Yurtdışında PCB yaptırmanın güncel maliyeti

7 inci madde nasıl bir madde anlayamadım. Böyle birşey için hangimiz (Selçuk Bayraktar hariç) Cumhurbaşkanından özel muafiyet isteyebilir.

Bir ümit işte. Kişiler ve arge yapan 5'den az çalışanı olan şirketler bilimsel araştırma ve test cihazlarını, entegre, PCB vb malzemeleri belli bir tutara kadar gümrüksüz getirtebilir, gibi bir karar yayınlasalar, bu maddeye ithafen dedim, içimden.

Sonra "Biz Norveç miyiz, kendine gel" deyip uyandım tabi :)

O şekilde "gümrüksüz" "belli sayıya kadar" "şu amaçla" gibi ifadeler olan bir yönetmelik çıkarılırsa, bizim millet onu sonuna kadar kötüye kullanır. İhtiyacı olan da olmayan da yapar bunu.

Teknokentteki bir firmaya bu kadar bürokratik engel çıkarılması, gümrük maliyetlerini, personel, hizmet ve zaman maliyetine dönüştürüyor. Fayda elde edileceğine, yerine göre zarar bile edilir. Bırak teknokentteki adam istediği cihazı, komponenti ve hizmeti satın alsın. Satın alınan test cihazını ve komponenti de 5 yıl satamasın. Sadece ürün haline getirdiği şeyi satabilsin. Teknoketteki firmaya default olarak güven, ama denetle. Kötü niyetli bir faaliyeti de yakalayınca canına oku.

Merhaba arkadaşlar ülkemizde tasarımı verdikten sonra maksimum bir haftada elimize ulaşsa.
Maliyeti :
Çift Yüz Pcb
Ölçü : 10x10 cm
Adet : 10 Adet
İmalat : 5 $
Nakliye : 23 $
Toplam : 28 $
Yani şunu demek istiyorum çine ve nakliyeye ödediğimiz bedele
28 $ + Kdv tutar ile maksimum bir haftada elimize ulaşsa ülkemizde imalat yaptırır mısınız.
Değerli düşüncelerinize saygı duyuyorum.Bunu yapmak çok zor değil.Düşüncesini aktaran tüm arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Eğer delik geçişlerini yapabiliyorsan, solder mask, silk screen, kalay kaplama da yapabiliyorsan, çözünürlük Çinliler kadar olmasa bile, mesela 0.3 mm olsa bile, Ben Çin fiyatına göre %50 daha fazla ödemeye razı olurum.

Ama ileriye dönük olarak sürenin kısalması lazım. Eğer 1 hafta, sonradan 2 hafta olursa, veya 1 hafta bile kalırsa, bu süre yerli üretim için çok uzun. Bir günlük kargo süresi varsayımı ile 3 günde PCB müşterinin eline geçmesi lazım bence.

Eğer delik geçişlerini yapabiliyorsan, solder mask, silk screen, kalay kaplama da yapabiliyorsan, çözünürlük Çinliler kadar olmasa bile, mesela 0.3 mm olsa bile, Ben Çin fiyatına göre %50 daha fazla ödemeye razı olurum.

Ama ileriye dönük olarak sürenin kısalması lazım. Eğer 1 hafta, sonradan 2 hafta olursa, veya 1 hafta bile kalırsa, bu süre yerli üretim için çok uzun. Bir günlük kargo süresi varsayımı ile 3 günde PCB müşterinin eline geçmesi lazım bence.
Hocam silkscreen olmasa olur mu? Bu işte bence üreticilerin takıldığı yer burası. 120'lik ipekle 0.3mm ve altı detaylar çıkmıyor. 140'lık ipek kullanılıncada boyanın seyreltilmesi gerekiyor yüzeyi tutmuyor.

Hocam silkscreen olmasa olur mu? Bu işte bence üreticilerin takıldığı yer burası. 120'lik ipekle 0.3mm ve altı detaylar çıkmıyor. 140'lık ipek kullanılıncada boyanın seyreltilmesi gerekiyor yüzeyi tutmuyor.
Hocam silkscreen olmasa bu sefer hangi pin neydi için sürekli şematiğe bakmak gerekmez mi?

