Yeni güç kaynağı projesi.

Kaç watt olacak diye soran kendileri :)
demekki hala sarıyorlar bu güzel haber,
ben zamanında 50 tane kadar 10W 2 çıkışlı sardırmıştım güzel ustası vardı oranın zırıldayan olursa hemen alıp zırıltısını kesiyordu ya o ustamız işten ayrıldı yada artık eskisi kadar ilgili değiller

Kaç watt olacak diye soran kendileri :)
Şimdi tekrar düşününce ben anladım sanırım. Watt zaten yanlış birim VA demeliler ama bu sorunun amacı büyük ihtimalle şu, mesela senin 2 adet çıkışlı trafon olsun, 2 tane 12V 1A sekonder istiyorum dedin ancak aynı anda iki sargı yüklenmeyecekse adam bunu 15VA da sarabilir, büyük ihtimalle bu yüzden soruyor.

@coder sen en iyisi EKA trafo ile görüş. Onlara birkaç tane trafo sardırmıştım, konuya hakimdirler.

Yalnız trafonun hesaplarında kondansatör şarj akımlarını hesaba katmamışım. Ayrıca simulatörde diyotların forward voltajlarının çok iyimser olduğunu farkettim. 3A akım çekiliyorken o diyotların üzerinde 0.8V dan fazla düşer. Daha kötümser değerlerle yeniden hesaplamamız lazım ve muhtemelen trafoya daha fazla güç marjı verilmesi gerekecek. Yarın hesapları burada açık olarak yaparım başkaları da kontrol eder.

Merhaba, genel bilgilerim dahilinde olanları paylaşayım. Eksik yanlış olanlar varsa profesyoneller düzeltsinler lütfen.
30 volt 3 amper bir güç kaynağı 90 watt yapar. Bu gücü sağlamak için ve de kaynağı daha kullanışlı hale getirmek için 2x18 volt 36 voltluk bir sekonder çıkış düşünürüm. %50 trafo ve diğer toleransları da düşünürsek 135 watlık bir trafo gerekir. standart 150 watlık idealdir. Toroidal olursa daha verimli ve de daha az yer kaplar. Özetle 2x18 çıkışlı 135-150 watlık bir trafo iş görecektir. Kolay gelsin.

Not: 4x9=36 sekonderler olursa
9-18-27 ve 36 kademeleri de olabilir.

Son düzenleme:
Kondansatör şarj akımlarını da işin içine katınca işin şekli baya değişiyor. Çok daha fazla marj vermek gerekiyor. Ayrı bir konuda tartışalım bunu.

Benim kafamda az çok netleşti ama belki başkalarını itirazı olabilir. Ama bir an önce başlayayım diyorsan aşağıda uygun marj verilmiş özellikte trafoyu sardırabilirsin. Bir de birkaç ilave detay daha var. Yukarıda @Mehmet.b kademeli sekonder kullanmayı önermiş. Belki ilk revizyonda bunu yapmazsın, ama yapacağın zaman da yeni trafo almamak için baştan bunu da yaptırmakta fayda var.

Benim güncellenmiş hesaplara göre senin şöyle bir trafo sardırman lazım

Primer:
1 x 230VAC

Sekonder 1:
34V, 7A. Bu sekonderden bir 12V, 24V için orta uçlar çıkartacağız

Sekonder 2:
12V, 1A

Sekonder 3:
12V, 1A

Toplam güç 34x7 + 12 + 12 = 262 VA

Bu hesaplamada, diğer konudaki dokümanların bahsettiği 1.8 kat marjı koydum. Bir de ilave biraz marj da koydum trafonun rahat çalışması için.

Ama biraz beklemekte fayda var. Hesapları bir de şok bobini koyarak yapacağız. Bu konunca akım ve güç gereksinimi baya azalacak gibi duruyor.

Benim kafamda az çok netleşti ama belki başkalarını itirazı olabilir. Ama bir an önce başlayayım diyorsan aşağıda uygun marj verilmiş özellikte trafoyu sardırabilirsin. Bir de birkaç ilave detay daha var. Yukarıda @Mehmet.b kademeli sekonder kullanmayı önermiş. Belki ilk revizyonda bunu yapmazsın, ama yapacağın zaman da yeni trafo almamak için baştan bunu da yaptırmakta fayda var.

Primer:
1 x 230VAC

Sekonder 1:

Sekonder 2:
12V, 1A

Sekonder 3:
12V, 1A

Bu hesaplamada, diğer konudaki dokümanların bahsettiği 1.8 kat marjı koydum. Bir de ilave biraz marj da koydum trafonun rahat çalışması için.

Ama biraz beklemekte fayda var. Hesapları bir de şok bobini koyarak yapacağız. Bu konunca akım ve güç gereksinimi baya azalacak gibi duruyor.
Ben matematiksel hesaplara pek hakim değilim biliyorsun abi ama 3A almak için 7A biraz fazla geldi gözüme. Acaba biraz çinli kafasıyla mı düşünsek? :katil2:

Ben matematiksel hesaplara pek hakim değilim biliyorsun abi ama 3A almak için 7A biraz fazla geldi gözüme. Acaba biraz çinli kafasıyla mı düşünsek? :katil2:

Bu trafo, olabilecek en olumsuz senaryoya göre hesaplandı ve onun üstüne de marj verdik. yani bu trafo gece gündüz, 7/24 maksimum güçte çalışır ve hiçbir soğutma istemez. Eğer şok bobini konursa daha düşük güç de aynı işi görür. Eğer fan ile soğutma yaparsan marjı daha da azaltabilirsin. Bunlar bu işin optimizasyonları. Mesela Korad ne yapacak? Para kazanacak, o yüzden yapabildiği her şeyi yapıyor masraftan kısmak için. Ama işi yeni öğreniyorsan önce, pahalı ucuz bakmadan çalışan birşey yaparsın, sonra optimize edersin.

