Düz dünyacılar Antarktika'ya götürülürse ne olur?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
25,101
Düz dünyacılar, dünyanın bir disk olduğuna inanıyor. Güneş de bu disk üzerinde gidip gelir.

1745305865891.png


Bir youtuber, en azılı düz dünyacılardan bazılarını Antarktiya'ya götürdü. Beklentiler farklı idi. Düz dünyacı, güneşi her zaman önünde görmeyi bekliyor, küresel dünyaci da güneşin 360 derece etraflarında döneceğini bekliyor. Sonuç:


Neticede azılı düz dünyacılar önce geçici bir şok yaşadılar, ama sonra kendi ülkelerine dönünce toparladılar ve kaldıkları yerden devam ettiler. Bir düz dünyacı, mevcut bilgi seviyesi ile çözemediği bir konu ile karşılaşırsa genelde ya yeni bir doğa kanunu icat eder veya mevcut bir doğa kanununu reddeder.

Peki size soru: Hiç bir fizik deneyi, hiçbir fiziksel gözlem yapmadan, sadece dünyanın kütlesini tahmin ederek dünyanın şekli ile ilgili bir öngörüde bulunabilir miyiz?
 
Antartika'ya getirdiğiniz ne malum dememiş mi birisi? Bir şeyden şüphe etmenin sonu yok. Dünya bu arkadaşlar için düzse, düzdür zaten nasıl engelleyelim.
Ömer Hayyam'ın bir rubaisinde dediği gibi "Ben düşündükçe var dünya, ben yok o da yok."
 
Bir youtuber, en azılı düz dünyacılardan bazılarını Antarktiya'ya götürdü.

Konu daha burada patlamış zaten. Küre dünyacıların, kendi yalanları ortaya çıkmasın diye Antarktika'ya gidişleri yasakladığını savunuyorlar. Hatta komik bir video görmüştüm; bir teknedeki adamlar güya Antarktika'nın biraz açığında kıtaya ayak basma girişiminde bulunuyorlar, önlerinde bir savaş gemisi onları engelliyor. İşin tuhaf tarafı, buzlarla kaplı kıtanın sadece biraz açığında(!) olmalarına rağmen, teknedekiler tiril tiril yazlık tişörtle duruyorlar. :yerlereyat1:

Bir düz dünyacı, mevcut bilgi seviyesi ile çözemediği bir konu ile karşılaşırsa genelde ya yeni bir doğa kanunu icat eder veya mevcut bir doğa kanununu reddeder.

Diğer bir özellikleri de, kendi tezlerini kanıtlamak üzere, manipülasyona en açık olan "dijital" malzemeleri kullanma eğiliminde olmaları. Bugüne dek uzay konulu kim bilir kaç sinema filmi çekilmiştir. O filmlerin stüdyo çalışmalarından fotoğrafları alıp, "işte NASA yalanlarının kanıtı" diye sunuyorlar. Yani, Ay'a gidilmediği halde gidilmiş gibi gösteriliyor falan...

Eğim olmadığını ispatlamak(!) için bir video çekmişler; güya İran kıyılarından Abudabi'ye 200 km zoom yapıyorlar, "hani nerde eğim?" diye soruyorlar. Özellikle videonun ortalarında kamera açısında titrek bir şekilde aşağı yukarı kaymalar görünüyor. 200 km'ye zoom yapmış bir kamera (hadi gerçek olduğunu varsayalım), sadece 2 mm aşağı veya yukarı kaysa, hedef görüntüde yaklaşık 1350 m aşağı-yukarı kayma oluşur (tanjant hesabıyla). Yani, yerseniz!..

Peki size soru: Hiç bir fizik deneyi, hiçbir fiziksel gözlem yapmadan, sadece dünyanın kütlesini tahmin ederek dünyanın şekli ile ilgili bir öngörüde bulunabilir miyiz?

Apaçık kanıtları bile inkâr eden bir zümrenin önüne "tahmin, öngörü" gibi kavramlarla çıkmak fazla naif bir yaklaşım olur. Zihinsel egzersiz olması bakımından düşünülebilir, o ayrı...

Şöyle bir şey var... Hadi diyelim ki uçak yolculuğu, uzay çalışmaları falan pahalı şeyler; çok basit bir gemi yolculuğu bile bu konuyu açıklığa kavuşturmaya yetiyor. Hangi taraf bu kanıtlama yöntemine yanaşmıyorsa, bilinsin ki yalanının ortaya çıkmasını istemiyordur.

Yöntem şu:

(Her ne kadar kürenin herhangi bir kesiti daire biçimiyle karşımıza çıkıyorsa da, yine de geometrik olarak daire ve küre apayrı biçimler. Yöntem buna dayanıyor.)

