Hangisi daha hassas ölçüm yapıyor ?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan tabs
  • Başlama tarihi Başlama tarihi
Akım ölçümünü deneyeyim.

Ben de LAN bağlantısından parazit alabilir mi bu diye şüphelenip benim 10V voltaj referansını LAN varken ve yokken ölçtüm. 10 uV seviyesine kadar anlamlı bir fark yoktu.

tabi benim besleme tarafı da uyduruk bir switch mode, belki trafolu ya da daha kaliteli bir güç kaynağı olsa bu kaçak oluşmazdı.

Şimdi denedim. LAN de takılı. Stabil ölçüm yapıyor

Olur mu öyle şey?
Otomatik kapanma devre dışı bırakılmıştır.
Kullanılmadığı sürede kapanması uygundur.

Valla ben devre dışı bırakmadım. Otomatik kapanma özelliğini görseydim de devre dışı bırakırdım. Bu tip cihazlar sürekli açık olmayı seviyor, normal muitimetre gibi düşünmemen lazım.

İş görsün orta hassasiyette olsun derseniz; Uni-T UT-61E+ veya Brymen 867-869 serilerini kullanabilirsiniz. İkisi de memnun eder.

İş görsün orta hassasiyette olsun derseniz; Uni-T UT-61E+ veya Brymen 867-869 serilerini kullanabilirsiniz. İkisi de memnun eder.
Doğru diyorsunuz fakat bu iki markanın 61E+ ve 869s arasında hayli fiyat farkı var.
61E+ (ki şu an bulunmuyor; şubat ortalarında ithalatcı bu modeli getirecekmiş) fiyatı çoğunluk ile 3650 ile 4500 tl aralığında.
869s ise 11450 tl den başlıyor uçup gidiyor. Birde kalibrasyonlu olsun derseniz 2 - 3 bin tl daha fiyata ilave oluyor.

Madem şimdi siz bunların kalibrasyon işi ile uğraştınız, bu ölçü aletleri fabrikadan kalibrasyonlu çıkmıyormu ?
İlaveten sertifikası da verilen bir kalibrasyon niçin gerekli ?

mesela, çarşı, pazar, çerezci ve markette kullanılan teraziler yeni kutusundan çıkarılıp fabrika kalibrasyonlu diye hemen tezgaha konup ticari hayata giriyorlar mı?

Doğru diyorsunuz fakat bu iki markanın 61E+ ve 869s arasında hayli fiyat farkı var.
61E+ (ki şu an bulunmuyor; şubat ortalarında ithalatcı bu modeli getirecekmiş) fiyatı çoğunluk ile 3650 ile 4500 tl aralığında.
869s ise 11450 tl den başlıyor uçup gidiyor. Birde kalibrasyonlu olsun derseniz 2 - 3 bin tl daha fiyata ilave oluyor.

Madem şimdi siz bunların kalibrasyon işi ile uğraştınız, bu ölçü aletleri fabrikadan kalibrasyonlu çıkmıyormu ?
İlaveten sertifikası da verilen bir kalibrasyon niçin gerekli ?
bunu TSE istiyor yoksa gerekli değil.

Kalibrasyon ölçümü , kabaca ifade etmek gerekirse , cihazın ölçüm performans değerlerinin uluslararası standartlara göre sertifikalandırma işlemidir.
Bu durum genelde şahısları ilgilendirmez . Firmalarda kullanılan cihazların kalite standartları gereği yıllık olarak kalibrasyonları yapılır ve bu doğrultuda işletme kabul toleranslarını belirleyen işlemlerdir.
Aşağıdaki yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Kalibrasyon yaptırmak şart mıdır?

Verdiğiniz link'deki yazıyı okuyunca kalibrasyon işleminin gerçekten önemli olduğunu anladım. Ticari üretimde ve daha önemlisi sağlık sektöründe kullanılan cihazların kalibre edilmesi hayati önemde. Tabi ki bu işlerde kalibre ücretine de bakılmaz.

Benim bildiğim kadarıyla kalibrasyon merkezinde bizim cihazımızı açıp kalibrasyonunu yapmıyorlar. Onlar kendi kalibre edilmiş cihazları ile bizim cihazımızı kıyaslayıp ne kadar hata olduğunu raporluyorlar. Bu rapora istinaden çalışma sırasında ölçümleri hatayı göz önünde bulundurarak yapıyorsun.

İşi sadece kalibrasyon olan firmalar, sadece cihazın performansını ölçüp raporluyorlar. Ama belli markaların temsilcisi veya markanın kendisinin de halka hizmet eden kalibrasyon laboratuvarları oluyor. Mesela Fluke'un resmi temsilcisi NETES'te kalibrasyon laboratuvarı var. Fluke ile olan bu yakın çalışma ilişkilerinden dolayı belki cihazların performans ayarını da yapıyor olabilirler. Sorup öğrenmek lazım.

Eğer multimetrenin kalibrasyon prosedürünün biliyorsan, bir voltaj referansi, bir akım referansı, referans direnç ve referans kapasitör ile kendin de kalibrasyonu yapabilirsin. Voltaj referansını ve akım referansını bir süre çalıştırıp eskitirsin, böylece stabil hale gelir. Sonra da bir kalibrasyon laboratuvarına gönderip şu anki değerlerini ölçtürürsün. Mesela 10.00000V referans var, eskittin ve laboratuvar da bunun 10.00018V olduğunu söyledi sana. 10.00000 mA akım referansın var, bu da 9.99997 mA çıktı. Bu durumda referansların gerçek değeri üzerinden ayarlamayı yapman yeterli. Referans direnç için çok düşük toleranslı dirençleri piyasada hazır bulmak mümkün. Kapasite için düşük tolerans bulmak zor ama. Mesela SMU kullanarak çok hassas bir şekilde gerçek kapasite değerini tespit edip sonra da onu referans olarak kullanabilirsin.

Ama sorun şu ki, artık modern multimetrelerin çok azında kalibrasyon prosedürü anlatılmıyor. Bu sayı da giderek azalıyor.

Forum istatistikleri

Konular
8,820
Üyeler
3,539
Son üye
Mustafa_Dizdar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back