Normal araba çalışma anında 40 amper civarı akım çeker anlıkta olsaİlk çalıştırma sırasında akü gerilimi düştüğü için alternatörden gelen ses diye düşünüyorum.
Akü voltaj göstergesini açtım
Başlatma esnasında 9 volta kadar düşüyor. Normal midir? Akü 6 senedir değişmedi.
Stabil durumda, ses yokken 14 civarında
43014 eklentisine bak
Teşekkürler. Sorun alternatör kaynağındaymış. Tornavida ile rotoru sabitledim. Gerçekten sıkışmış. Rotor sabit iken kasnak sağa veya sola hiç dönmüyordu... rotoru kilitleyin, kasnak el ile çevirin, bir yönde boşa dönmeli diğer yönde sabit kalmalı.
Rotoru kilitleyince zaten dönmemesi gerekmez mi? Ne işlem yaptığınızı tam olarak anlayamadım. Alternatöre revizyon yapacaksanız tam tamirat yapılmalı, bu işlemler geçici çözüm olur kanaatindeyim.Teşekkürler. Sorun alternatör kaynağındaymış. Tornavida ile rotoru sabitledim. Gerçekten sıkışmış. Rotor sabit iken sağa veya sola hiç dönmüyordu.
Balata spreyi aldım. Kasnak vida bölgesine sıktım. Çamur ve toz çıktı. Hatta kasnak ısınmış, sıkarken duman oldu. İşlemi birkaç defa tekrarladım. Sonra sıvı gres sıktım.
İşe yaradı Ses düzeldi. Tamamen temizlenmiş olmayabilir. Kesin çözüm kasnağı sökerek tinerle fırçayla temizlemek.
Orijinal gergi makarasını geri taktım. Sürecin bu kadar uzamasına gerek yokmuş.
Balata sprey ve sıvı gres sanırım %10 civarında kullanıldı. 50 liralık masraf diyelim.
Teşekkürler açıklama için.Sevgili @Diyot ve @Under Ground galiba olayı yanlış anladınız. Söz konusu cırcırlı yada tek yönlü rulman alternatörün rulmanı değil. Alternatörün miline bağlı kasnağın içerisinde olan tıpkı bisikletin arka dişlisindeki gibi davranan bir parça. Bu parça kilitlensede kayış ve diğer aksamlara zarar verebilecek yapıda değil.
@frekans50 sorunun çözüldüğüne sevindim. Eğer kasnağı çektirme ile çıkartma imkanın varsa değiştirsen daha iyi olur diye düşünüyorum. Kasnak içerisindeki bilye ne durumda tam bir muamma, tekrar kilitlenirse sıkıntı yok en fazla ses yapar. Fakat bilye dağılacak olursa kaputun altında küçük kıyamet kopabilir.
Motor devri yükselirken motor alternatörü aynı oranda hızlandırır ama vites değişimi, ani durma vb motor devrinin ani düşmesi anında alternatör serbest dönerek biraz geriden devri takip eder. Bu yüzden alternatör başında tek yönlü rulman bulunur. Rulman kitlenirse alternatör hem motor devrinin artması hem de motor devrinin düşmesi anında kasnak hızına ayak uydurmak zorunda kalır. Bu da V kayışının daha çabuk eskimesine sebep olur. Tek yönlü rulman bu yüzden küçük ama önemli bir parçadır.Rotoru kilitleyince zaten dönmemesi gerekmez mi? Ne işlem yaptığınızı tam olarak anlayamadım.