orjinal görünen sahte STM32f103c8t6 ihtiyacı olanlar bakabilir

Bluepill şart mı? Empa store da orjinal nucleolar var Bluepill boyutuna yakın olanlar da var

Aslında ben de nucleo düşünmüştüm. Fakat bluepill gibi ucuz değiller ve fazla bulunmuyorlar. Gerçi blue-pill orjinalleri de ucuz değil.

Elimde üç-dört tane blue-pill vardı ve kullanım esnasında nasıl olduysa hemen bozuldu, daha programlama sırasında bile bozulanlar oldu. O yüzden biraz soğudum blue-pill kartlardan.

Geçen hafta yurtiçinden 1 adet nucleo-431kb serisi sipariş ettim test için. Emptore de görünmüyor bu seri, yd getirteceğim. Empa, nucleo için resmi distribütör galiba.

Son düzenleme:
Aslında ben de nucleo düşünmüştüm. Fakat bluepill gibi ucuz değiller ve fazla bulunmuyorlar. Gerçi blue-pill orjinalleri de ucuz değil.

Elimde üç-dört tane blue-pill vardı ve kullanım esnasında nasıl olduysa hemen bozuldu, daha programlama sırasında bile bozulanlar oldu. O yüzden biraz soğudum blue-pill kartlardan.

Geçen hafta yurtiçinden 1 adet nucleo-431kb serisi sipariş ettim test için. Emptore de görünmüyor bu seri, yd getirteceğim. Empa, nucleo için resmi distribütör galiba.
Empa, Genel olarak STM'in distribütörü diye hatırlıyorum.

STLink ile baglaninca ne sorun cikiyor?

1763927043258.png

Bu bilgileri sanirim JTAG/SWD port uzerinden aldiniz.

STLink ile baglaninca ne sorun cikiyor?

45272 eklentisine bak

Bu bilgileri sanirim JTAG/SWD port uzerinden aldiniz.
Direkt stlink bağlıyken bu bilgileri aldım. Yarın da programmerdan uart ile bağlanıp bakayım Target informationa bir fark var mı diye. Aslında cubeprogrammer tarafında sıkıntı yok (read protection dışında), hex veya elf yüklenebiliyor fakat cube ide ürünü doğrulayamadığı için kullandırtmıyor kendi nimetlerini.

Bluepill çinlilerin çıkardığı ve orijinali olmayan bir ürün hatta çok popüler oldugu için Çinlilerin de birbirinden kopyaladığı ve kopyalarken hatalar yaptığı ucuzlatmak için turlu dandikliklerin döndüğü sadece türlü türlü çakma işlemcisiyle değil dandik PCB ve komponentli versiyonları ile de sıkıntılı bir kart yanında kullanılan cakma stlink de de çakma aynı işlemci den var.

Ama şu da var bence çinlilerin bu kartı bukadar ucuz yapması sayesinde arduino ekosisteminde yaygınlaşdı ve stminde yaygınlaşmasını sağladı. Yoksa eskiden sadece 1 tane lcd ekranli stm32 discovery kartı yaygındı

Son düzenleme:
sadece debug değil içinde peripherallar da düzgün çalışmıyor. klon chiplerde canbus sorunlu, timerlar sorun çıkarıyor.
belki donanımlar düzgündür ama registerlar birebir değildir vs. sonuç olarak cpu kısmı ve iolar çalışıyor ama geri kalan şüpheli.

geeyh ve gigadevice orjinal arm lisanslı stm32 muadili chipler üretiyor. bunlar klon değil ve arkasındaki firmalar milyar dolarlık satış hacminde.
üretiminde gigedevice kullanan ve hiç sorun yaşamayan tanıdıklarım var. debug da yapılabiliyor.

geehy de çok büyük bir şirket, arkasında adını unuttum ama dünyadaki tüm printerlerin %70'ini fason üreten bir firma var. yani siz epson, HP vs printer alıyorsunuz ama tümünün arkasında çinli bir oem firma var.

Bence stm32 öğrenmek isteyen kişi blue pilli alıp üzerindeki işlemciyi orijinal bir işlemci ile değişerek kullanabilir.
Şuan piyasada bulunan stlink V2 denen ufak programlayıcılarda da hep işlemci farkı var. Örneğin kullandığımın bir kaçınca Geehy bulunurken bazılarında marka bile görünmüyor, MH diye başlıyordu. Programlayıcılarda da bağlantı kopması sorunu dışında bir problem yok. Ama stm bu çakma programlayıcılar için bi de fw update getirirse programlayıcılar kilitlenebilir bence :cheeky5:

Bence stm32 öğrenmek isteyen kişi blue pilli alıp üzerindeki işlemciyi orijinal bir işlemci ile değişerek kullanabilir.
Şuan piyasada bulunan stlink V2 denen ufak programlayıcılarda da hep işlemci farkı var. Örneğin kullandığımın bir kaçınca Geehy bulunurken bazılarında marka bile görünmüyor, MH diye başlıyordu. Programlayıcılarda da bağlantı kopması sorunu dışında bir problem yok. Ama stm bu çakma programlayıcılar için bi de fw update getirirse programlayıcılar kilitlenebilir bence :cheeky5:
Bence amaç stm öğrenmek ise 10-15 dolara empastoreden orjinal stlinlikli nucleo alip tertemiz çalişmak çok daha mantıklı. Ben zamanında çinden 3 dolara bluepill almiştim (ilk zamanları) okadar saçma sapan problemler çikmişti ki (tecrübesizlik de var tabi) 2-3 sene stm e dokunmadım.

@132kHz e katılıyorum. Öğrenme aşamasında mümkün mertebe donanımsal problem çıkartacak şeylerden uzak durmak gerekir. Bilinmez bir sürü şey var. Problemin kaynağı donanımmı yoksa daha yeni öğrenilmeye başlanan geliştirme ortamı / programlama kaynaklımı olduğunu bilmemek motivasyonu kaybettirebilir.

Görünüşe göre benimki de sahte. 128K flash alanı görünüyor. Bir timer(TIM2) ile sayaç yaptım. 12MHz ile debug yapıyor.
Elimde tüm alanları doldurup kaydettim ve tekrar okudum.
1763970796520.png

Gerçek olduğunu düşündüğüm(64K):
IMG_20251124_113506.jpg

Sahte olduğunu düşündüğüm(128K):
IMG_20251124_113531.jpg

1763974440427.png

Son düzenleme:
Bi ara benimde başıma gelmişti.

Sahte olan çipe uart ile bağlanınca:
1763996732063.png

Bu da orijinal olan işlemci.

1763996828507.png

Şimdi flash size bakınca ikisi de aynı çıktı. İkisininde BOOT0: 1 konumundaydı.

Forum istatistikleri

Konular
8,579
Üyeler
3,407
Son üye
Ramazan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back