Her halükarda eğitilecek YZ, simülasyon ortamında kontrolleri rastgele veya bir kurala göre değiştirip deneyler yapacak. Bu deneylerin sonuçlarına göre parametrelerin olumlu veya olumsuz etkisini değerlendirecek.
Parametrenin etkilerini değerlendirecek bir fonksiyon yok ortada. YZ matematiği keşfedecek değil ya. Mesela diyelim ki rudder inputunun ne kadar raw rate yaptığının sınanması lazım. Bunun için de yaw rate bir sonuç olarak tanımlanmış olmalı. Benzer şekilde pitch rate de böyle.

YZ uçak düştü-düşmedi diye değil, yapılan deney şartları altında inputlar sonucunda ortaya çıkan bir sürü farklı sonucu işler. "Pitch rate" verisini de çıktı olarak dikkate alır. Kontrolden çıkmasına, stall olmasına vs sebep olan pitch rate olabilir, attack angle olabilir.... Kontrol etmeye çalıştığı şey aslında bunlar olur.

@nt sorup duruyorum verdiğin bilgi :
simule ediyorum fırtınayı uçağı stabil tutması + puan sağsola savurması -

Uçağın sağa sola savrulması hangi veri? Nasıl sayısallaştırıyorsun?
 
Benim de demek istediğim bu. Sonradan entegre etmeye çalışmak, baştan kütüphane ile çalışmaktan kat kat zor.
bence yanılıyorsun usta zaten eğiteceğim için "gaz kollar = (oyunda artık bu ne ise)" çok basit.
Asıl sorunum eğiteceğim modelin eksiği olmaması hem bunu python'la yapmak için bir çok yöntem var oyunla iletişim kurmak için hazır oyunları unutlatım bir saniye bunu kendimde yapabilirim terminalden verileri görebilirim ama bununla uğraşmak istemediğimden yapıyorum. bu modeli bir drone'a yüklersin yada rc uçağa sadece komutları eğittiğim modele uygun hale getirmek yeterli
 
Konu çok karışmış ancak yine de bir şeyler yazayım istedim. Daha önce benzer sistemler üzerine çalıştım. Bu nedenle böyle bir projede bence öncelikli olarak çıktıları yani hedefleri belirlemek gerekir örneğin bu sistem bir simülasyon yazılımında kullanılacaksa durum farklı gerçek bir uçağı kontrol edecekse durum farklı olacaktır örneğin uçuş sistemlerinde genel uçuş işlemleri kontrol eder.
Diğer bir sistem ise bahsettiğim hedefe yönelik kontrol mekanizmalarıdır bunlar verileri uçuş kontrol sisteminin telemetri çıkışlarından (MAVLINK yada UAVCAN benim bildiklerim) alarak karar verme ve operasyonel işlemleri yapar bu durumda örneğin bir hedef takip söz konusu ise görüntü işleme ile hedef takibe ilişkin parametreler elde edilip bu karar birimine aktarılır bütün birimler Redundancy amacıyla birden çok ünitenin aynı şekilde çalışabilmesi üzerine tasarlanmıştır. Bu durumda sizin de sistemin hedefi bir uçak üzerinde çalışmak ise o zaman verilerin telemetri ve görüntü işleme sisteminden gelmesi gerekir uçuş simülasyonunda çalışacak ise o zaman uçağa ait ilgili parametreler simülasyonlar hazır olarak gelebilecektir ve hatta hedef konumu da bu sistem üzerinden gelecekse o zaman işlemler oldukça basit olacaktır.
Q learning basitçe iterative öğrenme olarak ifade edilebilir şöyle ki sizin de bahsettiğiniz gibi sistem aslında bir oyunu öğrenen bir kişi gibi davranarak önce uçağı kullanmayı sonra da sizin hedef olarak verdiğiniz şeyler örneğin bir yere çarpmamak olabilir ya da bir hedef yok etmek bunları gerçekleştirmek üzerine optimize olur en temel örneklerinden biri chrome browser üzerinde internet kesildiğinde ortaya çıkan dinazor oyununu oynamayı öğreten örneklerde görülebilir. Bence çok eğlenceli bir alan bu yöntem ile çok sayıda rekabetçi e-spor oyununu oynayan örnekler gördüm. Aralarında PlayStation görüntüsünü HDMI üzerinden alarak görüntü işleme yapan çıktı çıktıları ise kablosuz olarak kontrolcü gibi sisteme ileten örnekler var.
Kendi adıma gelişmeler oldukça projenizi görmeyi çok isterim. Naçizane bir tavsiye olarak daha sonra gelerek konuyu okuyan insanların kaybolmaması ve rahatça anlayabilmesi için bu tarz projelerde ilk 3-4 mesajı rezerve olarak yazıp sonrasında alttaki yazışmalarda derlediklerinizi anlaşılabilir bir şekilde bu mesajlara yazabilirsiniz böylece konuya yeni gelenler genel kalabalığı okumadan derli toplu bir şekilde sizin projeyle ilgili gelişmelerden haberdar olabilir.

Normalde yazın bu kadar düzenli değildir uzun olacağını bildiğim için sesli yazdırma ile yazdım anlayışınız için teşekkürler.
 
  • Beğen
Reactions: nt

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,848
Mesajlar
99,751
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top