Zero cross detector tavsiyesi

132kHz

Kıdemli Üye
220V sinus dalgası üzerindeki sıfır geçiş noktalarını tespit etmek için basit bir devre arıyorum çıkışını 3.3V mikrodenetleyici ile okuyacağım.
Bunu yapmanın birçok yolu var hangisini tercih etmeliyim bilemedim elinde hazır çalışan sema olan var mı ? Yoksa H11AA1X ile bir devre kurmayı düşünüyorum

@fide yani anlamaya caliştiğim mesela şu devrede ne dezavantaj vardı da boyle bir devre tasarladınız (yada elinizdeki malzemeleri mi değerlendirdiniz ?)
1741465367473.png

Devre kendi tasarımım değil. İnternetten buldum. Denedim. Çalıştı. Ben de kullandım. Spesifik malzeme içermemesi en güzel tarafı. Smd malzeme ile toplam 2cm² gibi bir alana sığıyor.

Kritik uygulama için sıfıra en yakın noktada tetikleme yapması istenir. Transistörlü olan galiba bu açıdan daha hassas.

Devre kendi tasarımım değil. İnternetten buldum. Denedim. Çalıştı. Ben de kullandım. Spesifik malzeme içermemesi en güzel tarafı. Smd malzeme ile toplam 2cm² gibi bir alana sığıyor.
Teşekkürler tht ve delikli plakete yapacağımdan bahsetmeyi atladım oyüzden net bir faydası yoksa minimum komponent tercih etmeye çalişacağım

Kritik uygulama için sıfıra en yakın noktada tetikleme yapması istenir. Transistörlü olan galiba bu açıdan daha hassas.
İlk bakışta ben de öyle düşündüm ama köprü diyot üzerinde 2 diyotluk gerilim düşümü var diye yanıldım sandım şimdi birdaha düşününce h11aa1 in iletimden cıkması için düşeceği minimum akımı karşılayacak şebeke gerilimini de hesaplamak gerek dediğiniz gibi bu devre sıfır noktasını daha doğruntespit ediyor olabilir

h11aa1 ledi için tahminen 300uA üzeri akım yeterlidir. Tam iletim için 1mA gibi gerekiyor.
Belgesine bakmak gerekir. Kolektör direnci de önemli. 10k..33k iyi

h11aa1 yerine pc814 kullanılabilir
veya kolay bulunan iki adet pc817 kullanılır. Muadili çoktur

300uA üzeri akım yeterlidir.
Tam iletim için 1mA gibi gerekiyor.
Belgesine bakmak gerekir. Kolektör direnci de önemli.10k..33k iyi
Ozaman yanlış hesaplamadıysam ac tarafta topam 96k direnç var iken 300ua akımın altına düştüğü gerilim 28,8+ ledin voltajı yaklaşık 30 v diyelim oda yaklaşık 6 derece felan hata yapıyor

@fide yani anlamaya caliştiğim mesela şu devrede ne dezavantaj vardı da boyle bir devre tasarladınız (yada elinizdeki malzemeleri mi değerlendirdiniz ?)
40749 eklentisine bak
Bu devrenin zero cross oldugundan eminmisin?

Basit bir hesap yapalim. 8 tane 12K 96K. Opto ledi de 1v 1mA de cikis transistorunu etkilemeyi basarsin.

(V-1)/96=1 Sebekenin V=96v civarina cikmasi gerekiyor.

Tamam 50Hz sinyal verir de sifirdan cok uzakta verir. Bunun adi zero cross olmaz.

Yine yanlış hesaplamadıysam @fide nin devresi (0.7* 12 )+1.4=9.8 volttan sonra iletime giriyor gibi yani yaklaşık 1.81 derecede

Önce bir DC elde ediyor. Transistör kolektörü beslenir.

Aynı koldan alınan filtre edilmemiş dalga ile tetikleme sağlanır

Screenshot_20250309_010905.jpg

40749 eklentisine bak
Bu devrenin zero cross oldugundan eminmisin?

Basit bir hesap yapalim. 8 tane 12K 96K. Opto ledi de 1v 1mA de cikis transistorunu etkilemeyi basarsin.

(V-1)/96=1 Sebekenin V=96v civarina cikmasi gerekiyor.

Tamam 50Hz sinyal verir de sifirdan cok uzakta verir. Bunun adi zero cross olmaz.
Haklısınız çizerken hesap yapmak yerine internetteki random bir değeri kullandım direnç değerleriyle oynayarak bu devreyi işe yarar hale getirmek mumkun mu yoksa fidenin devresindeki gibi darlington transistorlu bir yapı veya opamplı bir komprator yapısı kurmak daha mı mantıklı

Uygulamaya bagli.

Dogrudan sebeke ile baglantili MCU devrelerinde giris pinlerinden birisine 220v 1M uzerinden girildiginde, girislerden gnd ve 3v3'e diyodla gecis yapildiginda sebeke voltaji 1-2v civarinda iken sifir yakalanir cok da pratik olur.

Microchip notlarında, uzaktan kumandalı elektrik anahtar tipi dimmer devresinde bir adet direnc ile zc yapmış..

Uygulamaya bagli.

Dogrudan sebeke ile baglantili MCU devrelerinde giris pinlerinden birisine 220v 1M uzerinden girildiginde, girislerden gnd ve 3v3'e diyodla gecis yapildiginda sebeke voltaji 1-2v civarinda iken sifir yakalanir cok da pratik olur.
Malesef izole stlinkim yok riskli olur uygulamada tristörlü doğrultucu amacım tek fazlı tristörlü doğrultucu yapmak eğitim amaçlı

İzole çözümler arasında en mantıklı çözüm @fide nin paylaştığı çözüm gibi duruyor daha iyi bir performans için dc dc izolator ile opamp beslenip komparatör yapısı ile veya pcb tipi mini trafo ile voltaj düşürülerek de ölçüm yapılabilir

Devre 50 Hz trafodan besleniyorsa sekondarisinden optosuz zero cross alınması daha kolay olur. Veya devrenin test aşamasında izolyason amacıyla da kullanılır.

Opamp kullanildiktan sonra diferansiyel amplifikator devresi kurup, opampi MCU tarafinda besleyip diferansiyel girisleri yuksek degerli direnclerle 220v hattina baglayabilirsiniz. Galvanik izolasyon olmaz ama hayati da risk de olmaz.

Fakat standartlara uygun bir calisma olmayabilir.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,443
Üyeler
3,025
Son üye
can.ince

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back