yapay zeka ile deprem tahmin edilebilirmi?

nt

Emekli
Katılım
21 Nisan 2023
Mesajlar
1,215
Selam!

Son zamanlarda, yapay zeka ile deprem tahmininin mümkün olup olmadığına dair bir konuyu düşünüyorum.

Ancak, bazı uzmanlar verinin yetersiz olduğunu savunuyorlar. Örneğin, CNN'de bir üniversitenin bilgisayar bölüm başkanı bunu savunduğunu hatırlıyorum.

Ben ise veriyi bölerek ve çoğaltarak bu sorunun üstesinden gelinebileceğini düşünüyorum.

Siz ne düşünüyorsunuz? Yapay zeka ile deprem tahmininin mümkün olduğunu ve veri artırma tekniklerinin bu konuda yardımcı olabileceğini düşünüyor musunuz? Tecrübelerinizi ve görüşlerinizi paylaşabilir misiniz?
 
..zamanını yapay zekanında tahmin edebileceğini zannetmiyorum. Fakat Çin de yapılan bir çalışmada yapay zekanın olmadığı zamanlarda gün tahmini yapıldı ve binlerce insanın hayatı kurtuldu ama sonra başka bir depremde onbinlerce kişi öldü.. uygun fay hatlarında ve olabilecek en fazla veriyi değerlendirerek belki bir çalışma yapılabilir.. depremin zamanını bir gün mutlaka tespit edecek teknolojik seviye oluşacaktır..
 
  • Beğen
Reactions: nt
Bence yeterli veri olduğunda depremin zamanını değil de belli bir zaman aralığındaki olasılığını hesaplamak mümkün olmalı. Yalnız yapay zekayı eğitmek için kullanılan veri ve olay sayısı çok fazla oluyor değil mi? Bu alanda çalıştığınızdan buna siz cevap verebilirsiniz. geçmiş veriler üzerinde bile eğitilse coğrafi konuma göre verilerle olaylar arasındaki ilişki farklı olur yüksek ihtimalle, yani Amerika'daki veri-olay ilişkisini Türkiye'de muhtemelen kullanamayacağımızdan buradaki verileri kullanmak gerekir, bu da olay sayısını çok azaltıyor gibi geliyor bana.

Bir taraftan da tahminin başarı oranı düşük olduğunda insanlar için faydasız olacağını düşünüyorum, yanlış pozitif sonuçlar insanların uyarıları dikkate almamasına, güvenmemesine, riske karşı duyarsızlaşmasına sebep olur. Halbuki tahminin isabetliliği %25 falan bile olsa bizim gibi ülkelerde faydası çok olur.
 
  • Beğen
Reactions: nt
yeterince veri mevcut oldugunu düşünüyorum hatta bir listede yaptım ama aralarındaki ilişkileri daha iyi anlamak lazım örneğin asteroid çekim kuvveti geçiş rotası uzaklıgı onun dünyaya etkisi gibi yada saat ve tarihi mili saniyeler olarak almak yada matris yazıp daha da bölmek gibi

@semih_s veri ne kadar fazla ise tahmin doğrulugu o ölçüde artıyor
 
yeterince veri mevcut oldugunu düşünüyorum hatta bir listede yaptım ama aralarındaki ilişkileri daha iyi anlamak lazım örneğin asteroid çekim kuvveti geçiş rotası uzaklıgı onun dünyaya etkisi gibi yada saat ve tarihi mili saniyeler olarak almak yada matris yazıp daha da bölmek gibi

@semih_s veri ne kadar fazla ise tahmin doğrulugu o ölçüde artıyor
Asteroidlerin etkisi rahatça göz ardı edilebilir, burnumuzun dibinde gelgitlere sebep olabilen ay varken asteroidin sebep olduğu etki milyarda biri kadar değilse milyonda biri kadar olur.
 
Japonya'da cok sayida sismik sonsor ile veri toplayarak depremin ne zaman olacagini tahmin edecek bir sistem uzerinde calisiyorlar. Ama bunun icin su an varolandan cok daha fazla sensor ve bu sensorler tarafindan toplanacak cok fazla veriye ihtiyac varmis. Bu verilen islenmesini de yine A. I. yaptiracaklardir. Insanlarin basedebileceginden cok daha buyuk bir veri seti olacak cunku. Bir fay hatti civarinda kirilim olmasi icin oradaki baskinin artmasi gerek. Bunun icin o bolgedeki plakalarin kayma miktarini, ne kadar basinc olustugunda kirilim yasandigini, kirilmadan once nerelerde minik depremlerin olustugunu bilmeleri gerek. Bu veriler dunya capinda yillarca toplanmasi ve analiz edilmesi gereken veriler. Bunlar yapildiginda en azindan bir bolgede yakin zamanda ve tahmin edilen siddette deprem olacagi tahmin edilebilir yapay zeka tarafindan.
 
