinir.

LFP çok pahalı yav. F/P hiç iyi değil. Benim araba aküleri yıllardır çalışyor ve saatlerce elektrik sağlıyor.

Varta 12V 60 Ah şu anda tanesi 3000 TL gibi.
Orbus 12V 60 Ah LFP şu anda 10000 TL gibi.

Benim aküler 5 yıldır iş görüyor. LFP 15 yıl iş görecek mi?
12V 60Ah araba aküsü ile 12V 30Ah LFP kıyası yapmak daha doğru bir yaklaşım olur. 12V 30Ah LFP 4-5 bin civarına alınabiliyor.

12V 60 Ah olan bir aküden 30 A çekersen, 2 saat çalışır.

12V 30 Ah olan bir aküden 30 A çekersen, 1 saat çalışır.

Bu durumda eşdeğer olmuyorlar, çalışma süresi yarı yarıya azalıyor.

12V 60 Ah olan bir aküden 30 A çekersen, 2 saat çalışır.

12V 30 Ah olan bir aküden 30 A çekersen, 1 saat çalışır.

Bu durumda eşdeğer olmuyorlar, çalışma süresi yarı yarıya azalıyor.
Yazdığınız değerler kağıt üzerinde o şekilde. Gerçekte öyle olmuyor malesef. 12V 60Ah bir araba aküsünden 30A çekerseniz 1 saatten biraz fazla dayanır belki 1 saat 15dk hadi bilemedik bir buçuk saat, ayrıca bu şekilde bir kullanım yaparsanız aküye kalıcı zarar verebilirsiniz. Kurşun asit aküleri sağlıklı kullanmak için %50 den fazla deşarj etmemek gerekiyor. 12V 60Ah bir araba aküsüne zarar vermeden kullanmak isterseniz elinizde sanki 12V 30Ah bir akü varmış gibi kullanmanız gerekir. Buda yaklaşık olarak 12V 30Ah bir LFP aküye denk gelir. LFP aküler derin deşarj kullanılmaya uygun. Fakat LFP aküyü alayım doğrudan bir UPS e takayım derseniz sorun yaşayabilirsiniz. LFP akülerde BMS oluyor akü tam şarjlı olduğunda BMS akü çıkışını kapatıyor buda akünün UPS ile bağlantısının kesilmesi anlamına gelir.

Son düzenleme:
Rakamları sadece kapasite farkını öne çıkarmak için verdim. UPS'de aküler hiçbir zaman derin dejarj olmuyor, belli bir kesim voltajından sonra UPS zaten kapatıyor kendini. Dolayısıyla LFP nin derin deşarj olabilme kabiliyeti bir avantaj olmuyor.

12V 60 Ah olan aküden 30 A akım çekersen, 1 saat sonra %50 kapasiteye ulaşır

12V 30 Ah olan aküden 30 A akım çekersen, yarım saat sonra %50 kapasiteye ulaşır

Rakamları sadece kapasite farkını öne çıkarmak için verdim. UPS'de aküler hiçbir zaman derin dejarj olmuyor, belli bir kesim voltajından sonra UPS zaten kapatıyor kendini. Dolayısıyla LFP nin derin deşarj olabilme kabiliyeti bir avantaj olmuyor.

12V 60 Ah olan aküden 30 A akım çekersen, 1 saat sonra %50 kapasiteye ulaşır

12V 30 Ah olan aküden 30 A akım çekersen, yarım saat sonra %50 kapasiteye ulaşır
LFP derin deşarj olsa bile uç gerilimi kurşut asit akülerdeki gibi dramatik bir şekilde düşmüyor. Tam doluyken 14,6V iken tam boşken 10V a iniyor. UPS akü voltajı 10V civarlarındayken aküyü korumak için kesime gider. Yani LFP yi dibine kadar kullandırır buda LFP nin derin deşarj olabilme kabiliyetinin bir avantajı olur.
Aynı sürelerde kurşun asit aküyü %50 kapasitede kullanıp sağlıklı bir şekilde kullanım yapmış olurken LFP aküyüde tam deşarj yapıp yine sağlıklı bir şekilde kullanım yapmış olursunuz. Günün sonunda bu şekilde bir kullanım senaryosunda bile döngü ömrü bakımından LFP avantajlı çıkacaktır.

Starter akü tabir edilen kurşun asit aküler derin deşarja uygun değil bunu biliyoruz ancak birde şu CCA konusu var. Aynı kapasitedeki iki akünün 690A CCA değerinde olanı da var 800A CCA değerinde olanı da. Muhtemelen plaka sayısı ve kalınlık olarak aralarında fark var.

Acaba @taydin in kullanımı için hangisi uygun? CCA değeri daha düşük olanda plaka az ama daha kalın ise marş aküsü olarak kullanım dışında daha avantajlı olabilir mi?

Maliyet dahil bütün faktörleri değerlendirdiğimizde bana göre en uygun akü, standart araba aküsü. Akülerin ömrünü biraz daha uzatmak için tek çözmem gereken konu var, o da uzun süre elektrik kesilip, sonra elektrikler geldiğinde aküleri o anda hemen full şarj etmek. UPS'in şarj modülü aküleri full şarj edemiyor, akımı 7 Ah lik akülere göre tasarlanmış, 60 Ah akü için yeterli gelmiyor. Bunun için de elimde uygun akım sınırlamalı güç kaynağı var.

Biraz daha araştırma yaptım, kurşun asit aküler için BMS nin eşdeğer işini yapan modüller bulamadım. Sadece voltaj dengeleyici modüller var. Onlar için de battery university deki görüş, çok fazla bir getirisinin olmadığı.

Şimdi akü voltajlarını kontrol ettim, şu anda elektrik var ve aküler şarj altında. Akü voltajları 14V - 13.5V arasında değişiyor. Şimdilik yeterince dengeli :D

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,920
Üyeler
3,593
Son üye
west7

Son kaynaklar

Back