yurt dışından tedarik hakkında

hasank

Yeni Üye
Merhaba,

Bu sene bitirme tezim kapsamında bir RF PCB tasarlıyorum. Tasarımımda kullandığım komponentleri Mouser üzerinden getirtmeyi planlıyorum. Mouser Türkiye üzerinden verilen siparişlerde gümrük işlemleri nasıl ilerliyor? Komponentlerin fiyatları yaklaşık 130 Euro civarı tutuyor; bu tutar gümrükte herhangi bir sıkıntı yaratır mı? Ayrıca akademik bir proje olduğu için gümrük vergisi veya KDV konusunda herhangi bir muafiyet söz konusu mu? Eğer böyle bir muafiyet varsa bundan nasıl yararlanabilirim?

ve son olarak, PCB'yi JLCPCB ile ürettirmeyi planlıyorum. Üretilen PCB'yi Türkiye'ye getirmek için nasıl bir yol izlemeliyim? Kargo firması tercihi, gümrük süreci ve ek masraflar konusunda bilgi ve deneyimlerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler.

akademik olarak bir gümrük muafiyeti yok. teknofest katılımcıların birşeyler vardı ama orada da ilgili evrakları almak gümrükler uğraşmak vs değmeyebilir. teknokentlerde bazı avantajlar var ama bu da gene uğraştırıcı. teknokent yönetimi o siparişin argede kullanılacağını kabul edecek muafiyet belgesi verecek bu belge gümrüğe işlenecek gibi prosedürleri var.

mouser, digikey, farnell gibi firmaların türkiye temsilcileri var siparişi oradan geçiyorsun kapıya kadar geliyor. tabi %20 kar marjı ve %20 kadar da kdv ekleniyor.

pcb için haftalık yükleme yapan firmalar var. jlc'den pcb getiren bir sürü firma çıktı iyisi hangisi bilmiyorum ama getirecek biri çıkacaktır. burada da çok özel bir pcb değil ise 10-15 usd kadar tutabiliyor.

özetle en mantıklı yol aracıları kullanmak.

Cevabınız için sağ olun. PCB için birkaç şirkete fiyat sordum; JLCPCB'den kargo dahil 70 dolara gelen PCB'ler için yaklaşık 130–150 dolar + KDV fiyat verdiler, tedarik süreleri de bayağı uzundu. Mouser için de sadece Fidersandan geri dönüş alabildim, ancak anladığım kadarıyla onlarda yalnızca kurumsal müşterilere ve şirketlere hizmet veriyorlar. Mouser Türkiye üzerinden verilen siparişlerde gümrük işlemleri nasıl oluyor? direkt mouser üzerinden verdiğimiz siparişlerden bir farkı varmı acaba?

Teşekürler.

gümrükten pcb veya komponenet geçiremezsiniz. daha doğrusu geçirebilmek için tüm standart ithalat prosedürünü uygulamak gerekir. bu da çok masraflı olur.

aynı malzemeler tahminince digikeyde de vardır ekom kurumsal veya bireysel satış yapıyor. ben defalarca bireysel olarak aldım.

jlc için daha uygun fiyat veren ufak firmalar var. haftalık yükleme yapıyorlar. toplamda 10-14 günde geliyor malzeme. yalnız siparişi verirken eğer özel bir stacklup ta da prepreg türü olacak ise bunu arcıya çok iyi iletmek hatta sipariş ekranını görsel olarak doğrulatmak lazım.

bu arada eğer pcbnin jlc'deki fiyatı 70 dolar tutuyorsa türkiyeye 150 dolara gelmesi aslında normal. çünkü üzerine satıcı karı, %30 gümrük ve %20 kdv ekleniyor.

gümrükten pcb veya komponenet geçiremezsiniz. daha doğrusu geçirebilmek için tüm standart ithalat prosedürünü uygulamak gerekir. bu da çok masraflı olur.

aynı malzemeler tahminince digikeyde de vardır ekom kurumsal veya bireysel satış yapıyor. ben defalarca bireysel olarak aldım.

jlc için daha uygun fiyat veren ufak firmalar var. haftalık yükleme yapıyorlar. toplamda 10-14 günde geliyor malzeme. yalnız siparişi verirken eğer özel bir stacklup ta da prepreg türü olacak ise bunu arcıya çok iyi iletmek hatta sipariş ekranını görsel olarak doğrulatmak lazım.

bu arada eğer pcbnin jlc'deki fiyatı 70 dolar tutuyorsa türkiyeye 150 dolara gelmesi aslında normal. çünkü üzerine satıcı karı, %30 gümrük ve %20 kdv ekleniyor.
pcb için gümrük vergisi %0, sadece kdv + satıcı karı ekleniyor

Ardiye bedeli vs çıkıyor mu? Onlar yüksek diye biliyorum. Hiç ardiyede bekletmeden geçebiliyorsa iyiymiş.