  • Beğen
Reactions: nt
Aktif faylarda rutin olarak ölçümler yapılıyor Celal Şengör anlatıyordu yanılmıyorsam.

Bu yüzden diyorlar zaten şu bölgede sıkışma var boşluk var diye. Ama dinleyen kim.
 
  • Beğen
Reactions: nt
Bu konuda olumsuz düşündüğüm için cevap yazmamıştım ama madem adım geçmiş düşüncemi ekleyeyim. Verilerden elde edilecek sonucun ancak istatiksel bir tahmin olacağını düşünüyorum. İstatistikler fikir verebilir ancak sonuç vermez.
 
  • Beğen
Reactions: nt
Kahraman Maraş depremini Maraş ta yaşayan biri olarak ben dahil konuştugum 10 kişiden 7'si o gece üzerlerinde degişik bir huzursuzluk uykusuzluk hisseddigimiz konusunda hemfikiriz ve çok sayıda kişi o gece saat 4 de depremi uyanık canlı canlı şahit olduklarını idda ediyor. büyük deprem öncesi öncü depremlerde fabrika bahçesinde köpeklerin saatler önce aşırı havlamasına bizzat şahit oldum.
Varmak istedigim nokta bizim aletlerimiz ölçsede ölçmesede deprem bir şekilde toprak üstüne bir iki saat öncesi haber veriyor .Umarım bir an önce çözülür.
 
Bu konuda olumsuz düşündüğüm için cevap yazmamıştım ama madem adım geçmiş düşüncemi ekleyeyim. Verilerden elde edilecek sonucun ancak istatiksel bir tahmin olacağını düşünüyorum. İstatistikler fikir verebilir ancak sonuç vermez.
Olumsuz düşüncelerinizi paylaşmanız da önemlidir. Deprem tahmini konusu gerçekten karmaşık bir alan ve istatistiksel tahminlerin belirli bir hata payı vardır. Olumsuz görüşünüz istatiksel tahminlere mi? yoksa gelişmiş abaküsemi?
 
Kahraman Maraş depremini Maraş ta yaşayan biri olarak
öncelikle geçmiş olsun yıkıcı bir deprem yaşamak çok zor bir durum (hoş biz doğu avrupa mimarisine devam edersek daha başımıza çok yakım gelicek ama) sizce bir depremi yaşamış biri olarak ki bunun ağır psikolojik sonuçları var, tahmini görmek panikletirmi en büyük düşüncem bu yoksa yapayzeka ile oyun hamuru gibi oynuyorum. Ancak doğru bilgi ve hazırlık, panik yerine bilinçli bir tepki sağlayabilir diye düşünüyorum sizin fikriniz nedir ?
 
taziyen için teşekkur ederim.
Biz maraşlılar olarak bir deprem bekliyorduk hatta nerelerin bile yıkılacagını biliyorduk ve yıkıldı. dolayısıyla bende panik vs oluşmaz şahsen bana öyle bir bildirim gelse buludugum yer e göre tepki veririm google bir kaç kez de 4 üzeri artçılara bir iki dakika önce bildirim gönderdi. Birde panik insanlar, kadınlar çocuklar ve böyle panik ortam bekleyen leş yiyiciler var çok ciddi güvenlik sorunu ortaya çıkartır ki ben ce deprem den daha tehlikeli olur.
 
..google bir iki dakika önce nasıl bildirim gönderdi?
 
.. Göksun a mesafeniz ne kadardı?
 
..google bir iki dakika önce nasıl bildirim gönderdi?
Google ve Oxford un depremlerin tahmin edilmesi ile ilgili ortak çalışmaları var.İlk deprem anının tahminde iyi değiller ancak artçıl depremlerde 2-3 dakika öncesinden tahmin yapabiliyorlar.
(Yapay zeka ile depremler önceden tahmn edilebilirmi" başlıklı bir kaynakta okudum)
Ayrıca deprem tahmininde veri olarak atmosferdeki bazı değerleri de kontol ediyorlar
 
.. biraz önce google a baktım:)
telefonlardaki ivme ölçerden bilgi alıyormuş..
demekki Göksundaki bazı telefonların ivme ölçerinden aldığı bilgiyi deprem dalgası size ulaşmadan telefonunuza gönderdi..
.. 4.5 civarındaki depremi yaklaşık 70 km den hissetmişseniz oranın zemini kötü olmalı..
S ve P dalgalarının hız farkından yararlanıp belli bir mesafeye ön uyarı verilebiliyormuş.. bu google dan ayrı bir sistem.. bu sistem ne yazık ki depremin odağına yakın yerlerde işe yaramıyor..
 
  • Beğen
Reactions: nt

Forum istatistikleri

Konular
5,917
Mesajlar
100,977
Üyeler
2,502
Son üye
FURKAN1

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top