Hocam silkscreen olmasa bu sefer hangi pin neydi için sürekli şematiğe bakmak gerekmez mi?
Hocam siz müşteri olarak haklısınız ama bizde üretici olarak biraz çaresiziz. Bu baskıları yapan makineleri satın alamıyoruz yada şöyle söyleyeyim kendi adıma satın alamıyorum, çok pahalılar. Tabii ki gerekli geliştirmeleri yapacağız zamanla ekleyeceğiz satın alacağız veya baştan yapacağız. Ben kendi adıma konuşursam bir tane yapmaya çalışıyorum piezo kristal ile bu boyaları püskürten lazer ile kürleyen bir sistem ama birden olmuyor. Tek makine veya tek hat çalışmıyor. Bir yerde cnc makinesi başka bir yerde temizleme sistemi baska bir yerde kaplama ünitesi başka bir yerde aşındırma başka bir yerde pozlama başka bir yerde serigrafi. Önceliklerimiz oluyor benimki hassasiyet mesela cnc makinesinin ve pozlama sisteminin hassasiyeti çok önemli. Silkscreen yapılmamış bir kartı müşteri kabul edebilir ama deliği kaplanmamış kartı almaz veya silkscreen yapılmamış bir kartı müşteri kabul edebilir ama kaplama yaparken kanserojen emisyon yayan kimyasallar kullanılmış , siyanat tuzları kullanılmış(bir kaç tuz hariç) kartı müşteri almaz. Almamalıda zaten. Öncelikler belirliyoruz bunuda müşteriye anlatıyoruz. Bizim Çin seviyesine gelmemiz 2 seneyi bulur buda sadece tek yüzlü ve çift yüzlü kartlara yatırım yaparsak. E buda yavaş oluyor sonuçta yatırımcı bulamıyoruz ve kardan argeye para ayırıyoruz. Biraz hızlı cevap vermek zorunda kaldım kusura bakmayın.

prototiplerde silkscreen çok önemli değil. soldermask ve delik içi kaplama düzgün olsun yeterli

prototiplerde silkscreen çok önemli değil. soldermask ve delik içi kaplama düzgün olsun yeterli.
Hocam zaten açıkca müşteriye anlatıyoruz. Her iş için geçerli değil ama 0.3mm ve altı deliği kaplayamıyoruz diyoruz veya hocam bunun soldermaskı bizde çıkmaz silkscreen yapamayız buna diyoruz. Dediğim gibi 0.3mm ve altı detaylar 120'lik ipek ile çıkmıyor. Bazı işlerde herşey mükemmel oluyor hepsi çıkıyor bazı işlerde sadece silkscreen çıkmıyor. Sonuçta bunu ragle ile bir insan çekiyor değişken inanılmaz fazla. Tabii ki bu durum arkamamıza yaslanmamızı sağlamıyor Çinli yaptıysa bizde yapacağız sadece zaman ve para meselesi.

ipek vs. insan hassasiyetine dayalı 1980 teknolojilerinden uzaklaşmak lazım. güncel teknoloji uv inkjet baskı. aslında masaüstü uv yazıcılar var ama onların kullandığı boya kimyasallar ve ısıya dayanıklı olmayabilir.

kendi adıma 6-8 mil yol-boşluk 0.3-0.4 mm via olursa ve soldermask düzgünse işimi görür. çalıştığımız pcblerin %80'i zaten bu speclerde.

ipek vs. insan hassasiyetine dayalı 1980 teknolojilerinden uzaklaşmak lazım. güncel teknoloji uv inkjet baskı. aslında masaüstü uv yazıcılar var ama onların kullandığı boya kimyasallar ve ısıya dayanıklı olmayabilir.

kendi adıma 6-8 mil yol-boşluk 0.3-0.4 mm via olursa ve soldermask düzgünse işimi görür. çalıştığımız pcblerin %80'i zaten bu speclerde.
Haklısınız eski teknoloji şimdilik bununla devam ediyorum ama bir proje üzerinde çalışıyorum eğer başarabilirsem silkscreen ve soldermask defterinide kapatacağım.

silkscreen'de çözünürlüğün 0.3 mm olmasına gerek yok. Bulaşma ve sıvazlamalar da sorun olmaz, çünkü çoğu zaman okunabilir durumda olacaktır.

silkscreen'de çözünürlüğün 0.3 mm olmasına gerek yok. Bulaşma ve sıvazlamalar da sorun olmaz, çünkü çoğu zaman okunabilir durumda olacaktır.
Bilmiyorum hocam eğer yarın fırsat bulabilirsem 0.3mm için tekrar silkscreen testi yapacağım. Ben serisol sırasında 0.3mm ve altı için detaylar silik çıkıyor ipekten karta sızıntı oluyor diye hatırlıyorum. Uzun süredir de müşterilere 0.3mm olmasın diye özellikle belirtiyorum.

Forum istatistikleri

Konular
8,272
Üyeler
3,287
Son üye
Leon74

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back