Phillips antika radyo

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan rms
  • Başlama tarihi Başlama tarihi

rms

Üye
Arkadaşlar herkese merhaba,
Yaşca büyük abilerimden bir yardım istiyorum. Dedemin annesinden kalma phillips marka iyi durumda (kozmetik olarak) transistörlü bir radyo bulunmakta. Radyo içerisinde şematik mevcut fakat yırtılmış ve kağıdı sararmış durumda. Pil ile çalıştığını söylüyorlar fakat ne bir şematik ne de model bulabildim bu yüzden herhangi bir bilgiye ulaşamıyorum. Bu radyo hakkında bilgisi olan var mıdır?

Ekler

• IMG_20250608_133642.jpg
    IMG_20250608_133642.jpg
    1.4 MB · Görüntüleme: 64
  • IMG_20250608_133649.jpg
    IMG_20250608_133649.jpg
    1,012.9 KB · Görüntüleme: 57
  • IMG_20250608_133711.jpg
    IMG_20250608_133711.jpg
    935.2 KB · Görüntüleme: 58
Aynı radyodan bende de var. Baba yadigarı. 1962~1965 arası üretildiğini düşünüyorum. Çünkü babam 1965 yada 1966 da bir öküz parası verip almış. Şimdinin parasıyla 150.000₺ civarında.
Bu radyo 4.5V yada 6V eski tip kuru pil ile çalışıyor.
3. Fotoda sağda görülen metal kasnak pili tutmakla görevli.
Buradaki iki kontak besleme girişi

Son düzenleme:
Sağ olun hocam bir sorayım.
Transistörlü olarak geçiyor, phillips turkey kısmında bulamadım. Bir konu açayım oraya da.

Aynı rafyodan bende de var. Baba yadigarı. 1962~1965 arası üretildiğini düşünüyorum. Çünkü babam 1965 yada 1966 da bir öküz parası verip almış. Şimdinin parasıla 150.000₺ civarında.
Bu radyo 4.5V yada 6V eski tip kuru pil ile çalışıyor.
3. Fotoda sağda görülen metal kasnak pili tutmakla görevli.
Buradaki iki kontak besleme girişi
Evet pil kısmı olduğunu söylediler. Pili yok diye uzun zamandır deneyememişler. Şimdi rica ettiler bir bakabilir misin diye. İç kısımda şeması var fakat okunabilirliğini kaybetmiş. Sanırım anten de harici takılıyor ama o da kayıp.

Radyon6n iki tip anteni var. Biri arkadaki 220V fişi girişine benzeyen anten girişi. 2. Resimde net şekilde görünüyor.
Diğeri ise kasa içinde dikdörtgen kasnak gibi bir metal var. İkinci anten de bu.

• Beğen
Reactions: rms
harici anten takılabilir ama bu radyonun orjinal anteni kendi içindeki ferit çubuk. germanyum transistörlüdür. genelde bu tip eski radyoları dış görünüşünü koruyarak içine modern bir am/fm radyo ilave edip kullanıyorlar.

şu anda türkiyede uzun dalgada yayın çok sınırlı ve yakında kapanır orta dalgada da yayın yok bidiğim kadarıyla. belki geceleri bbc ve çin radyoları gibi hala yüksek güçte yayın yapan radyoları duyabilirsiniz.

Transistörlü olan şu galiba. Ama devre şeması verilmemiş. Gene de en azından model numarası belli, B4TR11T. Belki başka yerde bulabilirsin şemasını

1749382133146.png

Transistörlü olan şu galiba. Ama devre şeması verilmemiş. Gene de en azından model numarası belli, B4TR11T. Belki başka yerde bulabilirsin şemasını

42224 eklentisine bak
Burada B4X11T modelinin şematiğini vermişler. İkisi de 6x1.5V kuru pil ile çalışıyor. Şematiğine bir göz atacağım. Sağ olun yardımlarınız için.

harici anten takılabilir ama bu radyonun orjinal anteni kendi içindeki ferit çubuk. germanyum transistörlüdür. genelde bu tip eski radyoları dış görünüşünü koruyarak içine modern bir am/fm radyo ilave edip kullanıyorlar.

şu anda türkiyede uzun dalgada yayın çok sınırlı ve yakında kapanır orta dalgada da yayın yok bidiğim kadarıyla. belki geceleri bbc ve çin radyoları gibi hala yüksek güçte yayın yapan radyoları duyabilirsiniz.
Birkaç tane restorasyon videosu gördüm bu şekilde fakat ne yalan söyleyeyim bu şekilde bir şeye uğraşmayabilirim. Kenarda antika olarak durmasını tercih ederim.