Antarktika'nın biraz açığından (Afrika'nın ve Güney Amerika'nın en alt kısmının biraz daha güneyinden) bir gemi yolculuğu başlatılacak ve Antarktika ile mesafesini koruyarak dolaşıp başladığı noktada bitirecek.

Evet, dünya düz de olsa, küre de olsa bu mümkün. Ama küre ise, geminin rotası "düz" olur. Düz ise, geminin rotası "çember" şeklinde olur. (Ufak adalar ve kayalar yüzünden rotada oluşacak zikzaklar konumuzun dışında!)

Ayrıca, görüşü ne olursa olsun, ölçülebilir bir değer olduğu için herkes ülkelerin enlemesine ve boylamasına uzunluğunu kabul etmek zorunda. Bu gerçek ortada iken, (düz dünyada) güney kutbunda birleşmeyip tam tersine giderek birbirinden uzaklaşacak olan boylamlar, hem kara hem deniz mesafelerini orantısız hâle getirir. Kuzey-güney doğrultusunda ölçülmüş ve inkâr edilemeyecek olan mesafeler aynı kalacağına göre, doğu-batı yönündeki mesafeler orantısızlaşacak ve ölçülmüş mesafelerle çelişki oluşturacaktır. Örneğin Antarktika kıyılarının uzunluğu, küre dünyada sınırlı bir büyüklüğe karşılık gelecek iken, düz dünyada çok daha uzun olmak zorunda. (Boylam büzüşmesi olmayıp, ayrıklaşma olacağı için.)

Yani, hiç deneysiz olarak bile, yalnızca coğrafya ve geometri bilgileriyle ispat mümkün.
 
fiziksel deney ve gözlem yapmadan kanıtlamak önemli. Deney veya gözlem yapınca herkes deneyin veya gözlemin teknik olarak hatalı olduğunu kanıtlamaya çalışır. Ama bir fizik veya matematik kanununu yanlış olduğunu söylemek daha fazla cehalet gerektirir :)
 
Bu konuyu açmamdaki amaç, bilimsel yöntemin önemini göstermek. Yani tamam, hepimiz biliyoruz dünyanın küresel olduğunu. Ama doğru düşünen büyük çoğunluğun bir parçası olarak, "bu iş böyledir işte" deyip onun rahatlığıyla hareket etmek yerine, bilimsel olarak bunu iyi bir şekilde açıklayabilmek önemlidir. Gelecekte de dünya hiçbir zaman düz hale gelmeyecek, ama başka bilimsel konularda her zaman, minimal de olsa, bir yanılma payı vardır. O yüzden mevcut konjonktürdeki inançları, her ne kadar bilimsel makalelerle desteklense de, %100 doğru kabul etmemek lazım.
 
Düz dünyacıları uzaya götürmek üzere sefer düzenlenebilir.
Yeni turizm. "Bakıp gelecekler"
Bilet 30 bin USD.
 
Düz dünyacıları uzaya götürmek üzere sefer düzenlenebilir.
Yeni turizm. "Bakıp gelecekler"
Bilet 30 bin USD.
"Ne bileyim abicim beni uzaya gönderdiğini. Belki beni simülasyona sokuyorsun?"
Böyle böyle çok can sıkıcı şekilde uzuyor bu tip mevzular
 
Ekvatorda gece gündüz eşitliğinde güneş öğle vakti 90 derece de oluyor ufka göre.
Kutuplardan bakan biri bunu ufka yakın görecek.
Dünya düz olsa güneşin ufka yaklaşabilmesi için güneşin dünyadan uzaklığı dünyanın yarıçapından çok düşük olmalı. :)
 
fiziksel deney ve gözlem yapmadan kanıtlamak önemli. Deney veya gözlem yapınca herkes deneyin veya gözlemin teknik olarak hatalı olduğunu kanıtlamaya çalışır. Ama bir fizik veya matematik kanununu yanlış olduğunu söylemek daha fazla cehalet gerektirir :)

Fizik kanunlarını umursadıklarından emin miyiz?

Başka ülkelerin düz dünyacıları hangi temel üzerinden ilerlemeye çalışıyor bilmiyorum ama bizdekiler görüşlerini dinsel temele oturtma çabasında ve aslında konu yalnızca dünyanın biçimi değil, "paket görüş" ile ortaya çıkıyorlar.

. Dünyanın biçimi
. Dünyanın kendi ekseni ve güneş etrafında dönüşü
. Uzay, galaksiler, yıldızlar
. Evrenin ve dünyanın oluşumu
. Yer çekimi
. Evrim teorisi

Böyle kapsamlı ve aykırı bir paketi, genel kabul görmüş fizik yasalarını inkâr etmeden savunabilmek mümkün mü?

