Xilinx Türkiye'ye ambargo uygulamaya karar vermiş

Konuyu çok dağıttım teknik konuya dönelim. İncelediğim kadarıyla FPGA olayı almış yürümüş. Bu üründe neden FPGA gerekli?
Sonra Tusaş,Tei, Roketsan, Aselsan vs ilanlarına bakınca hepsinin ortak noktası FPGA.. Görüntü işleme için mi bu kadar önemli durumda?

FPGA, kapı, flip flop, inverter gibi temel dijital devre bileşenlerinden oluşuyor ve bunlarla VHDL dilinde istediğin gibi dijital devre kuruyorsun. FPGA ile CPU yapılabiliyor, ama CPU ile FPGA yapılamaz.

Bunu şöyle de kafanda canlandırabilirsin: Bir sayaç, flip flop ve lojik gate'lerden oluşur. Ama elinde sayaç varsa flip flop yapabilir misin? Ancak bir sürü ilave devre kullanarak flip flop gibi DAVRANMASINI sağlayabilirsin, ama hız ve gecikmeler berbat olur.
 
Hiç çalışmadım, çalışanı da tanımam ama az çok okuduğum kadarıyla Ppga ile kendi isteğine göre özelleştirilmiş devreleri, mikroişlemcileri yapabiliyorsun. Tek kılıf içinde birden fazla paralel işlem yapabiliyorsun yani çok esnek bir yapıya sahip, sistemi ihtiyaçlarına göre eğip bükebiliyorsun.
 
Xilinx, Amerika'daki en büyük Ermeni derneği ANCA nın baskısıyla Türkiye'ye ambargo uygulamaya karar vermiş. Gerekçe de, "ürünlerinin Ermeni sivilleri katleden drone'larda kullanıldığının tespit edilmiş" olması.



Bunlar daha yeni başlıyor, yakında böyle haberleri çok daha fazla duyacağız. Önce fiyatları inanılmaz artıracaklar, sonra tamamen satmayı kesecekler. Bir kere Türkiye bunların aynısını yapmaya başladı mı da kapımıza gelip "size beşte biri fiyatına satalım" diyecekler.

Artık "ne uğraşıyorsun, adam yapmış al kullan" dönemi bitiyor. Ya kendimiz en temelden bu işleri derinlemesine öğreneceğiz, yada boktan, gövde içi boş veya datasheet'i yalan dolan Çin malı entegrelerle sürüneceğiz. Onlar da ambargo koyarsa artık game over olacak.
Afedersin de şey olup gitsinler.
 
CPU ile yapılmıyor doğru. Bu Apple'ın adına CPU dediği şey CPU değil. Hepsini birleştirip yonga haline getirmiş. x86 filan değil yani.
Bu tarz drone gibi ürünlerde amaç aynı anda çok görüntü işlemek, ai ve matematk işlemleri yapmak değil mi? Evet.
İşte bunu FPGA'da daha hızlı yapabiliyor. FPGA'daki Verilog, Vhdl ile logic devre oluşturma işine ise buna ek başka çözümler gelecek gibi.


6760 eklentisine bak

İşte böyle bir çipi alıp bununla çok güzel bir osiloskop yapılabilir! Örnekleme, saklama, ekran tazelemeyi FPGA yapar, geri kalan işleri de CPU. Hatta ileride VHDL'imizi geliştirirsek FFT işini de FPGA'de yaptırabiliriz. Sonraki aşama da spektrum analizör :)
 

Forum istatistikleri

Konular
5,834
Mesajlar
99,520
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top