USB Dongle Fiziksel Tasarım

mikron24

Aktif Üye
Katılım
8 Ekim 2022
Mesajlar
697
Merhaba arkadaşlar, Bir proje için USB aygıt üretmem gerekiyor. Sayı az fakat yine de bu bir ürün olacak.
Kutu kalıp işlerine girmeden PCB tipi aygıt yapmayı düşündüm.
Bunun çok ciddi görünmediğini biliyorum. Yine de elektronik açıdan proje için uygundur. Kafama takılan konular şunlar:

digispark-attiny85-modul-arduino-tabanli-gelistirme-kartlari-robolink-14342-60-B.jpg
usb2.jpg
usb3.png

  1. Resimdeki gibi metal usb ucu olmayan bir aygıt ne kadar ömürlü olur? ne gibi sorunlar yaşarım?
    Böyle bir aygıtı sahada müşterilerde uzun süre kullanan arkadaşımız var mıdır?
  2. Metal veya sadece PCB uçlu aygıt üzerine daralan makaron kaplayarak kullanmak nasıl olur? Uzun vadede sorun yaşar mıyız? Cihaz en az 2..3 sene çalışabilmeli. Elektronik yapısı müsait. Ancak dış etmenler kafama takıldı. İçine toz mu girer ne olur bilemedim.
 
Son düzenleme:
Yaklaşık 1 yıldır Nordic'in nRF52840-Dongle ürününü kullanıyorum, PC ye sürekli olarak takılı, bir olumsuzluk görmedim. Tam emin olmamakla birlikte, USB kontaktlarına temas eden trace'lerin rengine bakınca altın kaplama olduğu izlenimini veriyor. Böyle yapınca da korozyona bağlı bir sorunun çıkmaması lazım ve iyi temasın devam etmesi lazım.

IMG_20221009_000327.jpg


Ama laptop ile kullanılacak bir ürün ise bir şekilde bir muhafaza yapılması lazım diye düşünüyorum, yoksa ortam nemi, ellerden bulaşan kir ve ter, bir de kullanıcıların çay/kahve/su dökmesi soruna sebep olacaktır.
 
ürün pcb şeklinde olup komponentlerin olduğu kısım güzel bir kalıp içinde kaliteli bir silikon veya epoxy ile hava kabarcığı olmadan kaplanabilir.
 
Bu tamamen tak çıkar sayısına bağlı bir durum. Eğer bir yere takacaksan ve orada kalacaksa uzun yıllar dayanabilir. Ama günde 10 kere bir yere tak çıkart yapacaksan çok verimli olmaz.

Ayrıca metal yada plastik kaplaması olmaması senin cihazın sıfır dahi olsa taktığın pcdeki usb port önceki kullanımlarda iyice gevşemiş ise senin cihazı okuyamayacaktır.

Makaron bence koruma için güzel bir madde ama onunda dayanıklılığı kullanıcısına bağlı.
 
Aslında RC araçlarda kullanılan ESC ler genelde makaronla kaplı. Ama tabi onlar bir kere kurulup bir daha ellenmiyor.
 
Yapilacak projede bakir yüzeyi açık hava yada cilt ile temas halinde olmamali.

Yukarıdaki önerilere ek sprey halinde Elektrik devrelerinde kullanılan koruyucu katman oluşturan spreyle var. Bununla alıp katlanabilir. Yada ağır koşullarda çalışan cihazların anakartina yine sprey şeklinde uygulanan silikonlar var. Üçüncü önerim sprey vernik ama bunu daha önce uygulamadim sprey şeklinde uygulanabilen vernikler var oda devrenin dış etkenlerden uzaklaşmasıni sağlayacaktır.

Tek açıkta kalması gereken yer usb pinler. Bu pinler mutlaka kaplanmış olmali.

Makaron konusu mantıklı makaron yapmadan önce altına yine bir koruyucu katman atılırsa ve usb pinleri kaplamalı olursa uzun süreli korunaklı ve çalışabilir olacaktır.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,839
Mesajlar
99,583
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top