Örneğin yer çekimi... Ben şu ifadelerini gördüm: Bir cisim, yer çekimi yüzünden değil, içinde bulunduğu ortamdan (hava, su vb.) ağır olduğu için düşer. Peki, "ağır olduğu için" ne demek? Yer çekimi yoksa, ağırlık diye bir kavram var mı?

Hadi burada acemilik etmişler, "ağır" kelimesini kullanmışlar. Yabancı bir kaynakta ağır yerine "yoğun" diyor.
Tamam... Yoğun üzerinden gidelim. Bu cisim niye yukarı, sağa, sola gitmiyor da aşağı düşüyor? İlk bakışta aptalca bir soru gibi ama yer çekimini yok sayarsak, bu sorunun mantıklı bir cevabı var mı?

Ayrıca, bu cismi hava su gibi ortamlarda bırakmak zorunda değiliz. Terazinin kefesine koyduğumuz zaman doğrudan kefeye, katı bir maddeye temas ediyor. Eee? Niye aşağı doğru kuvvet uyguladığını ölçüyoruz?

Kısacası, dinsel anlam yükledikleri "paket görüş" gedik vermesin, çökmesin diye, her türlü fizik yasasını da reddetmeye hazır bir psikoloji içerisindeler.
 

Topics dünya islam hadis muhammed kuranCollection booksbylanguage_turkish; booksbylanguageLanguage TurkishItem Size 54.7M

Ebu Muaz Seyfullah El- Çubukabadi adını kullanan, asıl adı Seyfullah Erdoğmuş olan ve fıkıh alanında çalışmalarıyla tanınan birisidir.
Dünyanın yuvarlak olmasını modern bir hurafe olarak kabul eder ve dünyanın düz olduğunu savunur.


:)
 
Ekvatorda gece gündüz eşitliğinde güneş öğle vakti 90 derece de oluyor ufka göre.
Kutuplardan bakan biri bunu ufka yakın görecek.
Dünya düz olsa güneşin ufka yaklaşabilmesi için güneşin dünyadan uzaklığı dünyanın yarıçapından çok düşük olmalı. :)

Seyahat ettikten sonra çok sayıda kanıtlama imkanı var. Ama sırf birine dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlamak için binlerce dolar verip seyahat etmezsin herhalde :D
 
@FM.88MHz evet batıdaki düz dünyacıların genel olarak dayanağı Hıristiyanlık. Dayanağı din olmayanlar da genelde bilime kafası basmayan, ama hayatta elde ettiği başarılardan dolayı kendini çok akıllı zanneden cahiller. Çoğunlukla yapılan deneyleri veya gözlemleri irdeleyerek hatalı olduğunu savunuyorlar. Ama bilimsel kanunları iyice sıkışmadıktan sonra inkar etmiyorlar.

Mesela seyahat edersen, çok basit bir kanıtlama yöntemi var. Yer çekimi ne tarafa doğru çeker? Bir cismin ağırlık merkezine doğru. Bu durumda eğer antarktikaya gidersen, bir yere tutunmadan dik duramazsın, devrilirsin. Vücut eksenin, dünya diskinin ağırlık merkezi hizasında olması lazım. Bunu bir düz dünyacıya söyleyince, "yer çekimi diye birşey yoktur, onun yerine dünya diski 9.8 m/s2 lik bir ivme ile hızlanarak uzayda ilerliyor" dedi. Millet de tabi ağzını bıraktı kıçıyla gülmeye başladı :D
 

Düz dünyacı Mike Hughes yaptığı roketin iniş paraşütü kalkışta açılmıştı. Yere çakılıp ölmüştü. :(
 
Bunlardan ikisini jet uçağıyla 40 km irtifaya çıkardılar. Ufuktaki kıvrımı görünce gene afalladılar. Ama sonrası çok komik. Kendilerine geldikten sonra birisi "yav dünya düz dediysek tam bilardo masası gibi düz değil, frizbi gibi de olabilir" dedi :gulus2: Diğeri de "Atmosferin üst tabakalarına çıkınca özel bir ışık kırılması gerçekleşiyor olmalı. Hani balık gözü kamera lensi gibi. O yüzdendir o kıvrım" dedi.

Ama öyle bir ispat var ki, tamamen ve en temel fizik kanunlarına dayanıyor. Ne olabilir? :)
 

Forum istatistikleri

Konular
7,630
Mesajlar
127,305
Üyeler
3,085
Son üye
ÇALIŞ ENERJİ

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back
Top