@taydın
Son mesajımda izah ettiğim cihaz spektofotometre ve spektrometre ile farklı şeyler ama .Benim özellikle burada kastettiğim .Bu cihazların içerisinde spectrometrlerde kullanılabilecek en az birkaç tane optik ve mekanik düzenek var .
Mesela muhtemelen duteryum ampul gibi birşey kullanılıyor onu bile Türkiyede bulman çok zordur herhalde , bulsan da dünya kadar para isterler.
O zaman onu alBenim amacım UVC LED'lerin yaydığı ışık spektrumunu görmek. Bunlarda tüp falan yok, lineer sensör var.
B&W Tek - Highest Performing Spectroscopy Tools
B&W Tek is a leader in high-performance component spectrometers. Fully integrated systems delivery confident results for your unique application.bwtek.com
O zaman onu al
Sanki şarz dinamosu da aynı prensible çalışır demişiz gibi
En son bu aletten ucuza kendim yapmak için araştırdığımda bulduklarım:
1. Lineer sensörler pahalı. Hareketli ayna yapmak daha mantıklı.
2. Doğru fotodiyotu bulmak zor. Fotodiyotların duyarlı olduğu dalgaboyunu yapıldığı yarıiletken element belirliyor. SiC fotodiyot profesyonel aletlerdeki en yaygını ama perakende satan bulamadım. GaN fotodiyot satan Aliexpress satıcıları var, güvenip alan çıkar belki.
3. Kırınım için grating olarak CD/DVD plastiği kullanırım diye düşünmüştüm. Ama sonradan aklıma geldi bu plastikler polikarbonattan (PC) yapılıyor. PC ise UV geçirmiyor. Özel UV grating lazım.
@Omega Sanmıyorum, o tarz hangi sensöre baksam hepsi 400nm üstü çalışıyor. UV için farklı yarıiletken malzemelerden yapılmış sensör gerekiyor.
BPW 34 de 430-1100 nm fiyatı 5 TLBu benim fiyat almaya çalıştığım hamamatsu 200 nm ile 1000 nm arasını destekliyor. Süper birşey, hem UV bandını hem de görünür ışığın tüm renklerini kapsıyor. Hatta infrared'in de bir kısmını kapsıyor.
BPW 34 de 430-1100 nm fiyatı 5 TL
6596 eklentisine bak