Zamanda yolculuk mumkun mu?

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
6,923
Zamanda yolculuk tartisilir.

Ters yonde geriye gitmek mumkun degil gibi gorunuyor. Cunku fizik kendisiyle celisiyor.

Seri RC devresini dusunelim.

10V kaynak kullanarak t=0 da kapasitor voltaji sifir iken deneyi baslatalim. T saniye sonra kondansator direnc uzerinden gelen akimla 5v'a sarj olsun.

Simdi zamani bu andan itibaren geri sararak zamanda yolculuk yapmak istersek sacmalik basliyor.

5v'dan 10 volt'a dogru akim akisi gerekiyor. Bu da mumkun degil.
 
Zamanı terse akıtmak zaten fiziğe aykırı. Eğer ki başarılırsa bir gün, akımın hangi yönde aktığının da önemi kalmaz.
 
Yani bir cihaz yapalim birimizi zamanda baska bir tarihe isinlayalim dendiginde tum evrende tum yasalarin tersine donebilmesi lazim.
Aydaki atomlarin bile kurallari tersine donmesi lazim. Gunesin helyumu hidrojene cevirmesi uzaya puskurttuklerini miknatis gibi geri cekmesi lazim.

Yercekimi nedeniyle yuksekten dusen elma simdi yerden yukari yukselmesi lazim. Dusuk voltajdan yuksek voltaja dogru akim akmasi lazim. Bunun sonucunda kurupilin sarj olmasi lazim.

DC adaptorun DC taraftan AC tarafa guc basabiliyor olmasi lazim gibi gibi.

Ne kadar kural varsa hepsinin degismesi lazim.

Ama simulasyonda isek sorun degil.

Bakiniz simulasyon tartismasi.
 
daha ilginci zaman sürekli mi süreksiz mi, en kısa zaman aralığı ne olabilir. acaba planck haklı mı ?
zamanı o zamanın işlediği perspektiften ölçmek gerçekte ne kadar mümkün.
 
Zamanın geriye işlemesini engelleyen bir fizik kuralı yok derler.. ama sadece teoride. Zamanda geriye gidemeyiz ama hızımızı ışık hızına yaklaştırırsak zamanın yavaşladığı söyleniyor. Bunu pek anlamıyorum.. Daha doğrusu kabul edemiyorum.
Görelelikte hız ile kütlenin arttığıda söylenir.. Aslında doğrusu kütlenin artması değil, kütlenin hızlanmaya gösterdiği direnç.. Yani kütleyi ışık hızına çıkarmak istersen sonsuz enerji vermek gerekir.. formüle göre..
Acaba zamanın yavaşlamasında da böyle bir yanlış anlamamı var.. Neden hız artınca zaman yavaşlasın ki..? GPS saatlerinde bu yüzden kaymalar olduğu için düzeltmek gerekiyormuş.. İşin içinde başka bir neden olabilir mi acaba?
 
Kuantum silgi deneyine ilişkin çalışmaları ilk kez gördüğümde, geçmişe gitmek değil ancak geçmişi düzenlemek yada değiştirmek yada müdahale etmek mümkün olabilir mi diye sormuştum. Kuantum Silgi Deneyi, Serkan Akkoyun Anlatımı ile şöyle 11 dakikalık bir videoyu izlediğinizde neden böyle düşündüğümü anlayabileceksiniz.

Kondansatöre 5V uygulandığı için şarj oluyor ama geçmişe müdahale edilip 5 yerine 10V uygulanması sağlanırsa şu an multimetrede 10V a yakın değer görmeye başlayacağım demektir.
 
Zamanın geriye sarılmasının mümkün olmayacağını söyleyebiliriz bence, çünkü bunu yapmak için aynen bir bant kaydı gibi evrende olan her şeyi olduğu yerde durdurup bandı adeta geri sarmamız lazım. Bunun için bütün evrendeki maddeye ve enerjiye en küçük parçacık seviyesine kadar hakim olmamız gerekir, ama değiliz.

Geçmişe yolculuk şu şekilde belki mümkün olabilir: Eski bir tarihe geri dönersin ve tam o döndüğün anda yeni bir gerçeklik oluşur. Buna paralel evren de denebilir. O tarihten sonra yaptığın şeyler, bu yeni gerçeklik içerisinde bir etkiye sahip olur, ama daha önce gelmiş olduğun gerçeklik üzerinde bir etkin olamaz. Bu şekilde yapılan zaman yolculuğunda paradokslar da yok, yeni gerçeklikte senin bir annen babanın olması gerekmiyor. Kendin ile karşılaşabilirsin tabi, ama bu durum herhangi bir paradoksa sebebiyet vermiyor.
 
yeni gerçeklikte senin bir annen babanın olması gerekmiyor.

Yeni gerçekte ana baba yok dediğin anda, bütün bilim değişir. Silsileyi inkar ediyorsun; yani bugünün kabul edilen sabit kanunlarını (bilimi) da değiştiriyorsun.

Bu ana hiçbir zaman dönemiyorsan, zamanda yolculuk yapmış olmazsın; sadece izleyici statüsünde olabilirsin. Bu noktadan sonra da bilim değil, din devreye giriyor. Yeni (kimsenin kimseye fayda etmediği) bir evren tanımlarsan, o da zaten mahşer gününe denk geliyor. Yani aslında yeni bir şey yok.

Belki de geçmişe dönmekten kastı baştan tanımlamak gerekiyor. Böyle, çerçevesi belirsiz...
 
hız gerçekten de zamanı etkiliyor, dünyanın çevresinde dönen uyduların içindeki atom saatleri yerdeki bir atom saatinden farklı çalışıyor ve geri kalıyorlar. peki şu an üzerinde yaşadığımız dünyanın toplam hızı bu zamanı nasıl etkiliyor, dünyanın dönüşü+yörüngedeki hızı+güneş sisteminin hareketi+komple samanyolu galaksisinin dönüş hızı toplandığında hızımız sanal bir sabit noktaya göre 630km/saniye çıkıyor. yani 2.2 milyon km/saat hızla hareket ediyoruz. az bir hız değil. bu durumda bizim dünyasaki referans zamanımız çok az da olsa yavaşlıyor mu yoksa çok büyük bir kütle komple hareket ettiğinde kendi sabit zaman referansını mı yaratıyor ?
 

Forum istatistikleri

Konular
7,659
Mesajlar
127,657
Üyeler
3,096
Son üye
elektronikcisayılır

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back
Top