XY duzleminde hareket eden mekanizma icin yataklama

1740357772174.png

Voice Coil kontrol unitesinin ikinci prototipinin (ustteki MCU iceren kart) montaji bitti. Analog devreleri yenilenen yeni pozisyon cetvelimde 5um cozunurlugun altina (1.25um) inmeyi hedefliyorum (En sagdaki kart).

Bir onceki kartta (alttaki) Bluepill islemci karti kullaniliyordu.

Son düzenleme:
40460 eklentisine bak

Voice Coil kontrol unitesinin ikinci prototipinin (ustteki MCU iceren kart) montaji bitti. Analog devreleri yenilenen yeni pozisyon cetvelimde 5um cozunurlugun altina (1.25um) inmeyi hedefliyorum (En sagdaki kart).

pozisyon cetveli kızağa paralel değilde açılı yerleştirilirse daha hassas ölçüm yapılabilir mi?
Teknik resimde bir doğruyu istenen sayıda bölmek için resimdeki gibi bir yöntem kullanıyorduk.
Kızağın doğrusu siyah noktalı olan olsun.
Kırmızı noktalı olanda pozisyon cetveli olsun.
İki doğru arasında 60 derece olursa pozisyon cetvelinde ölçülen değerin yarısı kızak kadar ilerlemiş olacak.
geogebra-export.png

Bir nevi reduktor kullanarak cetvelin daha fazla hareket ettirilmesi gibi bir durumdan bahsediyorsun.

Bunu mekanizma haricinde nasil yapariz ki? Bilmiyorum.

Mekanik yapilacaksa da bu kadar yuksek cozunurluklerde olacak is degil.

Bir nevi reduktor kullanarak cetvelin daha fazla hareket ettirilmesi gibi bir durumdan bahsediyorsun.

Bunu mekanizma haricinde nasil yapariz ki? Bilmiyorum.

Mekanik yapilacaksa da bu kadar yuksek cozunurluklerde olacak is degil.
redüktör yok.
u borulu manometreler mesela düşük basıncı ölçemiyor.
ama borulardan birini yatırırsak aynı bölüntü ile daha düşük basınçlar ölçüyor.
WL-203-Fundamentals-of-pressure-measurement-gunt-1468-zeichnung_einzelheit_1.jpg

Bildigimiz mekanik kumpas icin cizebilirmisin?

Ilginc ve guzel seyler cikabilir.

Bildigimiz mekanik kumpas icin cizebilirmisin?

Ilginc ve guzel seyler cikabilir.
senin pozisyon cetvele nasıl aktarılacağını bulamadım.
Mekanik cetvelde gösterge bir düzeneği itmiyor.

Mavi çizgi üzerine cetvel yazamadığım için x doğrusu cetvelini kullandım.
Aslında mavi çizginin 10 cm olması lazım. :)
y doğrusu aralıklarınıda belirgin olsun diye genişlettim

Peek 2025-02-28 22-05.gif

10cm yeterli.
Mekanizmayi elle ittigimizi varsayabilirsin.

@mechanic

Bahsettigin duzenegi kumpasa uyarlamayi beceremedim. Kumpas govdesi sabit olacak. Surguyu mekanizma kimizi ok yonunde itecek.
Bu sartlarda itici kol saga dogru itelendiginde ayni zamanda yukari dogru da hareket etmek zorunda kaliyor. Bu benim isime gelmez.

1740778147670.png

Çözünürlük?
kaba hareket ilin ball screw, ince - mikrometre vernier'i kullan.
1740778196772.png
ayrıca satılıyor.

Olayi yanlis anladiniz. 1. mesajdan bu tarafa gelmeniz gerekiyor.

Kisaca X ve Y duzleminde hareket eden bir tabla var. X ve Y yonunde lineer harekette pozisyonu olcmek istiyoruz.

Daha da basit haliyle tek eksende konusursak elimizde bir kumpas var. Kumpasin surgusunu hareket ettiriyoruz. @mechanic acili yerlestirlirse bir seyler yapilabileccegii soyluyor.

Son düzenleme:
Tablayı tek eksende istediğiniz noktaya elle sürerek getirilmesi istenilmiyor mu? Mekanızmada değişikliklere gidilmesi istenilmiyorsa - ek sök tak tipi itici kol eklenir. Vernier zaten o kola monte edilmesi için. Vernier ayrıca satılıyor mikrometresiz.
Veya voice coile'a sinyal verilerek tabla istenilen noktaya getirilir. Tüm cncler böyle çalışıyor.
Bir soru - 1 mikron çözünürlük yoksa tekrarlama için isteniliyor?