Benzeri radyo (Siera) cocuklugumuzda vardi. 6 tane buyuk boy pil ile calisiyor.
Pil kutusunun +/- uclarini bulup 9v adaptorle calistirmayi dene. Fakat bu devirde radyo vericisi mi kaldi?

Sizdeki cihaz degil ama fikir verir.

1749409947584.png

Son düzenleme:
Çok güzel bir radyo. Uzun dalga, orta dalga ve kısa dalga ve bazılarında FM alıcı da bulunur. Radyo içindeki çubuk genellikle orta dalga (MW) yayınları için. Bölgenizde TRT nin orta dalga istasyonu varsa rahatlıkla dinlersiniz.

Kısa dalga ve uzun dalga için genellikle harici anten gerekir. Özellikle akşam saatlerinde kısa dalga yayınları dinleyebilirsiniz. Türkiyede yayın yapan Türkiye'nin sesi radyosu var. Yayın ve frekans bilgileri sitesinde vardır. Bakıp dinlemeyi deneyebilirsiniz.

Radyoyu adaptörle değil pille çalıştırın. Çalıştırdığınız odada fişe takılı başka elektronik cihaz mümkünse olmasın. Tavandaki lamba led ise onu da yakmayın. Daha iyi sonuç alırsınız.

Çok güzel bir radyo. Uzun dalga, orta dalga ve kısa dalga ve bazılarında FM alıcı da bulunur. Radyo içindeki çubuk genellikle orta dalga (MW) yayınları için. Bölgenizde TRT nin orta dalga istasyonu varsa rahatlıkla dinlersiniz.

Kısa dalga ve uzun dalga için genellikle harici anten gerekir. Özellikle akşam saatlerinde kısa dalga yayınları dinleyebilirsiniz. Türkiyede yayın yapan Türkiye'nin sesi radyosu var. Yayın ve frekans bilgileri sitesinde vardır. Bakıp dinlemeyi deneyebilirsiniz.

Radyoyu adaptörle değil pille çalıştırın. Çalıştırdığınız odada fişe takılı başka elektronik cihaz mümkünse olmasın. Tavandaki lamba led ise onu da yakmayın. Daha iyi sonuç alırsınız.
Bilgiler için sağ olun hocam.
+/- uçları bulup 9V ile bir deneyeceğim. Umarım başka bir sorunu yoktur. Çok fazla parçalarına ayırmak da istemiyorum. İç durumu hakkında çok bilgim yok.

Bilgiler için sağ olun hocam.
+/- uçları bulup 9V ile bir deneyeceğim. Umarım başka bir sorunu yoktur. Çok fazla parçalarına ayırmak da istemiyorum. İç durumu hakkında çok bilgim yok.
Bizde de vardı. Ya 4 yada 6 tane D boy pille çalışıyordu diye hatırlıyorum.

Yukarida verdigim semada IF transformatorune bakalim.

1749467871905.png

Primeri 3 uclu. Iki bas uca kapasitor baglanmis. Ara bir uctan da kollektore bagli.

Neden primer 3 uclu. Pekala 2 uclu da yapilabilirdi. Bugune kadar gordugum semalarda bu transformatorlerin primeri genelde 3 uclu.

Burdaki bit yenigi nedir?

Yukarida verdigim semada IF transformatorune bakalim.

42235 eklentisine bak

Primeri 3 uclu. Iki bas uca kapasitor baglanmis. Ara bir uctan da kollektore bagli.

Neden primer 3 uclu. Pekala 2 uclu da yapilabilirdi. Bugune kadar gordugum semalarda bu transformatorlerin primeri genelde 3 uclu.

Burdaki bit yenigi nedir?
transistör orta uca bağlı ve şaseye çekiyor, fakat bobinin primerini artı uca biaslayan bir bağlantı yok.
bobinin iki dış ucuna da kapasite bağlı yani paralel rezonans devresi. bu durumda aslında o bobin primer değil.
transistörün görevi de enerji indüklemek değil. transistör bobinin rezonans frekansını iki seviyede tutuyor. örneğin transistör açık ve primerdeki
induktans 1uh, diğer durumda transistör iletimde ve primer indüktansı 0.5 uh. doğal olarak paralel rezonans frekansı da değişiyor. kısaca band selector diye düşünüyorum. bir olasılık da o bobin başka bir vco veya osilatörün parçası ve bu noktadan ikinci bir frekans ekleniyor.

Forum istatistikleri

Konular
7,854
Üyeler
3,158
Son üye
SenCan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back