vscode ile arduino üzerinde çalışma yapmak

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,539
VSCode ile arduino üzerinde nasıl çalışma yapılır görmek için mevcut tüm arduino IDE leri ve ilgili herşeyi sildim. VSCode vardı zaten, onu da son sürüme güncelledim. Bakalım bir arduino sikeç derleyene kadar ne kadar sürüneceğim :)

İlk önce şuradaki kaynağa göre gittim:


vscode-arduino eklentisini kurdum. Sonra da bir arduino skeçi açtım. Ve derlemeye çalışınca beni şaşırtmadı ve hata verdi:

1666541546497.png
 
Hata mesajında belirtilen arduino.path ayarını yaptım

1666541670180.png


Sonra tekrar derledim ve aynı hatayı veriyor :kizgin1:
 
Yukarıdaki sayfada platformio gerekiyor demiyor ama. Ben asgari kurulum yapayım önce diyorum.
 
Yukarıdaki sayfada platformio gerekiyor demiyor ama. Ben asgari kurulum yapayım önce diyorum.
Tabii gerekmiyordur ama vscode ile arduino ve diğer kartlar en performanslı platformio ile çalışıyor bildiğim kadarıyla. Ben kendim hiç kullanmadım ama okuduğum kadarıyla herkes bundan memnun. Yani kolayı bu demek için yazdım. Siz deneme falan yapmak istiyorsanız o ayrı.
platformio.png
 
Hmm problem Arduino IDE 2.0 dan kaynaklı. Arduino 1.8.19 u kurunca şimdi o hatayı vermiyor. Devam ...
 
Yukarıdaki sayfada platformio gerekiyor demiyor ama. Ben asgari kurulum yapayım önce diyorum.
Ben sadece platformio ile arduino programlıyorum. Mevcut sketchlerde çalışmak için ino dosyalarını ben de kullanamadım. Yalnız şöyle bir yol izleyerek mevcut projelerde çalışıyorum.

Platformio'da yeni proje oluşturuyorum. Arduino kodunu bu prjoye kopyalayarak kullanmaya devam ediyorum. Şu ana kadar tek dosyayla çalıştım ama çok dosyayla da çalışılması mümkündür. Arduino IDE'den farklı olarak başta "#include <Arduino.h>" bulunmalı sadece. Arduino ide'ye dönmek ızdırap gibi geliyor kolaylıklarına alışınca.
1666543500570.png
 
Şimdi vscode u tamamen kaldırdım, tüm arduino ideleri de tamamen kaldırdım. Sonra ikisini de tekrar kurdum. Arduino ide 1.8.19 u Arduino DUE karta göre yapılandırdım. Sonra Arduino IDE ile basit bir kodu derleyebildiğimi teyit ettim.

Sonra da yukarıdaki arduino.path ayarını yaptım, ama full path vermem gerekti

1666545412812.png


Bunu yaptıktan sonra alttaki status bar'dan board'u Arduino DUE (programming port) diye seçtim ve ondan sonra kod derlendi.
 
Gene status bar'da DUE nin bağlı olduğu portu da tanımlayınca upload da çalıştı

1666545595685.png
 
Serial monitor da çalıştı, ama serial üzerinden DUE ye birşey gönderemiyorsun serial monitör ekranından. Ctrl-Shift-p ye basıp, oradaki listeden "Arduino: Send Text to Serial Port" seçmen lazım ve oradan göndermen lazım. Tipik Microsoft zihniyeti işte. Biraz sıradışı bir iş sözkonusu ise, onu ucube bir menünün içine gömerler, sonra da ara ki bulasın :kizgin1:
 
"Arduino: Send Text to Serial Port" için bir keyboard shortcut tanımlanabiliyor. Ama gene de saçmalık yav. Hazır terminal ekranındasın, oradan girsin adam işte komutu ve Enter ile gönder. Bunun önünde nasıl bir engel var? Neyse, şimdilik 'c' tuşunu atadım buna. Önce c ye basıp sonra komutu yazıyorum sonra da Enter'a basınca DUE ye gidiyor komut.
 
Mecbur olmadıkça platformio ya hiç bulaşmak istemiyorum.
Bence bulaşın üstat. Yoksa VS Code bir editörden çok fazlasını sunmuyor. Platform IO çok daha kullanışlı.

NOT:
Diğer başlıktaki Serial Monitor sorunuza cevabımı VS Code + Platform IO için vermiştim, öncesindeki mesajda önerilen kombinasyon oydu diye. Bilginiz olsun.
 
En son özel geliştridiğimiz bir protokole göre BLE ile çalışan cihazın simülatörünü yaparken VS Code'u Platform IO ile kullandım. Daha kullanışlı oluyor.

VS Code ile terminal işi biraz dandik. Normalde her bastığın tuşu otomatik olarak gönderiyor. Bende terminalden komut gönderirken bir ayar yapmıştım, yazdığımı görmüyorum ama enter tuşu ile komutu tek parça halinde gönderiyor.
 
Diğer başlıktaki Serial Monitor sorunuza cevabımı VS Code + Platform IO için vermiştim, öncesindeki mesajda önerilen kombinasyon oydu diye. Bilginiz olsun.

Arduino ile ticari işim anlamında yoğun bir çalışmam olmayacak, o yüzden Platform IO konusunda derinleşmek istemiyorum.

Şu anda Arduino DUE yi mevcut hardware'i test etmek için kullanıyorum. Proje bir stereo power amplifikatör. Ben ön panel kontrol kartı üzerinde çalışıyorum ve amfinin sadece bu kartı var elimde. Power amfi, güç kaynağı, akra panel kartı vs yok elimde. Ben de Arduino DUE ile bunların varlığını simule ediyorum. Mesela power tuşuna basınca, güç kaynağı ve power amfi sinyallerinin belli bir sıra ile açılması gerekiyor. Güç kaynağı voltajı stabil olması beklenmesi gerekiyor, sonra power amfiye güç verilmesi gerekiyor. Power amfi sensörlerinin takip edilmesi gereki, hoparlör akımlarının değerini bir DAC ile üretip Renesas RA6M2 ye bildiriyorum vs. Bunları ben DUE ile simule ediyorum. Mesela "kısa devre" sinyalini tetikliyorum DUE'den ve ekranda hata mesajı çıkmasını ve gereken işlemlerin yapıldığını teyit ediyorum.

IMG_20221024_183955.jpg
 
Normalde her bastığın tuşu otomatik olarak gönderiyor.

O zaman platformio nun seri terminali ayrı olması lazım. Ben denediğim zaman osiloskop ile de baktım, tuşa basıp enter'a basınca herhangi bir transmisyon yok.
 
Olabilir, bu olayın tam olarak neyden kaynaklı yaşadığımı hatırlamıyorum.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,654
Mesajlar
97,284
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top