Benim XY duzenegimde doner hareketi olan hic bir parca kullanilmiyor. Her sey lineer hareket yapiyor. O yuzden mikrometre vernieri isime yaramaz.
Kaldi ki cetvel sensorlerimde lineer.

Benim XY duzenegimde doner hareketi olan hic bir parca kullanilmiyor. Her sey lineer hareket yapiyor. O yuzden mikrometre vernieri isime yaramaz.
Kaldi ki cetvel sensorlerimde lineer.
Cetvelin çalışma şeklini özet olarak anlatabilir misin?
yüzey alanı büyütülürse daha hassas ölçüm yapılabilir mi?
bir birim uzunluk kaymasında bir birim alan kayacak sonuçta.
Okuma kafası açılı yerleştirilince hata çıkar mı?

Son düzenleme:
40460 eklentisine bak

Sayın Micro Step hocam; rica etsem pozisyon cetvelinin çalışma prensibi hakkında biraz daha detay verebilirmisiniz.Elektronigi kendi çabasıyla ögrenen biri olarak bu konu epey merakımı çekti.Bir projede sıvının içerisine çelik bir cubuk daldırılarak sıvının seviyesini ölçen bir cihaza rastlamıştım;kapsitif mesafe senörü diye geçiyordu.Bu kadar hassas mesafe ölçümü nasıl yapılabiliyor?

Yukarıda paylaşılmış sinus çizgileri içeren baskı devrenin lineer kapasitif sensör olduğundan haberim var.

Kumpaslara gelince:
One of the biggest benefits of digital calipers is their accuracy. Many digital calipers on the market today can provide measurement accuracy of +/-.001" with resolution and repeatability of .0003". ~ 7.6 mikron.

1740818139156.png

Hassasiyetinin sınırı altında çalıştırılması öngörülen ve axial yönde hareket eden sensöre ölçüm esnasında radyal kuvvetlerin uygulanması sakıncalı olabilir.

@alarmko

Kumpaslarda kullanilan degisik teknikler var.

Quadrature optik encoderlardaki isik var yok algilama yonteminin benzeri olarak kapasite var yok bilgisi de aynen kullanilabiliyor.
Ancak cok dusuk cozunurlukler icin kapasitif elektrodlarin boyutlari inanilmaz kuculuyor. Ustelik kapasite degeri kuculdukce elektrik alani dagilimi macro olcekteki gibi olmuyor. Zorluklar basliyor. Asil zorluk ta diyelim ki 0.1 mm eninde 1mm boyunda elektrodlar yaptin.

PCB de 0.1 mm bakir yolu elektrod olarak kullanmaya kalkarsak x4 modundan dolayi 0.025mm olcebiliyoruz.

Fakat bu elektroddan sinyal isleyen opamplara kadar 1 kac cm uzunlugunda yollar cekmeye kalktiginda elektrod hattina cok sayida kacak kapasite dahil oluyor. Bu nedenle bu teknik kullanilamiyorum. Elektrod boyutlarini buyutursen bu kez de cozunurlukden kaybediyorsun. Bu nedenle var yok yerine analog calismak gerekiyor. (Amator calismalar icin daha uygun)

Pozisyon degisimi ile analog sinyal elde ederken ya ucgen degisim ya da sinusel degisim ttercih ediliyor.

Ben sin cos teknigini kullandim.

x olculmek istenen mesafe olsun.

Eger x i bilmiyor fakat elinde sin(x) ve cox(x) sinyalleri varsa

y=tan(x) degerini hesaplayabilirsin.

y degeri elinde oldugunda x=Atan(y) den x'i hesaplarsin.

Son düzenleme:

Evet bu cok mantikli. Fakat zaten cok cok kucuk mesafelerle calistigim icin cetvel sisteminde ikinci bir mekanizma yapmak cok tehlikeli.
Yukaridaki duzenekte soyle bir imalat sorunu var.

x yonunde hareket eden olabildigince bosluksuz yapilmis bir makanizmamiz var. Buna bir kol ilave edip cetvel sensorumuzun hareketli aksamini gene x yonunde rigit olarak surukluyoruz.

Yukaridaki sistemde cetveli acili yerlestirince X yonunde itilen kolun cetvelin surgusunu hem x hem de y yonunde hareket ettirmesi yani burda tekrar bosluksuz yataklama yapilmasini gerektiriyor. Bu benim icin buyuk zorluk. um mesafelerden bahsediyoruz. (Lineer arabalar bile bu degerin cok ustunde bosluga sahipler)

Fakat akilda tutulmasi gereken bir yontem. Belki cetvelin alici ve verici elektrodlari icin farkli bir tasarimla ikinci bir mekanik yapmadan sorun asilabilir.

Forum istatistikleri

Konular
7,440
Üyeler
3,025
Son üye
can.ince

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back