Ardiye bedeli aslında yüksek değil, gümrük ufak paketler için kurgulanmamış. Ufacık paket takılınca sıkıntı oluyor. 200 dolarlık mal alıyorsunuz vergisi %0 bile olsa gümrük 500 dolara maloluyor çünkü müşavirlik ücreti zart zurt gibi şeyler paket 2000-3000-5000 dolar olsa da aynı çıkıyor. Bu firmaların en büyük avantajı bu, bir sürü insandan sipariş aldıkları için bu bedeller bölünüyor ufacık kalıyor.

kendiniz getirmeyi düşünmeyin bile. Aracı firmalar üzerinden getirteceksiniz. Yoksa günün sonunda gümrük canınızı çok yakar.

Gümrük aslında can yakmıyor.
Bilmediğimiz bir iş olduğu için komisyoncu gerekiyor.300usd?

kendimiz yapabilsek olay çözülecek. bu işe el atan yeni başlamış arkadaşlar olayı çözmüş. o da başkasına yaparken hakkını alacaktır.

Büyük ihtimalle bilgisayar ortamında yapılan kolay bir iştir. Bilmediğimizden korkuyoruz büyütüyoruz. Kendi beyannamemizi vermek işin özü. Vergi mükellefi olmak gerekir şahsi ithalat yoktur.

100usd mal getirip sadece KDV damga vergisi gibi şeyler ödeyerek malı alabiliriz. Bazı ürünler için ekstra vergi vardır onları zaten öderiz. Tareks gibi durumlar var sertifika gerekebilir. Böyle ağır konular için önceden araştırma yapmalı. Hepimiz gümrükçü olacağız :). Gümrük forumuna hoş geldiniz

Son düzenleme:
@frekans50 sen herhalde Türkiye'den bahsetmiyorsun. Getirdiğin mal bedava bile olsa, en az 300 dolar masraf çıkıyor. Bu gümrük müşaviri ücreti değil. Ayrıca haftalarca uğraşman gerekiyor gümrükte, onun da zaman ve lojistik maliyetini katman lazım. Bir de TAREKS veya TSE lik olma durumu var. Bunlar araştırarak çözülecek şeyler değil, tamamen gümrük memurunun insafına kalan şeyler.

Kısacası, süreçteki belirsizlik, çok yüksek harçlar/ücretler ve uzun süren işlem süreleri Türk gümrüğünün yıllardır değişmeyen realiteleri. Bu ortamda, standart hardware'in ötesinde, teknolojinin ileri sınırlarında ARGE yapmak hayal. Zaten kimse yapmıyor, herkes silikon vadisi gibi bu tip sorunların olmadığı yerlerde ARGE yapıyor.

Fikrinize saygı duyuyorum. 300 dolar müşavirlik vermek zorunda değilsiniz, fiyat ve hizmet kalitesi olarak güvendiğiniz insanla çalışmalısınız. İsteyen kendisi uğraşabilir tabiki.

bireysel ithalat yapan kim olursa olsun çoğunlukla muayene memuru eski bir personel olmadığınızı anladığında ürünü muayeneye ayırttırıyor.Geçen sene sadece ürün bedeli kadar muayene ücreti ödedim.Bu sadece bir kesit ödemeden:) ordino ardiye muayene ek vergi kdv vs derken ürünü gümrüğe terk etmek daha ucuz oluyor.

forumda bu islerle ugrasan bir arkadasimiz var. kendisi siradan bir vatandas fakat sureci cozmus ve urun gecirebiliyor, hatta konusu forumda vardi, @necdetsanli

Forum istatistikleri

Konular
9,195
Üyeler
3,752
Son üye
hizli Otomasyon

Son kaynaklar

Back