Primer:
1 x 230VAC

Sekonder 1:

Sekonder 2:
12V, 1A

Sekonder 3:
12V, 1A

Peki soyle olsa : 2x17V / 5A. Bu 17V'un 12.V'unda da yine 5A olarak cikis alinsa. Istendigi zaman +- calisan guc kaynagi, istenildiginde tek calisan guc kaynagi olsa. 12V uclarda cok gusuk gerilimlerde fazla yuk binip guc kaynaginin isinmasini engellemek icin kullanilsa. Boyle olunca 7A olmasina da gerek kalmaz. Belki 0 ucun oldugu yerin alt tarafina sonradan 12V / 1A ek trafo takilabilir Opamp vb icin. Ya da sarilirken ek sargi olabilir. Tek cikisli guc kaynagi olarak kullanildigi zaman +- alinabilmesi icin. Toplamda 2x85W + 12W iki sargi yani.

Güç kaynağının 3A vermesi isteniyor. 1.8 kuralını uygularsak, trafo sekonder akımının 5.4 A olması gerekiyor. Biraz da biz marj koyuyoruz, 7 A diyoruz. Senin önerdiğin değişiklik nasıl bir fayda sağlayacak anlamadım. İki tane ilave 12V sargısının güç kaynağının ana çıkışı ile ilgisi yok, onlar voltaj/akım göstergesi için veya işte USB haberleşme, FAN gibi ilave özellkiler için kullanılacak.

Ha gayret netleştiriceğiz trafoyu inşallah :)

Günün sonunda acemi adama anlatır gibi bana şu şu özelliklerde trafo sardır deyin, önümüze bakalım.

Son düzenleme:
Güç kaynağının 3A vermesi isteniyor. 1.8 kuralını uygularsak, trafo sekonder akımının 5.4 A olması gerekiyor. Biraz da biz marj koyuyoruz, 7 A diyoruz. Senin önerdiğin değişiklik nasıl bir fayda sağlayacak anlamadım. İki tane ilave 12V sargısının güç kaynağının ana çıkışı ile ilgisi yok, onlar voltaj/akım göstergesi için veya işte USB haberleşme, FAN gibi ilave özellkiler için kullanılacak.
12-17 olunca kademeli olarak kullanilabilir demistim. Regulatore fazla yuk binmez boylece. -12V sargisi da 2x17 olarak degil de tek 34V seklinde kullanilirken opamplar icin -V olur. Istenirse fanlar ve gostergelerde buradan beslenebilir. Sonucta fana 0/+12V vermekle -12V /0V vermek arasinda bir fark yok.

Şunu mu diyorsun?

Sekonder 1:
17V 7A ve 12V da orta ucu var.

Sekonder 2:
17V 7A ve 12V da orta ucu var.

Bunları seri bağlarsan röle ile 34V 3A tek güç kaynağı olur. Gene röleler ile 0 - 12 - 24 - 34 V kademeli tek sekonder yapılandırılabilir.

Ayrı kullanırsan da 15V 3A iki ayrı güç kaynağı olur.

Bu yapı da güzel. Esnek bir sistem olur.

Sonucta fana 0/+12V vermekle -12V /0V vermek arasinda bir fark yok.

Fan sekonderleri ayrı. Lineer güç kaynağının doğrultucusundan fanları çalıştırıp ilave noise yüklemek istemeyiz.

Ok, o ayri olsun. Peki voltajin tek uclu olmasi yerine, madem ozel sarilacak bu, kademeli olmasi daha iyi olmaz mi? Baslangicta cok ayrintiya girmese bile daha sonra kademeli guzel bir guc kaynagi yapabilir tekrar masrafa girmeden.

Son düzenleme:
Evet trafoyu kademeli yapmak daha mantıklı. Zaten benim speclerde de kademeli olarak belirttim.

İlk başta sadece 0 - 24 VAC sargısını kullanacak zaten. Devrenin orijinal hali en fazla 24 VAC ile çalışabiliyor ve en fazla 24 VDC gibi bir çıkış verebiliyor. Daha yüksek voltajlarda opampler havaya uçuyor.

Sonra benim yaptığım iyileştirmeler uygulanınca artık daha yüksek AC voltajlarla çalışabilir ve çıkıştan da 30V alabilir.

Sonraki aşamada da Gökhan'ın çalıştığı dijital devreyi yapar ve kademeleri kullanmaya başlar.

Evet trafoyu kademeli yapmak daha mantıklı. Zaten benim speclerde de kademeli olarak belirttim.

İlk başta sadece 0 - 24 VAC sargısını kullanacak zaten. Devrenin orijinal hali en fazla 24 VAC ile çalışabiliyor ve en fazla 24 VDC gibi bir çıkış verebiliyor. Daha yüksek voltajlarda opampler havaya uçuyor.

Sonra benim yaptığım iyileştirmeler uygulanınca artık daha yüksek AC voltajlarla çalışabilir ve çıkıştan da 30V alabilir.

Sonraki aşamada da Gökhan'ın çalıştığı dijital devreyi yapar ve kademeleri kullanmaya başlar.
Kademe olayi en iyi triyakla mi olur? Opamp ayarlanan voltaja gore uygun ucu mu tetikliyor?

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,944
Üyeler
2,821
Son üye
Sfkzdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back